ΕΛΛΑΔΑ

Σεπόλια - Βιασμός 12χρονης: Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι Μίχος και Σοφιανίδης 

Σεπόλια - Βιασμός 12χρονης: Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι Μίχος και Σοφιανίδης 
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Με ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακρίτριας, οι Ηλίας Μίχος και Ιωάννης Σοφιανίδης κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγούνται στη φυλακή, μετά τις σύντομες τυπικές απολογίες τους. 

Με τον αδιανόητο ισχυρισμό περί «συναίνεσης» της 12χρονης, ο 53χρονος Ηλίας Μίχος αρνήθηκε το βαρύτατο κατηγορητήριο για -μεταξύ άλλων- βιασμό και κατάχρηση ανηλίκου κατά εξακολούθηση, ενώπιον ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών.

Ο 53χρονος, κατά πληροφορίες, ομολόγησε μόνο το αδίκημα της κατάχρησης σε ασέλγεια, παραδεχόμενος σεξουαλικές επαφές με την ανήλικη στον Κολωνό, τηρώντας το δικαίωμα σιωπής που προβλέπει ο νόμος σε ό,τι αφορά τις άλλες κακουργηματικές κατηγορίες που του αποδίδονται του βιασμού, της εμπορίας ανθρώπων και της μαστροπείας.

Ο 42χρονος Ιωάννης Σοφιανίδης, ομολόγησε ότι «είχε συνευρεθεί» με τη 12χρονη περισσότερες από μια φορές έναντι αμοιβής, ισχυριζόμενος πως έδινε τα χρήματα στο κορίτσι και όχι στον συγκατηγορούμενο του.

Διορισμένος συνήγορος: Δεν διαφαίνεται κάποιο είδος κύκλωματος, είναι μεμονωμένες περιπτώσεις

Σε δηλώσεις του μετά την προφυλάκιση των δύο κατηγορουμένων, ο διορισμένος συνήγορος υπεράσπισής τους, Βασίλης Χρονόπουλος, είπε:

«Εγώ προσωπικά -παρόλο που το πρωί δήλωσα και ενώπιον της ανακρίτριας ότι δεν επιθυμώ να αναλάβω- επειδή κανένας δικηγόρος από τον κατάλογο αυτεπάγγελτων δεν δέχτηκε να αναλάβει την υπόθεση αυτή, υποχρεώθηκα από την ανακρίτρια να αναλάβω εγώ, καθώς ήξερα την υπόθεση. Έπρεπε να γίνει η ανάκριση σήμερα, ήταν απαιτούμενη η παράσταση δικηγόρου.

» Όσον αφορά στις κατηγορίες ο 53χρονος αποδέχθηκε ότι είχε σεξουαλικές επαφές με την ανήλικη, το ίδιο και ο δεύτερος κατηγορούμενος. Ως προς τις λοιπές κατηγορίες και οι δυο αρνούνται - και ειδικά ο πρώτος κατηγορούμενος τήρησε το δικαίωμα του για την σιωπή μέχρι να συμπληρωθεί η ανακριτική δικογραφία, η οποία έχει πολύ δρόμο ακόμη για να μπορέσει να βγει να πει αυτά που πρέπει να πει να αποδειχτεί η αλήθεια.

» Αυτό που μπορώ να πω από το μέχρι τώρα υλικό της δικογραφίας, είναι ότι αυτό που έχει βγει προς τα έξω σε σχέση με αυτό που πραγματικά έχει γίνει απέχει πάρα πολύ. Από τη δικογραφία φαίνεται εμπλοκή προσώπου από το ευρύτερο περιβάλλον της οικογένειας της 12χρονης, αυτό φάνηκε να είναι και από τα στοιχεία της δικογραφίας.

» Υπάρχουν διάφορα σημεία και αντιφάσεις, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις εμπλοκής και άλλων προσώπων. Ο 53χρονος είπε κάποια πράγματα γενικά για την κατηγορία, αποδέχτηκε αυτό που του αναλογεί και αυτό που πραγματικά έχει κάνει. Για τα υπόλοιπα, μέχρι να συμπληρωθεί η δικογραφία, δεν θέλει να πει κάτι.

» Ο δεύτερος κατηγορούμενος, η κατηγορία του ήταν πολύ μικρότερη και απολογήθηκε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι υπήρχε «συναίνεση» του παιδιού, ο κ. Χρονόπουλος απάντησε:

«Για τι συναίνεση τώρα μιλάτε για ένα ανήλικο 12 χρόνων;»

«Το μόνο άτομο το οποίο αυτή τη στιγμή πρέπει έχει το πρόβλημα, είναι το παιδί το οποίο έχει υποστεί τεράστια ζημιά πρέπει να προστατευτεί. Αλλά όσοι ενήλικες συμμετείχαν σε όλο αυτό που έχει γίνει πρέπει να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους και είναι αρκετοί αυτοί που εμπλέκονται. Αυτό που διαφαίνεται μέχρι τώρα είναι, ότι δεν υπάρχει κάποιο είδος κύκλωματος, είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο κύκλωμα, δεν υπάρχει κάποιο ή κάποια οργανωμένη δράση όπως έχει παρουσιαστεί. Αυτό μένει να αποδειχθεί και από τα υπόλοιπα στοιχεία που θα μπούνε στο δικογραφία. Διατηρώ επιφυλάξεις μέχρι να τα δω και εγώ αυτά, οπότε και εγώ πάντα μιλάω με το τι έχω στη διάθεση μου. Είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε.

Κληθείς να απαντήσει τι είδους εμπλοκή φέρεται να είχε το συγγενικό πρόσωπο, ο κ. Χρονόπουλος εξήγησε πως -για την ώρα, δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο.

«Δεν αναλαμβάνω»

Νωρίτερα, κανένας δικηγόρος δεν δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπιση του 53χρονου Ηλία Μίχου και του 42χρονου Γιάννη Σοφιανίδη.

Συγκεκριμένα δύο δικηγόροι από τον κατάλογο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που κλήθηκαν από την ανακρίτρια να αναλάβουν υπερασπιστικά καθήκοντα, αρνήθηκαν να το πράξουν με τρόπο κατηγορηματικό, ενώ την ίδια στάση τήρησε και τρίτος δικηγόρος, ο οποίος ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά.

Για το λόγο αυτό, η λύση που προκρίθηκε, καθώς σήμερα λήγει η πενθήμερη προθεσμία απολογίας, είναι την υπεράσπιση των δυο κατηγορουμένων να αναλάβει για τυπικούς και μόνο λόγους ο δικηγόρος Βασίλης Χρονόπουλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του συνηγόρου υπεράσπισης σήμερα το πρωί κατά τη μεταγωγή των κατηγορουμένων στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Οι κατηγορίες κατά του Ηλία Μίχου είναι:

 • Βιασμός ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση
  διακεκριμένη περίπτωση κατάχρησης ανηλίκου μη συμπληρώσαντος τα 14 έτη από πρόσωπο που δέχεται τις υπηρεσίες του ανηλίκου, κατ’ εξακολούθηση,
 • Κατάχρηση ανηλίκου μη συμπληρώσαντος τα 14 έτη κατ' εξακολούθηση.
 • Διακεκριμένη περίπτωση πορνογραφίας ανηλίκων (απόκτηση, κατοχή, διανομή), όπου η παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει του 12ο και το 15ο έτος, κατ’ εξακολούθηση,
 • Διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας εναντίον προσώπου νεότερου των 15 ετών με χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε ανταλλάγματος,
 • Γενετήσια πράξη με ανήλικο συμπληρώσαντα και μη τα 12 έτη έναντι αμοιβής και Παράνομη βία σε βάρος ανηλίκου, με τον οποίο ο δράστης έχει σχέση εργασίας,
 • Εμπορία ανθρώπων
 • Νόμος περί όπλων

Σε βάρος του Ιωάννη Σοφιανίδη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για:

 • Γενετήσια πράξη με ανήλικο συμπληρώσαντα και μη τα 12 έτη έναντι αμοιβής κατ’ εξακολούθηση
 • Εμπορία ανθρώπων.

Καταγγελία ότι ο 53χρονος εξέδιδε το κορίτσι σε οίκο ανοχής

Εν τω μεταξύ, στα δικαστήρια της Ευελπίδων εμφανίστηκε μια γυναίκα, η οποία συστήθηκε ως «νέα πρόεδρος του Συλλόγου Εκδιδομένων Γυναικών».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, όταν πήγε να καταθέσει στην ανακρίτρια σε βάρος του 53χρονου κατηγορουμένου (σ.σ. δεν τη δέχτηκε), ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος πήγαινε στο χώρο που διατηρεί η ίδια στο Γκάζι μαζί με το ανήλικο κορίτσι, προκειμένου να συνευρεθεί με πελάτες. Είπε ακόμη ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν και επώνυμα άτομα. Σημείωσε επίσης ότι εκτός από την 12χρονη ο Ηλίας Μίχος έφερνε στο σημείο και άλλα ανήλικα άτομα.

Η δικηγόρος της 12χρονης χαρακτήρισε βάσιμη τη μαρτυρία, η οποία νωρίτερα είχε δημοσίως καταγγείλει ότι το παιδί εκδίδονταν από τον 53χρονο στον οίκο ανοχής της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ