ΕΛΛΑΔΑ

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Δείτε στο Infographic απλές αλλαγές που μπορούμε να εφαρμόσουμε

Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι: Δείτε στο Infographic απλές αλλαγές που μπορούμε να εφαρμόσουμε
pixabay.com

Η χαμηλότερη κατά το δυνατόν κατανάλωση ενέργειας είναι φέτος τον χειμώνα το μεγάλο ζητούμενο για σπίτια και επιχειρήσεις, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τα έξοδα αυτά.

Παράλληλα όμως, εν μέσω πράσινης μετάβασης, ο περιορισμός της σπατάλης ενέργειας είναι πλέον γενικότερος στόχος, γεγονός που συμβάλλει στο να υιοθετήσουμε όλοι, ευκολότερα, αντίστοιχες συνήθειες στην καθημερινότητά μας. Ελέγχουμε την κατανάλωση συσκευών που αγοράζουμε ή λειτουργούμε στο σπίτι μας, προσπαθούμε να κάνουμε χρήση των ηλεκτρικών συσκευών με τρόπο πιο φιλικό στο περιβάλλον καθώς υπάρχουν και τεχνολογικά καινοτόμα προϊόντα που μας διευκολύνουν, ενώ προσέχουμε να μην «ξεχνάμε» πηγές ενέργειας «ανοιχτές», χωρίς λόγο.

Υπάρχουν όμως και συγκεκριμένα πράγματα, συγκεκριμένες και απλές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας και οι οποίες μειώνουν το ενεργειακό μας αποτύπωμα, συμβάλλοντας και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Για παράδειγμα, απομονώνοντας τυχόν χώρους του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούμε: Το έξτρα δωμάτιο που λειτουργεί κατά βάση ως αποθήκη, δεν χρειάζεται να θερμαίνεται όπως το υπόλοιπο σπίτι – όπως και το δεύτερο μπάνιο, που πιθανόν δεν χρησιμοποιούμε παρά σπανίως. Κλείνοντας τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (εάν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες, επίσης επιτυγχάνουμε απτά αποτελέσματα, καθώς, ουσιαστικά έτσι, κλείνουμε τις φυσικές διόδους αέρα, εμποδίζοντας τον ζεστό αέρα να διαφύγει μέσα από το σπίτι.

Το ίδιο επιτυγχάνουμε και στεγανοποιώντας τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού. Η μόνωση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή θωράκιση των χώρων μας και καθοριστικός όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με μελέτες (DOE), όταν τραβηχτούν, οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε μεμβράνες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες ή μόνο σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε. Αντίστοιχα, οφείλουμε να ελέγχουμε το μονωτικό λάστιχο της πόρτας του ψυγείου και του καταψύκτη του σπιτιού μας, αλλά και του φούρνου μας, ώστε να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει απώλεια ενέργειας (απώλεια ψύξης).

Στο παρακάτω infographic βλέπουμε τους δέκα πιο απλούς τρόπους για να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σπίτι μας:

Ακόμα ένα «μυστικό» για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας είναι να χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις), αλλά και να εγκαταστήσουμε έναν προγραμματιζόμενο θερμοστάτη στο σπίτι, ο οποίος θα επιτρέπει τον προκαθορισμό διαφορετικών θερμοκρασιών για διαφορετικές ώρες της ημέρας. Ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης εξοικονομεί χρήματα τόσο για κλιματισμό όσο και για θερμότητα, όπως ακριβώς κάνει και η εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων στα θερμαντικά σώματα: Επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία του κάθε χώρου ξεχωριστά. Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά τη ροή του ζεστού νερού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ