ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία - Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Μεγάλα ύψη βροχής - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Κακοκαιρία - Λαγουβάρδος στο CNN Greece: Μεγάλα ύψη βροχής - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
INTIME

Την προσοχή των πολιτών εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν εδώ και αρκετές ώρες το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, εφιστά ο Διευθυντής Ερευνών της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, σε δηλώσεις του στο CNN Greece.

«Η κακοκαιρία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ουσιαστικά, σήμερα, είναι η πρώτη της ημέρα και επηρεάζει αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, με μεγάλα ύψη βροχής μέχρι τώρα», είπε ο κ. Λαγουβάρδος.

Και πρόσθεσε: «Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έχουν παρουσιαστεί στη Θεσσαλία και κυρίως στη Ζαγορά Πηλίου, αλλά και σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στη Ζάκυνθο Θα συνεχιστούν σε αρκετές περιοχές οι βροχοπτώσεις σήμερα».

«Σε ό,τι αφορά την Αττική, ίσως να έχουμε βροχή αργότερα, αλλά ανήκει στις περιοχές που δεν φαίνεται να επηρεάζονται πολύ από αυτή την κακοκαιρία», είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Δείτε live την εξέλιξη του καιρού

Μεγάλα ύψη βροχής σε αρκετές περιοχές

202210140900_WEB_daily_rain.jpg
Πηγή: meteo.gr

Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη έχει βροχές σήμερα και θα συνεχίσει να έχει μέχρι και το τέλος της ημέρας.

Σε ό,τι αφορά τα ύψη βροχής, ο Κώστας Λαγουβάρδος επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν περιοχές όπου έχουν πέσει 50 – 70 χιλιοστά βροχής, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλά.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Παρασκευή 14/10 η κακοκαιρία ενισχύεται σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και φτάνει την κατηγορία επεισοδίου βροχόπτωσης 4. Για το υπόλοιπο της Παρασκευής 14/10 βροχές αναμένονται στο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά, εξαιρουμένης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και από το μεσημέρι στα νησιά του Αιγαίου και ενδεχομένως στην Κρήτη. Καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στο Ιόνιο, και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Από τη νύχτα της Παρασκευής 14/10 προς Σάββατο 15/10 βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται στην Εύβοια και στην Κρήτη.

Η θερμοκρασία την Παρασκευή 14/10 θα παρουσιάσει πτώση στα περισσότερα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο και δεν θα ξεπεράσει τους 17 έως 19 βαθμούς Κελσίου στο Βόρειο Ιόνιο και στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με εξαίρεση τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία όπου κατά τόπους θα φτάσει τους 19 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα φτάσει τους 21 έως 23 βαθμούς Κελσίου και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 23 έως 25 βαθμούς κελσίου. Βόρειοι άνεμοι 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο. Στο Βόρειο Ιόνιο αναμένονται ανατολικοί άνεμοι 3 έως 5 μποφόρ ενώ στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται δυτικοί και από το μεσημέρι νότιοι άνεμοι ίδιας έντασης.

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας το Σάββατο (15/10)

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σάββατο (15/10) η κακοκαιρία θα επικεντρωθεί στις νοτιότερες περιοχές της χώρας, με το επίκεντρό της να εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές της Κρήτης.

20221014_tot_rain1.jpg
Πηγή: meteo.gr

«Το Σάββατο τα φαινόμενα στην Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονα, όπου επίσης αναμένουμε μεγάλα ύψη βροχής. Το Σαββατοκύριακο οι βοριάδες θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένοι στο Αιγαίο, με την έντασή τους να φτάνει κατά τόπους και τα 7 μποφόρ, ενώ την Κυριακή θα ενταθούν ακόμη περισσότερο».

Μια πρώτη εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου 15/10 με εξαίρεση την Κρήτη όπου οι θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται σημαντικές βροχοπτώσεις. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται έως το βράδυ του Σαββάτου 15/10 καθώς και οι περιοχές των ισχυρότερων φαινομένων.

Ο καιρός την Κυριακή (16/10)

Από την Κυριακή αναμένεται υποχώρηση των φαινομένων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά θα συνεχίσει να βρέχει στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Αυτό το χαμηλό βαρομετρικό κινείται προς την Κρήτη, θα κινηθεί νοτίως του νησιού και εν συνεχεία θα απομακρυνθεί στα ανατολικά.

Από τη Δευτέρα (17/10) αναμένεται βελτίωση του καιρού, ωστόσο θα παραμείνει η ψύχρα και οι ενισχυμένοι βοριάδες.

Χιόνια στον Όλυμπο - Μηνύματα του 112 σε αρκετές περιοχές της Δυτ. Ελλάδας

Κατάλευκη είναι τις τελευταίες ημέρες η κορυφή του Ολύμπου, με την κακοκαιρία να πλήττει ήδη περιοχές της χώρας, ενώ ήδη εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα 112 στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Αχαΐας, της Ηλείας και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Έντονη βροχόπτωση έχει σημειωθεί στα νησιά του Ιονίου, με την εξασθένηση των φαινομένων να αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου.

Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, στη Δυτική Στερεά και στην Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Live η πορεία της κακοκαιρίας:

Μήνυμα 112 εστάλη στους κατοίκους της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου, της Αχαΐας, της Ηλείας και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς αναμένονται έκτακτα καιρικά φαινόμενα στις εν λόγω περιοχές.

Ο επίσημος λογαριασμός της Υπηρεσίας Επικοινωνικών Εκτάκτου Ανάγκης ενημέρωσε για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ώρο στη χώρα:

«Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο.Περιοχές σε Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια νησιά & σε δυτική Πελοπόννησο‼️ Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις - Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών» .

Βίντεο με τον χιονισμένο Όλυμπο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ