ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικό Δικαστήριο – Λοβέρδος: Δεν έχω στοιχεία για Παπαγγελόπουλο

Ειδικό Δικαστήριο – Λοβέρδος: Δεν έχω στοιχεία για Παπαγγελόπουλο
Ένταση σημειώθηκε στη δίκη από τις ερωτήσεις της εισαγγελέως της δίκης Όλγας Σμυρλή που είχαν σχέση με τη στοχοποίηση των πολιτικών (και του Ανδρέα Λοβέρδου) στη Novartis (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συνεχίστηκε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, η κατάθεση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου που διετέλεσε και υπουργός Υγείας.

Ο μάρτυρας επανέλαβε στην κατάθεσή του ότι «δεν γνωρίζει» τίποτα για την οποιαδήποτε εμπλοκή, (καθοδήγηση) του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για τη μη διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου που αφορούσε τον πρώην υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή και στη μη τιμολόγηση φαρμάκων.

Μάλιστα σε συγκεκριμένες ερωτήσεις συνηγόρων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε πως «στη Βουλή μπορεί να ήταν δυνατόν να πω, ότι πίσω από όλα ήταν ο Παπαγγελόπουλος, αλλά εδώ δεν έχω στοιχεία να αναφέρω στο Δικαστήριο κάτι τέτοιο».

Αναφερόμενος στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη επανέλαβε τα περί παράβασης καθήκοντος εκ μέρους της για τη μη διαβίβαση του φακέλου Κουρουμπλή, ενώ απαντώντας σε συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου (Ιπποκράτη Μυλωνά) που έκανε αναφορά στην Ελένη Τουλουπάκη σημείωσε ότι «εσείς ενοχοποιείται την εισαγγελέα όχι εγώ».

Ένταση σημειώθηκε στη δίκη από τις ερωτήσεις της εισαγγελέως της δίκης Όλγας Σμυρλή που είχαν σχέση με τη στοχοποίηση των πολιτικών (και του Ανδρέα Λοβέρδου) στη Novartis, υπόθεση που έχει κλείσει - και δεν δικάζεται στο παρόν δικαστήριο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ενοχλημένος απάντησε ότι «ο ίδιος δεν άλλαξε θέση απλά έχει εκδοθεί το απαλλακτικό βούλευμα για τη Novartis», ενώ πρόσθεσε «πως αν θέλετε να πάμε εκεί, θα είμαι ο πρώτος αλλά δεν δικάζεται αυτό το σκέλος εδώ».

Εισαγγελέας: Στις καταθέσεις σας στην ανακρίτρια έχετε πει ότι είναι μέλος της συμμορίας. Τώρα τι άλλαξε;

Λοβέρδος: Τίποτα δεν άλλαξε στη δική μου θέση. Το βούλευμα άλλαξε. Εγώ δεν ήρθα εδώ να αναφέρω τις θέσεις μου. Ήρθα ως μάρτυρας να εισφέρω όσα στοιχεία γνωρίζω. Τίποτα δεν άλλαξε, είμαι στο Ειδικό Δικαστήριο και καταθέτω για την κρινόμενη υπόθεση.

Από την πλευρά της η πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου που είχε υπογράψει μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο τις αναφορές κατά Κουρουμπλή ανέφερε στην κατάθεση της ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν προχώρησε, ως όφειλε, στην τιμολόγηση των φαρμάκων «προκαλώντας βλάβη στο δημόσιο και στους ασφαλισμένους». Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη ποινική του ευθύνη σημείωσε «ότι δεν έκανε το φόνο, για να το πω απλά, αλλά έγινε απόπειρα».

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου επέμεινε στο αν οι αναφορές κατά Κουρουμπλή ενείχαν στοιχεία ποινικής ευθύνης, για να λάβει από την μάρτυρα την απάντηση ότι «υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος με την αποτίμηση των πολιτικών ευθυνών αλλά πέραν αυτών οι αναφορές έγιναν για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη».

Πάντως σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη και του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σχετικά με τη μη διαβίβαση του φακέλου Κουρουμπλή στη Βουλή, η κυρία Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι δεν διαθέτει στοιχεία, προσθέτοντας ωστόσο πως η υπόθεση Κουρουμπλή δεν διερευνήθηκε από τη Βουλή καθώς ουδέποτε έφθασε σε αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ