ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου: Ας προετοιμαζόμαστε για τριδυμία και πολυδυμία τον χειμώνα

Θεοδωρίδου: Ας προετοιμαζόμαστε για τριδυμία και πολυδυμία τον χειμώνα
O εμβολιασμός κατά γρίπης και κορωνοϊού δεν πρέπει να αναβάλλεται για κανένα λόγο, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου INTIME

Στο ενδεχόμενο τον φετινό χειμώνα οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με την λεγόμενη τριδυμία, αλλά και με την πολυδυμία, που σημαίνει συνύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα- εποχικής γρίπης, COVID, RSV- αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου στο υπουργείο υγείας για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης.

Για το λόγο αυτό τόνισε, ότι ο εμβολιασμός, τόσο απέναντι στον ιό της εποχικής γρίπης, όσο και απέναντι στις μεταλλάξεις του COVID, αποτελεί μία πολύ καλή προστασία, η οποία δεν πρέπει να αναβάλλεται για κανένα λόγο.

Ο χειμώνας δεν αργεί, ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος και λόγω της χαλάρωσης των υγειονομικών μέτρων, ενώ δεν αναμένουμε νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αποφυγή των εμβολιασμών ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά στον εμβολιασμό της εποχικής γρίπης, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί και θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλοί περισσότεροι τόνισε η καθηγήτρια Θεοδωρίδου.

Δυστυχώς λείπει η «ανοσολογική προίκα», όπως χαρακτήρισε την ανοσία για τη γρίπη, εξαιτίας των προηγούμενων ετών που ήμασταν προφυλαγμένοι με τις μάσκες και τα άλλα υγειονομικά μέτρα και έχουμε μείνει χωρίς την «υπενθύμιση» αυτή, βεβαίως περισσότερο κινδυνεύουν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί.

Η ανησυχία πάντα ξεκινάει και από τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στα δεδομένα της Αμερικής η οποία καταγράφει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης πολύ νωρίτερα φέτος σε σύγκριση με πέρυσι και με τα προηγούμενα έτη. Βεβαίως για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης υπάρχουν και φάρμακα αλλά καλό είναι να μη φτάσουμε σε αυτά, τόνισε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά στον αναπνευστικό ιό RSV, ο οποίος δημιουργεί βρογχιολίτιδα σε μικρά παιδιά και αυτός χρειάζεται την ανάλογη προσοχή, σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας «ας ετοιμαζόμαστε λοιπόν για την τριδυμία, ή την πολυδυμία».

Σε ερώτηση του CNN Greece για πόσο διάστημα είμαστε προφυλαγμένοι αφού έχουμε νοσήσει και έχουμε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, και για πόσο διάστημα διατηρείται η ανοσία, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι η φυσική ανοσία προσδιορίζεται με τα αντισώματα, ενώ η επανειλημμένη έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στον ιό, δημιουργεί μία καλή παρακαταθήκη ανοσίας.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το πότε θα γίνει ο κορωνοϊός ενδημικός, η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι θέλουμε ο ιός να μας ενοχλεί αλλά όχι να μας απειλεί. Όσον αφορά στην κόπωση με την επανάληψη των εμβολιασμών με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών υπογράμμισε ότι η κόπωση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά παγκόσμιο.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι υπάρχει επάρκεια σε αντιγριπικά εμβόλια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες όσον αφορά στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, βρίσκεται συγκεκριμένα στην 14η θέση όσον αφορά συνολικά τους εμβολιασμούς και στην 14η θέση επίσης όσον αφορά στην αναμνηστική δόση.

«Ναι» στον εμβολιασμό βρεφών και παιδιών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα

Τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό βρεφών και παιδιών έως τεσσάρων ετών με υποκείμενα νοσήματα συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Βασικός και κύριος στόχος της χορήγησης των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και θανάτου» υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την έκτακτη ενημέρωση.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για την προσθήκη μιας πρώτης αναμνηστικής δόσης για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, τρεις μήνες μετά τον βασικό εμβολιασμό τους έναντι του κορωνοϊού» υπενθύμισε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις που για την ώρα δεν έχουν εκδηλωθεί» σημείωσε, επικαλούμενη εν εξελίξει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature, ενώ εξήγησε ότι -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι νέες παραλλαγές του ιού αποτελούν τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον- και επί του παρόντος δεν υφίσταται λόγος να αναβαθμιστούν σε υποπαραλλαγές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, τα κρούσματα σε παιδιά αυξήθηκαν το 2022 λόγω επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον», ανέφερε.

Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για βρέφη και παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών

Για την ηλικιακή ομάδα έξι μηνών έως τεσσάρων ετών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί υπέρ του εμβολιασμού στις περιπτώσεις με υποκείμενα νοσήματα.

Σύντομα αναμένεται να προχωρήσει και η διάθεση των εμβολίων της Pfizer, που θα χορηγούνται στα παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών. Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της covid-19 συνεχίζεται κανονικά σε 1600 εμβολιαστικά κέντρα σε 500 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Στοιχεία για τους εμβολιασμούς

Σήμερα ξεπεράστηκαν οι 21.660.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες, δηλαδή το 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 72,6% του γενικού πληθυσμού και 83,2% του ενήλικου πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση σύμφωνα με το ECDC.

Σχετικά με τα στοιχεία της πρώτης αναμνηστικής δόσης (3η δόση), έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5.865.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 81,5% των δικαιούχων. Το ποσοστό άνω των 60 ετών ανέρχεται στο 88,1%. Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού με πρώτη αναμνηστική δόση ανέρχεται στο 66,1% και το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 64,9%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 14η θέση.

Το ποσοστό εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού άνω των 60 ετών με αναμνηστική δόση, ανέρχεται στο 80%, με το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ να είναι στο 84%.

Σε σχέση με την δεύτερη και τρίτη αναμνηστική δόση, έχουν πραγματοποιηθεί 838.000 εμβολιασμοί, ενώ έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 62.000 ραντεβού.

Περισσότεροι από 716.000 εμβολιασμοί αφορούν άτομα άνω των 60 ετών και 122.000 αφορούν πολίτες 30 έως 59 ετών.

Στο πρόγραμμα κατ' οίκον έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 200.000 εμβολιασμοί σε 135.000 πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ