ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Συγκλονίζουν οι καταγγελίες - Ξύλο και τιμωρίες

Κιβωτός του Κόσμου: Συγκλονίζουν οι καταγγελίες - Ξύλο και τιμωρίες
Υπό ενδελεχή έρευνα βρίσκονται τα οικονομικά στοιχεία της «Κιβωτού του Κόσμου» Intime News

Με καταιγιστικούς ρυθμούς οι αποκαλύψεις για όλα όσα γίνονταν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Υπό ενδελεχή έρευνα βρίσκονται τα οικονομικά στοιχεία της «Κιβωτού του Κόσμου», με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος να ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων.

Μάλιστα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε τη συνεργασία του με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα καθώς και με έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού του Κόσμου» μιλώντας στην ΕΡΤ. «Τα παιδιά έχουν φάει ξύλο, ο αδελφός μου έχει φάει ξύλο από παιδαγωγό. Επειδή κούναγε μια σακούλα, έφαγε σφαλιάρα, ενώ επειδή κάπνιζε χασίς στο σχολείο έφαγε ξύλο και τραμπούκισμα, ενώ του έκοψαν και το σχολείο από τα 15» τονίζει.

«Αν δεν ήσουν καλό παιδί, πήγαινες να δουλέψεις σαν τιμωρία. Είχα δει και μια κοπέλα να την χτυπάνε πάνω σε καβγά. Τον αδελφό μου τον είχαν βάλει σε ένα ντουλάπι που βάζαμε τις τσάντες μας και το παιδί μόλις είχε χειρουργηθεί» υποστηρίζει ο νεαρός.

«Δεν άφηναν τα κινητά γιατί ήξεραν ότι θα τραβούσαμε βίντεο τα όσα γίνονταν. Ο πατέρας είχε κάποια παιδιά πιο κοντά του, ενώ είχα δει κάποια και στο δωμάτιό του» καταλήγει.

Καταγγελίες για κακοποίηση

Καταγγελίες για κακομεταχείριση και σωματική βία σε βάρος παιδιών ισχυρίστηκε ότι έχει υποβάλλει από το 2015, πρώην εργαζόμενη στη δομή της Πωγωνιανής Ιωαννίνων.

Η εργαζόμενη σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικούς σταθμούς, σημείωσε πως από το 2015 είχε κάνει επίσημη καταγγελία για σωματική βία σε παιδιά που φιλοξενούνταν στη δομή, όπου εκείνη εργάζονταν.

Σύμφωνα με όσα είπε η παιδαγωγός, «ο φάκελος πήγε από την Αστυνομία στην Εισαγγελία και έκτοτε δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη».

Τιμωρίες και ξύλο

Πατέρας δύο παιδιών, τα οποία ζούσαν για χρόνια στο ίδρυμα και πλέον έχουν ενηλικιωθεί περιέγραψε κακοποιητικές συμπεριφορές που λάμβαναν χώρα στη «Κιβωτό του Κόσμου».

«Όσο έβλεπα τα παιδιά μου εκεί μέσα δε μου έλεγαν κάτι, ίσως φοβόντουσαν να μου μιλήσουν», είπε χαρακτηριστικά ο πατέρας και συνέχισε: «Όταν βγήκε η κόρη μου η μεγάλη, μου είπε πέντε πράγματα. Τιμωρίες, ξύλο. Τους έβαζαν σε ένα δωμάτιο μέσα με μία καρέκλα στη μέση για πολλές ώρες για να σκεφτούνε. Μέσα σε ένα δωμάτιο κενό, μία καρέκλα στη μέση, κλείνανε την πόρτα και καθόντουσαν εκεί στην καρέκλα ώστε να σκεφτούν αυτό που έκαναν λάθος].

Αίσθηση προκαλεί την ίδια ώρα η αποκάλυψη ότι το παράρτημα του ιδρύματος στην Καλαμάτα δεν έχει άδεια λειτουργίας εδώ και 2,5 χρόνια. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο τελευταίος έλεγχος που έγινε στη δομή στις 21 Οκτωβρίου, ο οποίος αποτυπώνει το θολό τοπίο γύρω από τη λειτουργία της δομής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των κανόνων προστασίας για τα παιδιά που φιλοξενεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ