ΕΛΛΑΔΑ

Γκάγκα: «Παράθυρο» για άρση της αναστολής των υγειονομικών

Γκάγκα: «Παράθυρο» για άρση της αναστολής των υγειονομικών
Η κα Μίνα Γκάγκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε τα κύματα πανδημίας που είχαμε στο παρελθόν, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ανοσοποιηθεί Eurokinissi/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Για το ζήτημα της επιστροφής των μη εμβολιασμένων υγειονομικών στις θέσεις τους, το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και τις αυξήσεις στο ιατρικό προσωπικό μίλησε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε ότι επειδή τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν, θα συζητηθεί και στην επιτροπή και εν συνεχεία στην κυβέρνηση αν θα αρθεί η αναστολή εργασίας για τους υγειονομικούς. Τόνισε, ότι όταν έγινε το μέτρο, έγινε κυρίως για την προστασία των ίδιων των υγειονομικών, καθώς υγειονομικοί είχαν χάσει τη ζωή τους.

Πιο συγκεκριμένα είπε ότι «εγώ ήμουν στο νοσοκομείο τότε και δούλευα και είχα πάει σε νοσοκομεία, όπως στην βόρειο Ελλάδα όπου είχαν χάσει ανθρώπους, χάσαμε γιατρούς και νοσηλευτές. Άρα η πολιτεία νομίζω δικαίως είπε ότι δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να εκτίθενται. Δηλαδή ως πολιτεία, δεν μπορώ να στείλω ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι προστατευμένοι σε ένα περιβάλλον υψηλού κινδύνου από την στιγμή που υπάρχει προστασία, υπάρχει εμβόλιο. Και βέβαια είναι προστασία και για την δημόσια υγεία, αλλά είναι κυρίως για τους ίδιους. Τα επιδημιολογικά δεδομένα τώρα αλλάζουν και νομίζω ότι περιμένουμε μια εισήγηση από την επιτροπή για να συζητήσουμε αν είναι την αλλαγή των δεδομένων, όπως αλλάζει και ο τρόπος που νοσηλεύονται οι ασθενείς» συμπλήρωσε η κα Γκάγκα.

Σχετικά με τις νοσηλείες ασθενών με covid, εξήγησε ότι: «Από δω και πέρα αυτό αλλάζει, δεν μπαίνει σε τμήμα covid, μπαίνει σε όποια κλινική χρειάζεται για την κατάσταση της υγείας του και νοσηλεύεται μεμονωμένος μεν αλλά στην κλινική που χρειάζεται να μπει. Άρα παύουμε να έχουμε αυτά τα τεράστια τμήματα covid που σε αυτή την φάση δεν νοσηλεύονται ασθενείς επειδή έχουν προβλήματα υγείας από covid αλλά έχουν προβλήματα υγείας με Covid-19» ανέφερε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν ενεργά πρόστιμα όσον αφορά τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Αναφορικά με το τι γίνεται με τους αναισθησιολόγους και με τα νοσοκομεία Παίδων, η κα Γκάγκα είπε: «Στο Παίδων έχουμε μετακινήσει ήδη δύο συναδέλφους από άλλα νοσοκομεία, προκηρύξαμε θέσεις και έχουμε αιτήσεις για αυτές, άρα νομίζω ότι στον επόμενο μήνα θα έχουμε πλήρωση των θέσεων αυτών. Άρα τα πράγματα είναι καλύτερα, η λίστα μειώνεται, τα τακτικά χειρουργεία έχουν ξεκινήσει, όλα τα επείγοντα μπαίνουν στην ώρα τους και πιστεύω ότι θέλουμε κάποιους μήνες και τα τακτικά χειρουργεία θα ολοκληρωθούν. Επίσης αν δούμε ότι παρά τις προσπάθειές μας, στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία" δεν μπορούν να μπουν όλα τα τακτικά περιστατικά, μας έχει ζητηθεί και από το Έλενα που έχει αναισθησιολόγους και παιδοχειρουργούς να αναλάβουν και εκείνοι κάποια περιστατικά. Νομίζω θα λυθούν τα προβλήματα γρήγορα» προσέθεσε η κα Γκάγκα.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους γιατρούς του δημοσίου να εργαστούν και στον ιδιωτικό τομέα, η κα Γκάγκα, σημείωσε ότι «είναι κάτι που θα συζητηθεί με τους συλλόγους των γιατρών». Για τις μισθολογικές αυξήσεις στο ιατρικό προσωπικό, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι ισχύει η εξαγγελία του πρωθυπουργού για αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών από το 2023.

Σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας, η κα Γκάγκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα έχουμε τα κύματα που είχαμε στο παρελθόν, γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού πια έχει ανοσοποιηθεί.

Εξαιρετικά αποτελεσματικά χαρακτήρισε τα προηγούμενα εμβόλια, καθώς ήταν ελάχιστες οι νοσήσεις σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί σε σχέση με τον ανεμβολίαστο πληθυσμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ