ΕΛΛΑΔΑ

Άσκηση «Αργώ 22»: Εντυπωσιακές εικόνες από τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων στη Σκύρο

Άσκηση «Αργώ 22»: Εντυπωσιακές εικόνες από τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων στη Σκύρο
Επίκεντρο της άσκησης και πλοίο διοίκησης και συντονισμού είναι το γαλλικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» Βασίλης Σκουλαράκος / CNN Greece

Άλλο ένα ισχυρό μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου έστειλε η Ελλάδα, μετά την εντυπωσιακή, αποβατική άσκηση, «Αργώ '22»,το τελευταίο σκέλος της οποίας έλαβε χώρα την Παρασκευή στη Σκύρο με την συνεργασία ελληνικών και γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Σημειώνεται πως η άσκηση έλαβε χώρα τη στιγμή που η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώνεται μετά τις τελευταίες απειλές κατά της χώρας μας, τόσο από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και από τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, αλλά και από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με την άσκηση «Αργώ '22» επιβεβαιώνεται η βούληση της γαλλικής ηγεσίας για περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και την απόφαση για μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Εξάλλου αυτό φαίνεται και από την παρουσία του πανίσχυρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» στα νερά του Αιγαίου.

Όσον αφορά την άσκηση καθαυτή, το τελικό της στάδιο ξεκίνησε με το πρώτο φως της ημέρας, με το γαλλικό ελικόπτεροφόρο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre» να κάνει την εμφάνιση του στην Σκύρο, έχοντας δίπλα του τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και τα αρματαγωγά «ΧΙΟΣ» και «ΙΚΑΡΙΑ».

Στην «ΑΡΓΩ 2022» το Πολεμικό μας Ναυτικό δίνει δυναμικό παρών με τη φρεγάτα «ΕΛΛΗ», δύο αρματαγωγά αλλά και ένα υπερσύγχρονο υποβρύχιο τύπου «Παπανικολής» 214. Καθοριστικό ρόλο στα σενάρια που θα εκτελεστούν κατά τη σημερινή μέρα έχει η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού, με μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook και επιθετικά Apache A.

Μιας και πρόκειται για αποβατική ενέργεια, εντυπωσιακή είναι η παρουσία της Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, με αιχμή του δόρατος την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών αλλά και Στελέχη Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Από τα σενάρια της διμερούς διακλαδικής άσκησης δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να λείπουν τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας, με μαχητικά αεροσκάφη F-4 Ε Phantom αλλά και F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου.

Επίκεντρο της άσκησης και πλοίο διοίκησης και συντονισμού είναι το γαλλικό πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων FS «Tonnerre».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ