ΕΛΛΑΔΑ

Μηταράκης για τους γυμνούς μετανάστες στον Έβρο: «Ντροπή η συμπεριφορά της Τουρκίας»

Μηταράκης για τους γυμνούς μετανάστες στον Έβρο: «Ντροπή η συμπεριφορά της Τουρκίας»
«Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου CNN Greece

«Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα», αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφορικά με την υπόθεση των ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν γυμνοί στις όχθες του Έβρου.

«Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μηταράκης.

Συνοριοφύλακες εντόπισαν το βράδυ της Παρασκευής 92 παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι ήταν γυμνοί, χωρίς κανένα από τα προσωπικά τους αντικείμενα, και όπως είπαν στις ελληνικές Αρχές, τουρκικά στρατιωτικά οχήματα τους μετέφεραν στις όχθες του Έβρου, τους επιβίβασαν σε πλαστικές βάρκες, τους άρπαξαν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τα ρούχα τους και έσπρωξαν τις βάρκες στην ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μόλις χθες στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα και με στοιχεία έδειξε στους Ευρωπαίους πώς το θέμα δεν είναι ζήτημα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τον frontex, διέσωσαν 92, παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί

Η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να εργαλειοποιεί μετανάστες, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο.

Χθες, η προκλητικότητά της ξεπέρασε κάθε όριο, όταν και Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τον frontex, διέσωσαν 92, συνολικά, παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται πως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατήγγειλε χθες την συμπεριφορά της Τουρκίας στο συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στο Λουξεμβούργο, ενώ ενημέρωσε και την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο για τις καθημερινές της προκλήσεις, παρουσιάζοντας και οπτικοακουστικό υλικό.

Την ώρα που η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της, επιδεικνύοντας σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τη στοιχειώδη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Πλακιωτάκης: Σώζουμε ανθρώπινες ζωές, προστατεύουμε τα σύνορα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έστειλε, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Μυτιλήνη το μήνυμα, ότι «η Ελλάδα, το Λιμενικό Σώμα, οι άντρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας με τόλμη, με αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο σώζοντας ανθρώπινες ζωές, ταυτόχρονα όμως προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας , τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έτοιμη αν χρειαστεί να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, επισημαίνοντας πως εξ ου και τα τελευταία τρία χρόνια η Πολιτεία νισχύει με νέα σκάφη και εξοπλισμό το Λιμενικό Σώμα.

Ο ίδιος ανέφερε πως κατά την επίσκεψή του συνάντησε και τα πληρώματα της Frontex, «της μεγαλύτερης επιχείρησης που αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη, οι οποίοι κι αυτοί με τις δικές τους δυνάμεις συνδράμουν στον τεράστιο ρόλο και έργο του Λιμενικού Σώματος», όπως ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ