ΕΛΛΑΔΑ

28η Οκτωβρίου: «Πρεμιέρα» για Rafale και Marder στην παρέλαση

28η Οκτωβρίου: «Πρεμιέρα» για Rafale και Marder στην παρέλαση
Μαγνήτισαν τα βλέμματα στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη τα νέα αποκτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων αεροσκάφη Rafale και τεθωρακισμένα Marder EUROKINISSI / ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Πρεμιέρα στη στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, έκαναν τα νέα αποκτήματα των ενόπλων δυνάμεων Rafale και Marder, τα οποία όπως και το θρυλικό αεροσκάφος Spitfire, μαγνήτισαν τα βλέμματα του κοινού.

Τα νεοαποκτηθέντα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale και τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder 1A3 και αναγνωρίσεως ΤΤΟΑ Μ1117 τράβηξαν τα βλέμματα του κοινού στη φετινή παρέλαση, όπου έλαβε χώρα και η επίδειξη ακριβείας από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ».

Τα ελληνικά μαχητικά Rafale, έξι από τα οποία έχει παραλάβει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στις αρχές του έτους, έχοντας το εθνόσημο στα φτερά τους, εκτέλεσαν διελεύσεις πάνω από τον χώρο της παρέλασης σε μονοθέσια και διθέσια έκδοση. Αυτή είναι η πρώτη σε παρέλαση για την επέτειο του «ΟΧΙ» παρουσία ελληνικού μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς από την δημιουργία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι». Ο συγκεκριμένος τύπος εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της ΠΑ το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η ΠΑ προμηθεύτηκε 18 αεροσκάφη, σύμβαση με βάση την οποία θα παραδοθούν 14 μονοθέσια Rafale EG και 4 διθέσια Rafale DG ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η προμήθεια επιπλέον έξι αεροσκαφών.

Τα πρώτα έξι Rafale έφθασαν στην Ελλάδα στις 19 Ιανουαρίου 2022. Πρόκειται για το μαχητικό που μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (σ.σ omnirole fighter), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων και μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης (cruise) SCALP EG και τον πύραυλο αέρος- επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, καθώς επίσης κι ένα πυροβόλο των 30 mm.

Η πρώτη παρουσία Marder 1A3 στην Θεσσαλονίκη

Τα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3 που πρόκειται να ενταχθούν επιχειρησιακά στον Ελληνικό Στρατό, παρήλασαν και αυτά. Τα δέκα από τα 40 οχήματα ΤΟΜΑ, που ανήκαν στην γερμανική Rheinmetall και έχει επιθεωρήσει επιτροπή αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, μέσα από διακρατική συμφωνία περνούν στις ΕΔ της Ελλάδας καθώς συνδυάστηκαν με την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, πεπαλαιωμένων ΒΜΡ-1 Ost στην Ουκρανία και αυτά είναι που αντικαθιστούν στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Πριν τα ΤΟΜΑ αφιχθούν στην Ελλάδα πέρασαν από εργοστασιακού επιπέδου εργασίες αποκατάστασης ενώ έχει συμφωνηθεί πέρα από τον εκσυχρονισμό κάποιων εκ των συστημάτων που διαθέτουν, να συνοδεύονται από ποσότητες ανταλλακτικών που θα μπορούν να διασφαλίσουν για δεδομένο διάστημα την επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους.

Μετά από την πρώτη παρουσία τους στη παρέλαση της Θεσσαλονίκης, τα Marder 1A3 αναμένεται στην συνέχεια να μεταφερθούν σε ΠΕΒ για τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να προωθηθούν στην περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού και να προσφέρουν αναβάθμιση των δυνατοτήτων ελιγμού του Ελληνικού Πεζικού επιχειρώντας δίπλα σε διάφορες εκδόσεις αρμάτων μάχης της Ελλάδας, όπως τα Leopard 2A4 και Leopard 2A6 HEL.


Πάνω από το χώρο της παρέλασης πέταξαν επίσης αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας (μεταξύ άλλων μαχητικά F-16 και F-4) καθώς και ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού (Apache, Chinook, Kiowa Warrior κά), του Πολεμικού Ναυτικού (Sikorsky S-70) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το θρυλικό Spitfire MJ755 και ένα F-16 μαζί στον ουρανό της Θεσσαλονίκης

Ξεχωριστή στιγμή κατά την στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, ήταν όταν το ιστορικό αεροσκάφος Spitfire MJ755 πέταξε μαζί με το F-16.

Το ανακατασκευασμένο Spitfire MJ755 με ένα F-16, το παρόν και το παρελθόν της πατρίδας μας έσχισαν επίσης τους αιθέρες στη Θεσσαλονίκη.

Το θρυλικό Spitfire από την καρδιά του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και των αερομαχιών που έδωσαν οι Έλληνες πιλότοι στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, από εκείνα τα χρόνια ήταν ένα επίτευγμα της αεροδυναμικής και ξεχώριζε για την ευλεξία του και για την ομορφιά του.

Πέταξε ξανά στον ελληνικό ουρανό με χειριστή του τον Έλληνα πιλότο αντισμήναρχο Νικόλαο Ζαχαράκη.

Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Την παρέλαση άνοιξαν τα πολιτικά τμήματα από ιστορικούς συλλόγους και σωματεία καθώς και εθελοντικές ομάδες, ενώ θα ακολουθήσει η μηχανοκίνητη φάλαγγα με διμοιρία οχημάτων και μοτοσικλετών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η πεζοπόρος φάλαγγα περιελάμβανε το τμήμα πολεμικών σημαιών του Στρατού και τα τμήματα των παραγωγικών σχολών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ευελπίδων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας, Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων -πεζοναύτες, καταδρομείς, υποβρύχιοι καταστροφείς αλεξιπτωτιστές- αλλά και το προσωπικό της 71ης αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ