ΕΛΛΑΔΑ

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του 2017 για το νέο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του 2017 για το νέο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ
Οι Σύμβουλοι Επικρατείας σταθμίζοντας το δημόσιο συμφέρον, αποφάνθηκαν ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας επέρχονται από το χρόνο δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, δηλαδή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ Eurokinissi (Φωτογραφία αρχείου)

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις του νόμου 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε νέο μισθολόγιο -βασικός μισθός και επιδόματα- των μελών του Δ.Ε.Π. των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δυο αποφάσεις (υπ'αριθμ. 1911-1912/2022) έκρινε ότι η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην απορρέουσα από το άρθρο 16 του Συντάγματος αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, καθώς και στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι ο νομοθέτης με το νόμο 4472/2017 επεδίωξε τον αριθμητικό περιορισμό των ειδικών μισθολογίων, όχι καταργώντας κάποια από αυτά, αλλά συνενώνοντας τα υφιστάμενα ειδικά μισθολόγια που, κατά την κρίση του, είχαν «ομοειδές αντικείμενο».

Η συνένωση όμως αυτή των μισθολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τα μέλη του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., με εκείνες που αφορούν άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δεν πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ακαδημαϊκή ελευθερία, αυτοδιοίκητο Α.Ε.Ι.), οι οποίες δικαιολογούν την εφαρμογή της απορρέουσας από το άρθρο 16 του Συντάγματος αρχής της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των μελών του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., συνεπάγεται παραβίαση της αρχής αυτής, κατέληξε το ΣτΕ.

Ωστόσο, οι Σύμβουλοι Επικρατείας σταθμίζοντας το δημόσιο συμφέρον, αποφάνθηκαν ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας επέρχονται από το χρόνο δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, δηλαδή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ