ΕΛΛΑΔΑ

Ελπίδα και καινοτόμες θεραπείες για καρκινοπαθείς: Τι δείχνει η έκθεση ανασκόπησης της EFPIA

Ελπίδα και καινοτόμες θεραπείες για καρκινοπαθείς: Τι δείχνει η έκθεση ανασκόπησης της EFPIA
freepik.com

Δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τη δημόσια υγεία και την επιστημονική κοινότητα. Και μπορεί ο καρκίνος να έχει μεταμορφωθεί από «επάρατος νόσος» σε χρόνια, με θεραπείες που δίνουν ελπίδα στους ασθενείς και επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης, ωστόσο οι ερευνητές και οι νοσούντες δεν σταματούν ποτέ, να προσδοκούν στο καλύτερο.

Στην πρόσφατη έκθεση ανασκόπησης του φαρμακευτικού pipeline 2022 της EFPIA, σύμφωνα με τη Nathalie Moll, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ευρώπης, υπάρχουν ελπιδοφόρα στοιχεία, όσον αφορά θεραπείες που αφορούν καρκινοπαθείς.

Ειδικότερα, παρακολουθώντας τις επαναστατικές θεραπείες CAR-T που μετασχηματίζουν τη θεραπεία καρκίνων του αίματος, δίνοντας στο σώμα τη δυνατότητα να αντιπαλέψει, η έκθεση συμπεριλαμβάνει και άλλη μία πολλά υποσχόμενη ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο, που ονομάζεται BiTE (Bispecific T-cell Engager).

Ωστόσο, παρά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για 92 νέα φάρμακα το 2021, ήτοι μια αύξηση 30% στον αριθμό νέων δραστικών ουσιών που εγκρίθηκαν σε σχέση με το 2020, η Ευρώπη υπολείπεται σε σύγκριση με άλλες περιοχές του πλανήτη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Παρέχοντας μια επισκόπηση των γενικών τάσεων, η έκθεση είναι σαφής δείκτης ότι μια φαρμακευτική βιομηχανία είναι πρωτοπόρος στην επιστήμη και συνεχίζει να επενδύει στην εξεύρεση νέων θεραπειών για εκατοντάδες ιατρικών παθήσεων.

Πίσω από τα αριθμητικά στοιχεία και γεγονότα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, περικλείεται μια ιστορία ελπίδας. Ελπίδας για ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους θεράποντές τους. Τα στοιχεία προσφέρουν επίσης τεκμηριωμένη γνώση των νέων ευκαιριών που προσφέρονται για την αύξηση της αειφορίας των εθνικών συστημάτων υγείας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Μετά από 10 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, ξεπήδησε η τεχνολογία mRNA στην έρευνα για τα εμβόλια της πανδημίας Covid-19.

Η φετινή έκθεση προόδου φαρμακευτικού Pipeline σκιαγραφεί πώς οι κλινικές δοκιμές καταδεικνύουν τις δυνατότητες του mRNA στη θεραπεία του Γλοιοβλαστώματος, ενός επιθετικού και συχνά υποτροπιάζοντος καρκίνου. Μόνο το 25% των ασθενών με Γλοιοβλάστωμα επιβιώνουν για περισσότερο από ένα χρόνο, και μόνο 3% με 5% των ασθενών επιβιώνουν για περισσότερο από πέντε χρόνια. Ένα εμβόλιο mRNA για τη μείωση των όγκων που υποτροπιάζουν θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές επιβίωσης των ασθενών, να ελαφρύνει το φορτίο φροντίδας που πέφτει στους ώμους της οικογένειας και των φίλων και να μειώσει την ανάγκη για νοσοκομειακή παραμονή, χειρουργικές επεμβάσεις και παρηγορητική φροντίδα.

Η εντατική δραστηριότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας σε Ε&Α που περιγράφεται στην έκθεση είναι ευπρόσδεκτη από τους ασθενείς.

Φυσικά, η καινοτομία έχει νόημα μόνο αν φθάνει στους ασθενείς, αναφέρεται εμφατικά στην έκθεση, η οποία συμπληρώνει τα εξής:

«Μετά από χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, οι εταιρείες θέλουν τα φάρμακά τους να βοηθούν τους ανθρώπους όσο το δυνατό νωρίτερα. Η έκθεση εντοπίζει πεδία όπου η βιομηχανία μπορεί να εργαστεί με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να επιταχύνει την πορεία νέων θεραπειών και εμβολίων προς τους ασθενείς.

Με 8.000 φάρμακα υπό ανάπτυξη, το ερώτημα δεν είναι ΑΝ θα υπάρξει ιατρική καινοτομία, αλλά ΠΟΤΕ. Από ευρωπαϊκής σκοπιάς, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη. Η περιοχή υπολείπεται άλλων σε ό,τι αφορά στην έρευνα και την ανάπτυξη – και δη γρήγορη - νέων θεραπειών.

Παρά την αύξηση στον αριθμό των κλινικών δοκιμών με CAR-T κατά 185% μεταξύ 2020 και 2022, περισσότερες από 80% αυτών των δοκιμών διεξάγονται εκτός ευρωπαϊκού εδάφους. Για τους ασθενείς στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει μια χαμένη ευκαιρία στην πρώιμη πρόσβαση στην καινοτόμο θεραπεία που θα μπορούσε να προσφέρει καινούργια ελπίδα στην αντιμετώπιση τής ασθένειάς τους.

Ενόσω η βιομηχανία μας δαπανά κάπου €41,5 δις. ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη – και μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της δαπανάται σε Ε&Α απ΄ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο που βασίζεται στην έρευνα – οι επενδύσεις στις επιστήμες ζωής κατευθύνονται όλο και περισσότερο σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, το 2021 επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου (VC) άντλησαν €16 δις που διοχέτευσαν σε γονιδιακές θεραπείες, νέες αγωγές που αντικαθιστούν ελαττωματικά ή εξαφανισμένα γονίδια, με σκοπό την ίαση από χρόνιες ή εξαιρετικά εξουθενωτικές σπάνιες παθήσεις».

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Η Υγεία στην επόμενη ημέρα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ