ΕΛΛΑΔΑ

Νέα φωτογραφία - ντοκουμέντο από τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των 92 μεταναστών στον Έβρο

Νέα φωτογραφία - ντοκουμέντο από τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των 92 μεταναστών στον Έβρο
Στη φωτογραφία αποτυπώνονται οι κακουχίες και η βαναυσότητα σε βάρος των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι φαίνονται ταλαιπωρημένοι και χωρίς τα ρούχα ή τα υπόλοιπα προσωπικά τους αντικείμενα Screen Grab / Glomex Video

Νέο αποκαλυπτικό ντοκουμέντο από τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο έφερε στο φως την Παρασκευή ο τηλεοπτικός σταθμός Open

Στη φωτογραφία αποτυπώνονται οι κακουχίες και η βαναυσότητα σε βάρος των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι φαίνονται ταλαιπωρημένοι και χωρίς τα ρούχα ή τα υπόλοιπα προσωπικά τους αντικείμενα.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα ενός εκ των μεταναστών που προσπαθεί να καλύψει το γυμνό σώμα του, με ένα πανί που βρήκε στην ύπαιθρο.

Οι παράτυποι μετανάστες περιέγραψαν στις ελληνικές αρχές πώς οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες τους ξεγύμνωσαν και τους απείλησαν για να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Το υλικό είχαν καταγράψει από την πρώτη στιγμή αξιωματικοί της FRONTEX και είναι πλέον σε γνώση ευρωπαίων αξιωματούχων.

Παράλληλα, ο απάνθρωπος τρόπος με τον οποίο η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, έρχεται στο φως μέσα από τις αφηγήσεις των όσων τραβούν οι μετανάστες.

Οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες στέλνουν με τη βία δυστυχισμένους ανθρώπους στην Ελλάδα, απειλώντας τους με ξυλοδαρμό. Τους προμηθεύουν δε, με χάρτες ώστε να μη χαθούν και επιστρέψουν.

Πώς δρα η τουρκική στρατοχωροφυλακή - 1.000 μετανάστες καθημερινά στα σύνορα

Στοιχεία για τη δράση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στον Έβρο, μετά και την ωμότητα με τους 92 γυμνούς μετανάστες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Περίπου 1.000 μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν τον Έβρο και να βρεθούν στο ελληνικό έδαφος. Αυτές οι πιέσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά τον τελευταίο μήνα όπως παρατηρούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, ενώ έχουν εντοπίσει και έναν νέο σχέδιο της τουρκικής πλευράς το οποίο είναι να έχουν «διαθέσιμους» μετανάστες κοντά στο ποτάμι και να τους «σπρώχνει» στο ελληνικό έδαφος όταν επιθυμεί να δημιουργήσει ένταση.

Οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες έχουν εντοπίσει εγκαταλελειμμένα κτίρια, αγροικίες, στάνες ακόμα και χοιροστάσια όπου έχουν βρει καταφύγιο μετανάστες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τους αφήνουν εκεί, τους σιτίζουν και κάποια δεδομένη στιγμή εμφανίζονται φορτηγά στα οποία τους επιβιβάζουν, τους πηγαίνουν στο ποτάμι και τους πιέζουν με την βία να περάσουν στην απέναντι όχθη και το ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μια τέτοια περίπτωση ήταν και οι 92 μετανάστες όπου με το ξεγύμνωμα, τον ξυλοδαρμό και την απειλή με όπλα επιχείρησαν να ωθήσουν στην ελληνική πλευρά όσους αρνήθηκαν.

Θεοδωρικάκος: Βάρβαρη και προκλητική η εργαλειοποίηση μεταναστών από την Τουρκία

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έχει καταγγείλει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τη βάρβαρη αντιμετώπιση των μεταναστών από την Τουρκία για το τελευταίο θλιβερό περιστατικό στο Έβρο.

Μιλώντας στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του για τις επικρατούσες συνθήκες στα ευρωπαϊκά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία στον Έβρο, ενώ αναφέρθηκε και στο θλιβερό περιστατικό με τους 92 μετανάστες, τους οποίους η τουρκική στρατοχωροφυλακή οδήγησε γυμνούς και τραυματισμένους στην ελληνική όχθη του ποταμού.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους πως η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Εξερχόμενος από τη Σύνοδο, ο κ. Θεοδωρικάκος προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Η Ελλάδα μετέχει στη Σύνοδο των υπουργών στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου κεντρικό θέμα της ατζέντας αποτελεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα γειτονικά κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια, των οποίων υποστηρίζουμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχουμε στενότατη και δημιουργική συνεργασία σε όλα τα ζητήματα αστυνόμευσης και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, είπε και πρόσθεσε:

»Ωστόσο, συνολικά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι τεράστιο για ολόκληρη την Ευρώπη και η αντιμετώπισή του απαιτεί την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Η Ελλάδα φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία και στον Έβρο και στη θάλασσα του Αιγαίου. Σύνορα που αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Και αυτό γίνεται ενάντια στη συνεχή, προκλητική εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών από την τουρκική ηγεσία, η οποία ορισμένες φορές συμπεριφέρεται με απολύτως απάνθρωπο και βάρβαρο τρόπο, όπως αποδεδειγμένα συνέβη στο πρόσφατο περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο, που η τουρκική στρατοχωροφυλακή οδήγησε γυμνούς και τραυματισμένους στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας.

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει στην πράξη την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας την Frontex, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη θέση της για τα πραγματικά περιστατικά και ενισχύοντας τις δομές αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, περιλαμβανομένης της οικονομική στήριξης του φράχτη που κατασκευάζεται στα σύνορα της Ελλάδος με τη Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου».

Διεθνοποίηση του ζητήματος από Μηταράκη

Συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και της Ελβετίας, όπως και με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νιόβη Ρίγκου, είχε την Πέμπτη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο υπουργός παρουσίασε στους πρέσβεις τις τελευταίες εξελίξεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα και τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορα με την Τουρκία.

Επίσης, αναφέρθηκε στη θωράκιση των συνόρων και τις διασώσεις που έχει κάνει το Λιμενικό Σώμα, οι οποίες ανέρχονται τον Σεπτέμβριο του 2022 σε 1.361.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον κ. Μηταράκη να επαναλαμβάνει τις βασικές θέσεις της χώρας υπέρ ενός νέου δίκαιου και ανθεκτικού κοινού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου που θα εξισορροπεί τις υποχρεώσεις των κρατών μελών πρώτης γραμμής με την απαραίτητη αλληλεγγύη εκ μέρους όλων.

Μενέντεζ: Να ερευνηθεί ο ρόλος του τουρκικού στρατού στην υπόθεση των 92 μεταναστών στον Έβρο

Την υποστήριξή του σε μια έρευνα που θα εξετάζει τον ρόλο που έπαιξε ο τουρκικός στρατός στην κακομεταχείριση των 92 μεταναστών που βρέθηκαν γυμνοί στην περιοχή του Έβρου εκφράζει την Πέμπτη ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός γερουσιαστής συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την επιτυχημένη διάσωση αυτών των ανθρώπων.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ ΜενέντεζAP Photo / Tom Williams

Σε ανάρτηση του στο Twitter, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας αναφέρει:

«Συγχαίρω τις ελληνικές αρχές για τη διάσωση των 92 ανθρώπων που βρέθηκαν κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία. Υποστηρίζω πλήρως μια έρευνα για την απάνθρωπη μεταχείριση αυτών των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ρόλου του τουρκικού στρατού στη σκληρή κακομεταχείρισή τους».

Μαρτίν: «Οι υπεύθυνοι για το περιστατικό με τους 92 κακοποιημένους μετανάστες στον Έβρο πρέπει να τιμωρηθούν»

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Μαρία Κλάρα Μαρτίν, από το βήμα του Olympia Forum III που συνδιοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και η εφημερίδα Πατρίς αναφέρθηκε στο περιστατικό με τους 92 γυμνούς και κακοποιημένους μετανάστες στον Έβρο κάνοντας λόγο για «απόλυτο σοκ».

Η ίδια τόνισε ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και πως οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν. Επιπρόσθετα, ζήτησε να μπει φρένο στην εργαλειοποίηση ανθρώπων που έχουν υποφέρει.

Η κ. Μαρτίν εξήρε την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Έλληνες όπως στις περιπτώσεις ναυαγίων, όταν τρέχουν στα λιμάνια πρόθυμοι να προσφέρουν ρουχισμό και τρόφιμα, παρά την αρνητική ρητορική για τους πρόσφυγες που υπάρχει, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά γενικά στην Ευρώπη.

Η εκπρόσωπος μίλησε, επίσης, για τις συνθήκες που ευνοούν την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, επισημαίνοντας τις ανάγκες της χώρας μας σε ανθρώπινο δυναμικό, είτε πρόκειται για ανειδίκευτους εργάτες είτε για πιο απαιτητικές θέσεις εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ