ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Ψευτογιατρού: Σήμερα η απόφαση για τον «Δρ. Κόντος»

Δίκη Ψευτογιατρού: Σήμερα η απόφαση για τον «Δρ. Κόντος»
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της δίκης του «ψευτογιατρού» Νικόλαου Κοντοστάθη -γνωστού και ως Δρ. Κόντος-  ο οποίος κατηγορείται για τους θανάτους 12 ασθενών, κυρίως καρκινοπαθών αλλά και για 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την ετυμηγορία του.

Πρόκειται για μια από τις πλέον συγκλονιστικές υποθέσεις που έχει απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς ο κατηγορούμενος που συστηνόταν ως «διακεκριμένος ογκολόγος» χρησιμοποιούσε σύμφωνα και με τον εισαγγελέα της έδρας «τους ασθενείς και συγγενείς τους ως όργανα. Τους έδινε την ελπίδα και εκείνοι έσπευσαν να την αδράξουν».

Έπειτα απο μακρά και επίπονη ακροαματική διαδικασία, η οποία άρχισε πέρυσι τον Νοέμβριο με το δικαστήριο να πραγματοποιεί 44 συνεδριάσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν 60 μάρτυρες και αναγνώστηκαν χιλιάδες σελίδες εγγράφων οι δικαστές αποφασίζουν επί της ενοχής του «ψευτογιατρού» και των συγκατηγορουμένων του στην υποθεση.

Ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Νίκος Πασχάλης έχει προτείνει ο «ψευτογιατρός» να κριθεί ένοχος για έξι «ανθρωποκτονίες με δόλο με έμμεση αυτουργία», στις οποίες περιλαμβάνονται και αυτές των δύο ανήλικων παιδιών, του 16χρονου Θεοδόση και της 14χρονης Δέσποινας, και για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Επιπλέον, πρότεινε να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος «ψευτογιατρός» για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της χρήσης πλαστού εγγράφου, της οπλοκατοχής, της υπεξαίρεσης μνημείου και της διακεκριμένης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών κατ’επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση σε ανηλίκους, ενώ για την αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη για το μεγαλύτερο διάστημα για το οποίο κατηγορείται λόγω παραγραφής.

Αντίθετα, έχει ζητήσει να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και οι 16 συγκατηγορούμενοι του «ψευτογιατρού», οι οποίοι φέρονται ως συνεργοί.

Μεταξύ αυτών είναι μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων, γιατροί και διοικητικοί γνωστής ιδιωτικής κλινικής του κέντρου της Αθήνας και ένας ιατρός, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός κατά το παρελθόν.

Σύμφωνα με την εισαγγελική αγόρευση, ο κατηγορούμενος:

«Αφού παραπλάνησε, συγγενείς και οικείους ως δήθεν έμπειρος ογκολόγος να μην ακολουθήσουν ή να διακόψουν την θεραπεία ενώ οι ασθενείς αγνοούσαν την πραγματική του ιδιότητα, στη συνέχεια τους παραπληροφορούσε προκειμένου να παραμείνουν πιστοί στο δικό του θεραπευτικό σχήμα...


Ο Νικολαος Κοντοστάθης συστήνεται σχεδόν σε όλους ως γιατρός. Οι ειδικότητες δεν είναι όλες ίδιες ( νευρογκολόγος, νευροχειρουργός κ.λπ.) αλλά σχετίζονται σχεδόν όλες με τον καρκίνο. Ο ισχυρισμός του ότι δεν συστηνόταν ως γιατρός δεν ισχύει.


Χρησιμοποιούσε ηλεκτρονική διεύθυνση με ψευδή στοιχεία ταυτότητας και ιδιότητας. Έφερε μαζί του ελβετική ιατρική ταυτότητα και ταυτότητα διεθνούς ερυθρού σταυρού.


Ο Κονταστάθης φρόντιζε να δείχνει ότι διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φορώντας ακριβό κουστούμι και έχοντας ακριβό αυτοκίνητο. Άφηνε να εννοηθεί ότι έχει γνωριμίες και στενές επαφές με έτερους γιατρούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


Έδειχνε να επέχει επαφές με εξέχοντα άτομα του τόπου όπως Μαριάννα Βαρδινογιάννη.


Κανόνιζε να δίνει ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα.Προέβαλε τον εαυτό του ως επιστήμονα διεθνούς βεληνεκούς με έδρα την Ελβετία. Με κάθε ευκαιρία ανέφερε πως ειχε σώσει πολλούς ασθενείς μεταξύ των οποίων ο Σουμάχερ, η Γιάννα Αγγελοπουλου, ο Πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας. Έλεγε ότι έχει θεραπεία για λίγους και ότι φαρμακοβιομηχανίες κυνηγάνε να τον σκοτώσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ