ΕΛΛΑΔΑ

Πετράλωνα - ΕΛ.ΑΣ.: Στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων οι βιασμοί με θύματα δύο αδέλφια

Πετράλωνα - ΕΛ.ΑΣ.: Στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων οι βιασμοί με θύματα δύο αδέλφια
Tο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζει πως «νεότερη παραγγελία για την υπόθεση περιήλθε στην Υπηρεσία Προστασίας Ανηλίκων τον περασμένο Οκτώβριο» EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση των Πετραλώνων όπου δύο αδέρφια από τα κατήγγειλαν τους συστηματικούς βιασμούς τους από τον ίδιο τους τον πατέρα και τη συγκάλυψη από τη μητέρα τους, δίνει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η ΕΛΑΣ διευκρινίζει συγκεκριμένα πως για την υπόθεση διερευνά η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και ότι καμία καταγγελία δεν υπεβλήθη σε αστυνομική Υπηρεσία. Η δικογραφία ολοκληρώθηκε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες το 2019 ενώ «νεότερη παραγγελία για την υπόθεση περιήλθε στην ανωτέρω Υπηρεσία τον προηγούμενο μήνα», αναφέρεται.

Αναλυτικά από την Ελληνική Αστυνομία διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

«Για την υπόθεση δεν υπεβλήθη καταγγελία σε αστυνομική Υπηρεσία, πλην όμως η διερεύνησή της από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ξεκίνησε, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τον Ιούλιο του 2018. Έπειτα από ενδελεχή και επισταμένη έρευνα, την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ανακριτικών πράξεων και πάντα σε συνεργασία με την Εισαγγελία, η δικογραφία υπεβλήθη περαιωμένη το Νοέμβριο του 2019, ενώ νεότερη παραγγελία για την υπόθεση περιήλθε στην ανωτέρω Υπηρεσία τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριος 2022)», αναφέρεται στην ανακοίνωση όπου και προστίθεται:

«Σημειώνεται ότι, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον δέοντα σεβασμό και την αρμόζουσα ευαισθησία, εφαρμόζοντας σε κάθε περίπτωση τους νόμους και τις επιταγές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα πάντα με τις κατευθύνσεις των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών».

Η «Οδύσσεια» των καταγγελιών

Τα δύο αδέρφια από τα Πετράλωνα κατήγγειλαν τους συστηματικούς βιασμούς τους από τον ίδιο τους τον πατέρα και τη συγκάλυψη από τη μητέρα τους το 2017. Τα επαιδιά επίσης έχουν καταγγείλει σεξουαλική κακοποίησή τους και από άλλα 17 άτομα, ενώ υποστηρίζουν πως γνωρίζουν και άλλα παιδιά, θύματα βιασμού από τους ίδιους ανθρώπους. Όπως τόνισαν, τα είχαν δει σε κάποιους χώρους, στους οποίους κακοποιούνταν οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα, η πρώτη καταγγελία του ανήλικου -που σήμερα είναι 17 ετών- έγινε το 2017 στην Εισαγγελία Ανηλίκων από τη μητέρα του, και μετά από παρότρυνση καθηγητή στον οποίο είχε μιλήσει το αγόρι. Το αγόρι φέρεται να έχει υποστηρίξει πως έπεσε θύμα βιασμού το ίδιο αλλά και η αδερφή του -που σήμερα είναι 22 ετών- από τον πατέρα τους, τον θείο τους, καθώς και τουλάχιστον 17 ακόμα άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας τους φέρεται να έφερνε στο σπίτι της οικογένειας φιλικά πρόσωπα και άγνωστους άντρες, οι οποίοι επίσης βίαζαν και κακοποιούσαν τα παιδιά. Όσον αφορά τη μητέρα, φέρεται να συγκάλυπτε τα εγκλήματα και να ασκούσε ψυχολογική βία στα παιδιά προκειμένου να μη μιλήσουν.

Την εν λόγω καταγγελία ανέλαβε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς σχηματίστηκε δικογραφία βάσει των παιδοψυχιατρικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν και το 2018 ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό και κατάχρηση ανηλίκων, καθώς και για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο κάτω των 12 ετών από κοινού και κατά μόνας.

Το 2021 εν αναμονή της απόφασης του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων σε δίκη, γίνεται προσφυγή από έναν από τους κατηγορούμενους για ακυρότητα της προδικασίας. Το αίτημα απορρίφθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό, ενώ το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διέταξε περαιτέρω ανάκριση. Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό το σκεπτικό του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών- δηλαδή αν κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν ορισμένες ανακριτικές πράξεις ή να απαγγελθεί κατηγορία εναντίον ορισμένου προσώπου που σε βάρος του υπήρχαν υπόνοιες ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.

Επίσης, η 22χρονη έχει καταγγείλει σεξουαλικές κακοποιήσεις από τον πατέρα της και άλλα άτομα, αφού ενηλικιώθηκε και μπορούσε να φύγει από το σπίτι όπου ζούσε με τη μητέρα.

Οι γονείς που καταγγέλλονται για βιασμό και κακοποίηση διατηρούν τη γονική μέριμνα

Το γεγονός ότι οι γονείς που καταγγέλλονται για βιασμό και κακοποίηση των παιδιών τους, διατηρούν τη γονική μέριμνα κατήγγειλε δικηγόρος ενός εκ των θυμάτων.

«Τα κορίτσια δεν έχουν δηλώσει ότι έχουν βιαστεί αλλά ότι έχουν κακοποιηθεί [σεξουαλικά]. Το δε αγόρι έχει αναφέρει ότι έχει κακοποιηθεί από πάρα πολλούς ανθρώπους» δήλωσε στον Aplha η δικηγόρος Δήμητρα Πλαστήρα, που εκπροσωπεί την 22χρονη.

«Εδώ κρίνεται και η Δικαιοσύνη διότι τα παιδιά αυτά δεν έχουν κακοποιηθεί μόνο σωματικά και ψυχικά από όσα έχουν υποστεί, αλλά έχουν επαναθυματοποιηθεί όταν καλούνται να καταθέσουν εκ νέου τα ίδια πράγματα και επί πέντε χρόνια ακόμα σέρνεται η υπόθεση» σχολίασε, μιλώντας στο Mega, και συμπλήρωσε:

«Το να χρονοτριβεί τόσο πολύ μια τόσο σοβαρή καταγγελία είναι και κατά του τεκμηρίου της αθωότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ