ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική καταδίκη για την ανοχή στους ναζιστικούς χαιρετισμούς στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Πολιτική καταδίκη για την ανοχή στους ναζιστικούς χαιρετισμούς στη δίκη της Χρυσής Αυγής
ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κάνουν λόγο για «απαράδεκτη ανοχή» τόσο από πλευράς αστυνομίας αλλά και από πλευράς έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την έντονη αντίδραση σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ναζιστικοί χαιρετισμοί στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, κατά τη σημερινή δικάσιμο της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε β' βαθμό.

Σε κλίμα έντασης, έπειτα από διακοπή δύο μηνών, ξεκίνησε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό.

Σε νεοναζιστικό σόου με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα μετέτρεψαν την αίθουσα του Εφετείου Αθηνών ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι οπαδοί του -υπό την ανοχή των αστυνομικών δυνάμεων- λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας. Τη σκυτάλη πήρε λίγο πριν τη διακοπή της συνεδρίας ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος αποχωρώντας από τη δικαστική αίθουσα χαιρέτησε επίσης ναζιστικά.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κάνουν λόγο για «απαράδεκτη ανοχή» τόσο από πλευράς αστυνομίας αλλά και από πλευράς έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η λέξη ανοχή είναι μικρή

«Η λέξη ανοχή είναι μικρή για να περιγράψει τη στάση της αστυνομίας απέναντι στους νεοναζί, σήμερα στο Εφετείο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου είδαμε ανθρώπους να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα, να χαιρετούν ναζιστικά και να έχουν τα κινητά τους σηκωμένα για να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο τους ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος», σημείωσε, λέγοντας ότι «η αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα».

«Όσοι θυμούνται τη δίκη σε πρώτο βαθμό, θα θυμούνται ότι αν από την πλευρά των αντιφασιστών ακουγόταν κουβέντα, αμέσως υπήρχαν αποβολές από την αίθουσα», πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Τη στιγμή που πήγαμε να μπούμε στην αίθουσα εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης», συνέχισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, «ο φρουρός μας ρώτησε πόσοι ήμασταν γιατί υπήρχε περιορισμένος αριθμός θέσεων "για εμάς"».

«Μέσα στην αίθουσα, όμως, είδαμε ότι από την πλευρά της Χρυσής Αυγής οι θέσεις ήταν γεμάτες, ενώ στην πλευρά των ανθρώπων που ήρθαν για να στηρίξουν τη Δημοκρατία και την ιστορική μνήμη είχε μπει πολύ λίγος κόσμος, τη στιγμή που βρίσκονταν εκατοντάδες έξω στη συγκέντρωση», εξήγησε.

«Είναι προφανές ότι συνειδητά δόθηκαν περισσότερες άδειες στους νεοναζί», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή, υπογράμμισε:

«Όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τεράστια ανοχή απέναντι στον Κασιδιάρη, ώστε να μπορεί να κάνει πολιτική και οργανωτική δουλειά μέσα από τις φυλακές». «Κι εδώ προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: πώς μία κυβέρνηση σαν τη σημερινή, η οποία αντιτίθεται σε οτιδήποτε κάνει πιο ανθρώπινη τη ζωή μέσα στις φυλακές, επιτρέπει στους κρατούμενους της Χρυσής Αυγής να έχουν μια προνομιακή μεταχείριση».

Επανέλαβε ακόμα την ξεκάθαρη ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Εφετείο αλλά και τις ευθύνες του «ενόψει μιας δύσκολης δικαστικής διαδικασίας που δεν θα τελειώσει σύντομα».

«Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να μας βρει με την αστυνομία να δείχνει ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τους οπαδούς της», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

ΠΑΣΟΚ: Οι ναζιστικοί χαιρετισμοί προσβάλλουν κατάφωρα το κράτος δικαίου

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε πως «εννέα, ακριβώς, χρόνια μετά τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή”, η ρητορική του μίσους και η φασιστική ιδεολογία επανέρχονται στο προσκήνιο με τη δίκη στο Εφετείο Αθηνών».

Ο κ. Μάντζος υπογράμμισε ότι «η προκλητική παρουσία των καταδικασμένων, των υποστηρικτών τους, ακόμη και συνηγόρου υπεράσπισης, με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου προσβάλλει κατάφωρα όχι μόνο το κράτος δικαίου αλλά και τη συλλογική ιστορική μας μνήμη».

«Καμία ανοχή, λοιπόν, στους νοσταλγούς των ναζί και στους εκφραστές του μίσους».

«Η Δημοκρατία έχει τα μέσα να μείνει όρθια απέναντι σε κάθε απειλή, τιμώντας τους αγώνες αυτού του λαού απέναντι στον φασισμό. Γιατί “αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο”», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Δεν εκπλήσσει η απαράδεκτη ανοχή

«Η άθλια παράσταση που στήθηκε σήμερα στο Εφετείο, με την προκλητική στάση των φασιστοειδών, όπως ο Κασιδιάρης και ο Λαγός, με τα φασιστικά συνθήματα και τις επευφημίες, αλλά και με την απαράδεκτη ανοχή που επέδειξαν η έδρα και η αστυνομία, δικαιολογημένα προκαλεί τη λαϊκή αγανάκτηση, δεν εκπλήσσει όμως» ανέφερε το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τα απαράδεκτα γεγονότα στη δίκη της Χρυσής Αυγής».

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, «"Αέρα στα πανιά" τέτοιων συμπεριφορών έχουν δώσει εδώ και καιρό: τα πεντέμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί η δίκη σε πρώτο βαθμό, η προκλητική αθωωτική εισαγγελική πρόταση, η δικαστική απόφαση που έριξε στα μαλακά τους φασίστες για την υπόθεση σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οδηγώντας στην παραγραφή της δολοφονικής επίθεσης των ναζί εναντίον των κομμουνιστών και ορθώνοντας περισσότερα εμπόδια στην ολόπλευρη ανάδειξη του ναζιστικού εγκληματικού χαρακτήρα της ΧΑ στη δευτεροβάθμια δίκη, η αποφυλάκιση σειράς στελεχών της, η ανοχή ή και στήριξη στις φασιστικές επιθέσεις και δράση νέων φασιστικών μορφωμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού».

«Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το “φίδι” του φασισμού δε νικιέται με τα “τερτίπια” της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της, στον “κόρφο” των οποίων θρέφεται και κρύβεται. Μόνο το εργατικό-λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να τσακίσει το τέρας του φασισμού, με την πάλη του ενάντια στο σύστημα που το γεννάει και το θρέφει» κατέληξε το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Υπάρχει ευθύνη του δικαστηρίου και της αστυνομίας

«Υπάρχει ευθύνη του δικαστηρίου και οργάνων της υποτιθέμενης τάξης για το προεκλογικό σόου των νεοναζί στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Εξαντλούν την αυστηρότητά τους σε άλλες υποθέσεις» σημείωσε, μέσω Twitter, o εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ