ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν ήταν φοβισμένος, κοιμόταν. Δυστυχώς ήταν νεκρός»: Η συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

«Δεν ήταν φοβισμένος, κοιμόταν. Δυστυχώς ήταν νεκρός»: Η συγκλονιστική κατάθεση της Μάγδας Φύσσα
Στο πρώτο μέρος της κατάθεσής της (η οποία συνεχίζεται) η μάρτυρας περιέγραψε όσα συνέβησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι, όταν η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον Παύλο, δίνοντας έμφαση στη στάση των ομάδων ΔΙΑΣ που βρίσκονταν εκεί ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Με μια συγκλονιστική κατάθεση, αυτή της Μάγδας Φύσσα για το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και παρουσία της Αστυνομίας, ξεκίνησε η αποδεικτική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε β' βαθμό.

Στο πρώτο μέρος της κατάθεσής της (η οποία συνεχίζεται) η μάρτυρας περιέγραψε όσα συνέβησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι, όταν η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον Παύλο, δίνοντας έμφαση στη στάση των ομάδων ΔΙΑΣ που βρίσκονταν εκεί.

«Εκείνο το απόγευμα τίποτα δεν προμήνυε το κακό που μας βρήκε (...) Το βράδυ μάθαμε ότι ο Παύλος χτύπησε και ότι είναι στο νοσοκομείο. Φτάσαμε στο νοσοκομείο, είχε παρά πολύ κόσμο, κανείς δεν έλεγε τίποτα, μπήκα τρέχοντας στο νοσοκομείο και ρωτούσα τι έγινε, δεν μου απαντούσαν και κατάλαβα ότι είχε γίνει κάτι πολύ κακό αλλά δεν ήξερα πόσο κακό», περιέγραψε η κυρία Φύσσα και συνέχισε: «Ένας γιατρός μου έδωσε ένα χάπι, με πήρε στο γραφείο και μου είπε ότι ο Παύλος δεν ζει. Ότι τον δολοφόνησαν. Ότι τον δολοφόνησε η Χρυσή Αυγή και ότι συνέλαβαν τον δολοφόνο. Του είπα 'προσπαθήσατε να τον σώσετε;' Μου είπε ότι δεν γινόταν, ότι ήταν επαγγελματικό το χτύπημα. Εκεί χάθηκαν όλα».

Η μάρτυρας συνέχισε περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές στο νεκροτομείο:

«Με όσο κουράγιο είχα, ζήτησα να τον δω. Τον είχαν στο νεκροτομείο. Πήγα και το είδα το παιδί μου. Προσπάθησα να το ζεστάνω και να σηκωθεί. Δεν ήταν αν φοβισμένος, κοιμόταν. Δυστυχώς ήταν νεκρός».

Ύστερα η Μάγδα Φύσσα κατέθεσε όσα έμαθε για τη δολοφονία από δύο αυτόπτες μάρτυρες: την κοπέλα του Παύλου, Χρύσα, και τους φίλους του.

Σύμφωνα με όσα της είπε η Χρύσα, πήγαν με τον Παύλο στην καφετέρια «Κοράλλι» για να παρακολουθήσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου πήγαν και άλλοι φίλοι τους.

«Μας είπε η Χρύσα ότι μέσα στο μαγαζί υπήρχαν δύο τύποι που φορούσαν παντελόνια παραλλαγή και ανάποδα μπλούζες της Χ.Α. και πως, όταν τους είδαν, δυσανασχέτησαν. Υπήρχε κινητικότητα σ' αυτούς τους δύο. Μιλούσαν στα τηλέφωνα, έστελναν μηνύματα. Όταν τελείωσε ο αγώνας και βγήκαν από την καφετέρια, βλέπουν ότι έχουν μαζευτεί γύρω στα 5-6 άτομα τα οποία φαίνεται ότι έχουν κακές προθέσεις».

Τα επόμενα λεπτά οι δυνάμεις των χρυσαυγιτών αυξάνονται.

«Είδαν να έρχεται ένα κονβόι, πρώτα ένα αυτοκίνητο, ήταν του Ρουπακιά. Δεν ήταν μόνος του μέσα. Σταμάτησε και ρώτησε τον Παύλο «ποια είναι η Κεφαλληνίας;» και του απάντησε ο Παύλος «αυτή είναι φίλε μου».

Στο μεταξύ, τα πέντε-έξι άτομα είχαν γίνει 30-40. «Φτάνοντας στη γωνία τα παιδιά, έχει έρθει ήδη όλο το τάγμα και αρχίζουν τις βρισιές. Κρατάνε όπλα, ρόπαλα και λοιπά. Αποφασίζουν τα παιδιά να περάσουν απέναντι και να πάνε σπίτι. Αλλά δεν μπορούσαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους. Είπαν στα κορίτσια να φύγουν και εκείνοι πήγαν για τσιγάρα, να περάσει λίγη ώρα μέχρι να περάσουν να πάρουν τα αυτοκίνητα», είπε η Μάγδα Φύσσα και συνέχισε:

«Οι χρυσαυγίτες αρχίζουν να βρίζουν, τους φώναζαν "κότες πού πάτε;" Με τον βηματισμό που έχουν για να εκφοβίζουν. Ο Παύλος έβαλε τους φίλους του μπροστά και τους λέει "τώρα τρέχουμε". Ο Παύλος όμως δεν έφυγε. Τον εγκλώβισαν».

Όσα ακολούθησαν η μάρτυρας τα έμαθε από τον φίλο του Παύλου που γύρισε πίσω:

«Οι χρυσαυγίτες πηγαινοέρχονταν και χτυπούσαν τον Παύλο. Μέχρι που ήρθε ένα αυτοκίνητο, κατέβηκε ο οδηγός, είδε τον Παύλο, ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο, πάρκαρε ανάποδα, κατέβηκε ήρεμος και ψύχραιμος, άνοιξαν οι άλλοι, μπήκε, αγκάλιασε τον Παύλο και τον μαχαίρωσε».

Για τη στάση της αστυνομίας που ήταν στο σημείο την ώρα της δολοφονίας, η Μάγδα Φύσσα κατέθεσε όσα γνώριζε από τη Χρύσα, την κοπέλα του Παύλου, που ήταν εκείνη που παρακινούσε τους αστυνομικούς να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν το κακό.

«Η Χρύσα τραβούσε τους αστυνομικούς, τους παρακαλούσε να πάνε εκεί. Πήγε κάποια στιγμή ένας, τον Παύλο τον είχαν ήδη μαχαιρώσει και πήγαν να τον συλλάβουν. Σήκωσε την μπλούζα του και είπε "με μαχαίρωσε και θα με συλλάβετε κιόλας;". Και τότε γύρισε αστυνομικός στον δολοφόνο και είπε "Ε είπαμε, όχι και μαχαίρια". Οκτώ αστυνομικοί ήταν εκεί. Και δεν έκαναν τίποτα νωρίτερα».

Αίτημα Λαγού για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης

Προτού ξεκινήσει η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα οι συνήγοροι του Γιάννη Λαγού, υπέβαλαν αίτημα για ραδιοτηλεοπτική κάλυψη της δίκης και ιδίως της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα, μιλώντας για ελεγχόμενα μέσα και «τηλεαλητεία» των μέσων ενημέρωσης.

Ωστόσο, υπήρξαν άλλοι κατηγορούμενοι, όπως οι Νίκος Μιχαλολιάκος και Ηλίας Κασιδιάρης που δεν συναίνεσαν στο αίτημα, αναφέροντας ότι εξετάζεται μια ποινική δίκη και δεν πρέπει να προσδίδονται άλλες διαστάσεις. Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η συναίνεση όλων των διαδίκων ανεξαρτήτως αν τίθεται ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, απέρριψε το αίτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ