ΕΛΛΑΔΑ

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Διαθέσιμα από τη Δευτέρα - Ποιοι πρέπει να κάνουν τη δόση

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Διαθέσιμα από τη Δευτέρα - Ποιοι πρέπει να κάνουν τη δόση
Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την ενίσχυση της ανοσίας και την πρόληψη της σοβαρής νόσου AP Photo

Οι πρώτοι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα σκευάσματα κατά του κορωνοϊού, και ειδικότερα εκείνων που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5 της μετάλλαξης Όμικρον, ξεκινούν αύριο, Δευτέρα.

Η πλατφόρμα για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνοιξε στις 27 Σεπτεμβρίου και μέχρι 28 Σεπτεμβρίου είχαν προγραμματιστεί 12.185 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι από 14 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων με το επικαιροποιημένο εμβόλιο ΒΑ.1, καθώς ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ την 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν από τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού.

Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Οι αναμνηστικές δόσεις γίνονται πλέον μόνο με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την ενίσχυση της ανοσίας και την πρόληψη της σοβαρής νόσου, τονίζοντας ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερο από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Συστήνεται, δε, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό:

  • σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • σε επαγγελματίες υγείας
  • σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορωνοϊό

Διευκρινίζεται ότι:

  • Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).
  • Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
  • Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Παγώνη για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισήμανε προ ολίγων 24ώρων σε τηλεοπτική συνέντευξή της: «Πάνω από 60 ετών εάν έχεις κάνει και 4η δόση, το κάνεις μετά από 4 μήνες. Αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, κάτω από 60 ετών θα πρέπει να το κάνουν. Και οι έγκυες πρέπει να το κάνουν. Τα μικρά παιδιά, επειδή ρωτούν συνέχεια οι γονείς, στις ΗΠΑ, ήδη το ένα εμβόλιο ξεκινάει από 12 ετών, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε δώσει τέτοιες οδηγίες. Θα συνεννοηθούν με τον παιδίατρο, εάν υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα και εάν πρέπει να το κάνουν», διευκρίνισε.

Επισημάνσεις Μαγιορκίνη για την πορεία της πανδημίας

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίζεται καθησυχαστικός για την εξέλιξη της υπομετάλλαξης της Όμικρον 2, Κένταυρος, ή ΒΑ.2.75.

Όπως αναφέρει, «η υπομετάλλαξη Κένταυρος σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα δεν μας ανησυχεί, καθώς η πορεία της αλλά και η μετάδοσή της είναι υποτονική».

Το στοιχείο δε αυτό, ταιριάζει απόλυτα με ανάλογες παρατηρήσεις σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο καθηγητής επισημαίνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τελευταίες επιστημονικές αναφορές, κάνουν λόγο για μία νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον 4, την Β4 6, με επιπλέον μετάλλαξη στην ακίδα spike, που σχετίζεται με διαφυγή στην ανοσία.

Ίσως η νέα αυτή μετάλλαξη μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα, επισημαίνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ