ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία δίχως τέλος στα Κύθηρα: Στους 8 οι νεκροί - Ανασύρθηκε ακόμη μία σορός

Τραγωδία δίχως τέλος στα Κύθηρα: Στους 8 οι νεκροί - Ανασύρθηκε ακόμη μία σορός
Οι συγγενείς των αγνοούμενων κλήθηκαν στο λιμεναρχείο προκειμένου να αναγνωρίσουν τη σορό ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ / EUROKINISSI

Μακραίνει η λίστα των θυμάτων από το ναυάγιο στα Κύθηρα, καθώς ανασύρθηκε μια ακόμα σορός άνδρα μετανάστη από στελέχη της μονάδας υποβρυχίων αποστολών του λιμενικού.

Έως το μεσημέρι είχαν ανασυρθεί άλλες δύο σοροί ανδρών από κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών ενώ στο σημείο επιχειρούν δύο πλωτά του λιμενικού σώματος και ένα περιπολικό όχημα από ξηράς.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών μεταναστών του ναυαγίου ανέρχεται πλέον σε 8.

Οι έρευνες για τους υπόλοιπους αγνοούμενους συνεχίζονται στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων.

Στο ιστιοφόρο σκάφος το οποίο ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια, επέβαιναν σύμφωνα με τους διασωθέντες, συνολικά 95 άτομα.

Ειδικότερα, έχουν διασωθεί 80 αλλοδαποί, 55 άνδρες, 7 γυναίκες, 17 αγόρια, 1 κορίτσι.

Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου: Άκουσα ουρλιαχτά κι έναν τρομερό θόρυβο

Για τις πρώτες στιγμές της τραγωδίας μίλησε στην ΕΡΤ ο κ. Δημήτρης, κάτοικος του νησιού που μένει κοντά στο σημείο όπου προσέκρουσε το ιστιοφόρο με τους μετανάστες. Περιέγραψε τα ουρλιαχτά που άκουσε και έναν «τρομερό» κρότο.

«Το σπίτι μου είναι ακριβώς απέναντι από τις σπηλιές. Κατεβαίνω και τι να δω; Να βλέπω πάνω στο άλμπουρο του ιστιοφόρου τουλάχιστον 50 ανθρώπους στοιβαγμένους, τους οποίους τα κύματα -τουλάχιστον 20 μέτρα ύψος- χτυπούσαν στον βράχο με τρομερή μανία», είπε ο κ. Δημήτρης.

«Το πρόβλημα ήταν πάρα πολύ μεγάλο γιατί οι βράχοι είναι απόκρημνοι και δεν μπορούσαν να σωθούν από μόνοι τους» σημείωσε ακόμα χαρακτηριστικά.

Μηταράκης: Η Τουρκία οφείλει να αποτρέπει παράνομες αναχωρήσεις

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα προστατεύει με αποφασιστικότητα τα σύνορά της» έστειλε το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, o κ. Μηταράκης τόνισε πως «όλοι οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «η επικοινωνία με την Τουρκία έχει διαταραχθεί σε σχέση με το παρελθόν» και πρόσθεσε:

«Έχει υποχρέωση η Τουρκία να αποτρέπει παράνομες αναχωρήσεις μεταναστών από το έδαφός της. Εμείς απαντάμε συγκεκριμένα στις αιτιάσεις της Τουρκίας και διεθνοποιούμε το πρόβλημα».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε και στην εκμετάλλευση που υφίστανται οι μετανάστες λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι τεράστια τα ποσά που διακινούνται για κάθε μετανάστη. Υπολογίζουμε περίπου 3.500 ευρώ για κάθε ανθρώπινη ψυχή».

Παράλληλα, στηλίτευσε τον ρόλο ορισμένων ΜΚΟ, που δρουν υπονομευτικά έναντι των μεταναστών.

«Επιβεβαιώνονται οι υποψίες ότι πιθανόν κάποιες ΜΚΟ να χρηματοδοτούνται εξ Ανατολών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει μειωμένες αφίξεις κατά 90% σε σχέση με την κρίση του 2019».

«Η πολιτική ανοικτών συνόρων οδήγησε σε απώλειες πολλών ανθρώπινων ζωών», πρόσθεσε ο Νότης Μηταράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ