ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Θεσσαλονίκη: Κατάθεση στεφάνων για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Πολίτες σπεύδουν στο μνημείο στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να καταθέσουν στεφάνια και να αφήσουν λουλούδια Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου τιμούν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων της πόλης, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 17 Νοεμβρίου.

Οι πολίτες σπεύδουν στο μνημείο στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να καταθέσουν στεφάνια και να αφήσουν λουλούδια.

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων βρίσκονται από την αρχή της εβδομάδας στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις, που θα κορυφωθούν το απόγευμα με την καθιερωμένη πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στις 9:00 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου κατέθεσε στεφάνι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, δηλώνοντας ότι «ερχόμαστε να τιμήσουμε αυτούς που αγωνίστηκαν σε εποχές δύσκολες για όλα αυτά που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα» και «κάθε μέρα είναι μέρα προσπάθειας για τη δικαίωση αυτών των αγώνων, όλοι φροντίζουμε ενωμένοι για μια καλύτερη παιδεία, για μια καλύτερη Ελλάδα, για δίκαιο σε κάθε μας προσπάθεια».

Στη συνέχεια ακολούθησαν εκπρόσωποι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ). «Το Πολυτεχνείο νοηματοδοτεί τους αγώνες για τη δημοκρατία, την ισονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης, σημειώνοντας ότι «το εργατικό κίνημα αγωνίζεται για να εξαλείψει την κοινωνική ανισότητα που έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα».

«Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής θα είναι πάντα με τους αγώνες του δίπλα στους μη προνομιούχους, απέναντι σε όσους σήμερα προσπαθούν να αλλοιώσουν το μήνυμα του Πολυτεχνείου προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την αξία του», δήλωσε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Α' Θεσσαλονίκης Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, μετά την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία του κόμματος.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Κατερίνα Νοτοπούλου -αντιπροσωπεία του κόμματος κατέθεσε χθες Τετάρτη (16 Νοεμβρίου) στεφάνι- κατά την προσέλευσή της στον χώρο, ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», δήλωσε ότι «το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα, το σύνθημα της εξέγερσης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ σήμερα, που το πλήγμα στη δημοκρατία είναι μεγάλο από το καθεστώς Μητσοτάκη και η νέα γενιά και οι αγώνες της δείχνουν τον δρόμο».

Με πυρσούς που κρατούσαν στην ταράτσα της Πολυτεχνικής Σχολής και φωνάζοντας συνθήματα μέλη της ΚΝΕ υποδέχθηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και συνδικάτων, που ήλθαν για να καταθέσουν στεφάνι. «Η μνήμη του Πολυτεχνείου παραμένει και σήμερα ολοζώντανη, μας διδάσκει ότι κόντρα σε αυτόκλητους σωτήρες και σε μια λογική αναμονής ο μαζικός και ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας μπορεί να ανατρέψει ακόμη και τους πιο αρνητικούς συσχετισμούς όπως έγινε το 1973. Οι αγώνες του Πολυτεχνείου παραμένουν και σήμερα ζωντανοί και συνεχίζονται μέσα στους αγώνες του λαού μας και της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή», δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Δελλής.

«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες της εξεγερμένης και φοιτητιώσας νεολαίας για μια καλύτερη ζωή, για δημοκρατία, για ελευθερία και για παιδεία. Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και τα συνθήματα εκείνης της γενιάς παραμένουν σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25, κατά την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία του κόμματος.

«Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να αποτελεί σύμβολο Ενότητας, Δημοκρατίας και Ελευθερίας. Να αναδεικνύει τη δύναμη των νέων μας που αρνούνται το περιθώριο και αγωνίζονται για την αναβάθμιση της Παιδείας και συλλογική πρόοδο. Να υπαγορεύει συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών για την Ελλάδα που αξίζουμε, που θέλουμε και μπορούμε να χτίσουμε», αναφέρει σε γραπτό μήνυμά του για τη σημερινή επέτειο ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, μπροστά στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής υπήρξε μικρής διάρκειας συμπλοκή μεταξύ μελών φοιτητικών παρατάξεων.

Στις 17:00 φορείς και φοιτητικές παρατάξεις καλούν τους πολίτες σε συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή, από όπου στις 18:00 θα ξεκινήσει η πορεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ