ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μηταράκης: Με τον φράχτη στον Έβρο καλύπτουμε πλήρως το χερσαίο σύνορό μας

Μηταράκης: Με τον φράχτη στον Έβρο καλύπτουμε πλήρως το χερσαίο σύνορό μας
«Η πίεση που ασκεί η Τουρκία δεν μεταφράζεται σε πρόβλημα για την Ελλάδα και πως φέτος είναι λιγότεροι οι αιτούντες άσυλο», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου INTIME NEWS / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η κυβέρνηση ακολουθεί μια συνολική πολιτική στο μεταναστευτικό που δεν επιτρέπει στην Τουρκία να κάνει αυτό που έκανε το 2015 και το 2016, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εξήγησε πως η πίεση που ασκεί η Τουρκία δεν μεταφράζεται σε πρόβλημα για την Ελλάδα και πως φέτος είναι λιγότεροι οι αιτούντες άσυλο.

«Παρότι δεχόμαστε ιδιαίτερη πίεση, φέτος ήταν η δεύτερη χαμηλότερη σε μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας. Οι πράξεις της Τουρκίας δεν μεταφράζονται σε πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή 18.000 άτομα βρίσκονται σε δομές αντί 92.000 που ήταν προ το 2020. Θα ολοκληρώσουμε, όπως αποφασίσαμε στο ΚΥΣΕΑ, τον φράχτη Έβρου, θα ενισχύσουμε τη συνοριοφυλακή και το Λιμενικό αλλά και την επόπτευση στο Αιγαίο. Ακολουθούμε μια συνολική πολιτική που δεν αφήνει την Τουρκία να κάνει ότι το 2015 και το 2016», ανέφερε αρχικά ο κύριος Μηταράκης.

Επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες της Τουρκίας που οφείλει να αποτρέπει αυτή την κατάσταση και να εφαρμόζει τη συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό.

«Δεν είναι ελληνική απαίτηση, είναι ευρωπαϊκή θέση», τόνισε ο κ. Μηταράκης υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει αναλάβει δύο δεσμεύσεις να αποτρέπει τις αναχωρήσεις από τα εδάφη της αλλά και να δέχεται επιστροφές.

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ακόμη ότι έχουν υπάρξει περιστατικά στην Ελλάδα τα οποία θεωρεί η κυβέρνηση υβριδική απειλή, όταν η προσπάθεια διέλευσης συνδυάζεται με προσπάθεια παραπληροφόρησης σε βάρος της Ελλάδας, όπως συνέβη πρόσφατα με τη νησίδα στον Έβρο.

«Θα απαντάμε πολύ πιο οργανωμένα», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Για τις ροές από την Τουρκία

«Καθώς οι λαθροδιακινητές δεν μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη ψάχνουν νέες διαδρομές. Από την Τουρκία στην Ιταλία, είναι η νέα διαδρομή που ακολουθούν. Πρέπει να αποτραπεί η είσοδος στις παράνομες ροές και είναι ευθύνη της Τουρκίας. Είναι υποχρεωμένη η Άγκυρα να δεχτεί και να τηρήσει την Κοινή Δήλωση. Ήδη βλέπουμε περιστατικά υβριδικής απειλής και θα απαντάμε πολύ πιο οργανωμένα, όπως κάναμε στο φαινόμενο των 38 του Έβρου», πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για τον ρόλο των ΜΚΟ

Σχετικά με τον ρόλο των ΜΚΟ, ο Νότης Μηταράκης: «Στο μητρώο βρίσκονται όσες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και πληρούν τις προϋποθέσεις συνδιαλλαγής με το κράτος. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν ορισμένες που δρουν στο εξωτερικό και είναι ύποπτος ο ρόλος τους σχετικά με το ενδεχόμενο να εμπλέκονται σε περιστατικά παράνομης διακίνησης. Οργανώσεις που συμβάλλουν στην παράνομη μετανάστευση από την Τουρκία προς την Ελλάδα, θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Σχετικά με το έγγραφο του ΥΠΕΘΑ για τη νησίδα, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι αυτό που αναφέρει είναι πως δεν είναι χαρτογραφημένη Πρωτόκολλο της Επιτροπής Διαχάραξης των Ελληνοτουρκικών Συνόρων, άρα δεν έχει κατανεμηθεί και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν στον Έβρο.

«Οι συντεταγμένες που δόθηκαν από αυτούς που λέγαν πως κινδυνεύουν ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας», σημείωσε και πρόσθεσε πως δεν ήταν αλήθεια πως υπήρχε ένα νεκρό παιδί.

Για το βίντεο με το τουρκικό push forward στο Αιγαίο, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως είναι λίγο παλαιότερο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι fake. Πρόσθεσε πως «ανέβηκε» σε μια περίοδο που η Τουρκία καλλιεργούσε ένα αφήγημα περί ανθρωπισμού για τους μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ