ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Πατούλης στο CNN Greece: Ο προσωπικός ιατρός, αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή

Γιώργος Πατούλης στο CNN Greece: Ο προσωπικός ιατρός, αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή
ΙΝΤΙΜΕ

Γράφει ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα κάθε σύγχρονου συστήματος υγείας.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός αξιόπιστου και βιώσιμου συστήματος ΠΦΥ, αναδείχθηκε επιτακτικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν αποδείχθηκε πόσο απαραίτητο είναι για την υγειονομική θωράκιση της χώρας. Είναι αναγκαίο ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση του ασθενή στον γιατρό που έχει ανάγκη και θα αξιοποιεί το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας.

Είναι δεδομένο ότι ο προσωπικό ιατρός πρόκειται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της υγείας των πολιτών, με την παρακολούθηση του ατομικού φακέλου υγείας και τις παρεμβάσεις σε επίπεδο πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, γι’ αυτό και οι πολίτες πρέπει να αγκαλιάσουν το νέο θεσμό. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι ο προσωπικός ιατρός, αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή και γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι στην επιβολή προστίμων για όσους πολίτες επιλέξουν να μην κάνουν την εγγραφή τους.

Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την εύρυθμη λειτουργία του νέου συστήματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επένδυση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα εξοικονομήσει χρήματα σε βάθος χρόνου καθώς θα οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση της νοσηρότητας του πληθυσμού.

Το νέο σύστημα πρέπει να ικανοποιεί τα αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές, ελεύθερη επιλογή γιατρού, με τη συμμετοχή και μη συμβεβλημένων μέσω της πιστοποίησης και αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

Προκειμένου να γίνει ελκυστικό για τον γιατρό και αποδοτικό για τον ασθενή θα πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι διαφωνούμε ως προς το 15λεπτο ανά ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη, την υγεία του ασθενούς και την αντοχή του ιατρού ενώ είναι αρκετές οι βελτιώσεις των οικονομικών όρων που πρέπει να γίνουν, όπως είναι τα έξοδα συντήρησης των ιατρειών και η έντοκη καταβολή της ιατρικής αμοιβής εάν υπάρξει καθυστέρηση στο τέλος του μήνα.

Τέλος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας ζήτημα για τον ιατρικό κόσμο της χώρας, ζητούμε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και οικονομικές απολαβές. Θα πρέπει να μπορεί ο γιατρός να ζει με αξιοπρέπεια στη χώρα του, ώστε να σταματήσει η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και ο πολίτης να έχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece «Η Υγεία στην επόμενη ημέρα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ