ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου – Πατέρας Αντώνιος: «Θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο φως»

Κιβωτός του Κόσμου – Πατέρας Αντώνιος:  «Θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο φως»
«Καμία ασέλγεια δεν υπάρχει σε κανένα παιδί. Θα απαντήσω σε όλα. Θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο "φως". Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», δηλώνει ο πατήρ Αντώνιος INTIME / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στην αντεπίθεση περνά ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και οι στενοί τους συνεργάτες για την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου.

Όπως αποκάλυψε το Star, τρεις είναι οι νομικοί που αναλαμβάνουν την εκπροσώπησή τους.

Συγκεκριμένα, πέρασαν 50 δικηγόροι από τη δομή για να αναλάβουν τελικά τρεις από αυτούς. Ελάχιστοι μίλησαν με τον πατέρα Αντώνιο, ο οποίος υποστηρίζει μέσω του Star:

«Καμία ασέλγεια δεν υπάρχει σε κανένα παιδί. Θα απαντήσω σε όλα. Θα πέσετε από τα σύννεφα με ό,τι βγει στο "φως". Ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

Ωστόσο, οι νομικοί τους ζητούν στοιχεία για να μπορέσουν να αποκρούσουν τις κατηγορίες.

«Θα αποκαθηλωθεί και θα αναστηθεί»

Τα πρωτοπαλίκαρα του πατέρα Αντωνίου ρίχνουν ευθύνες σε κυβέρνηση και Αρχιεπισκοπή και θεωρούν ότι ο ιερέας ανεβαίνει Γολγοθά.

Σημειώνεται ότι τις επαφές με τους δικηγόρους έκανε η πρεσβυτέρα και ο Ιρακινός διευθυντής της δομής, η οποία ισχυρίζεται:

«Δεν έχουν στοιχεία για όλα αυτά που λένε. Μας βομβαρδίζουν από παντού. Δε γνωρίζαμε τίποτα για το κλουβί που λένε και τις τιμωρίες. Δεν ψάχνουμε στοιχεία για να αθωωθούμε, γιατί δεν έχουμε κάνει τίποτα. Δώσαμε τα σπλάχνα μας για τα παιδιά».

Η στρατηγική

Η αντεπίθεση του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας σε όσους τους κατηγορούν θα αρχίσει με τα βαφτιστήρια που θα τονίζουν τα καλά που έχει κάνει η δομή.

Ο πατέρας Αντώνιος ό,τι είναι να πει θα το πει στο δικαστήριο, αν κληθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη νομική ομάδα δε φοβίζουν κατηγορίες για ασέλγεια και για κακοποιήσεις και θεωρούν ότι δε θα σταθούν στο δικαστήριο. Η αγωνία τους είναι μεγάλη για τον οικονομικό έλεγχο και τι θα δείξει αυτός. Αν εντοπίσουν πάνω από 120.000 ευρώ σε υπεξαίρεση ή φοροδιαφυγή είναι κακούργημα.

Συνελήφθη η υπεύθυνη της δομής στην Καλαμάτα

Συνελήφθη η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα.

Κατά την έρευνα που πραγματοποιεί η Οικονομική Αστυνομία στη δομή, οι αστυνομικοί εντόπισαν σύμφωνα με πληροφορίες, ένα όπλο σε ένα κλειδωμένο συρτάρι.

Η υπεύθυνη κοινωνική λειτουργός της δομής, υποστήριξε πως δεν είναι δικό της το όπλο και το είχε εκεί ο προηγούμενος. Ωστόσο οι αστυνομικοί, προχώρησαν στη σύλληψή της και ενημέρωσαν και την Εισαγγελία. Μάλιστα, τώρα γίνονται έλεγχοι για να διαπιστωθεί σε ποιον ανήκει το όπλο.

Η διοικητική υπάλληλος συνελήφθη, αλλά, σύμφωνα με την Αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας πραγματοποιούσαν το πρωί της Παρασκευής (25/11) έρευνα στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα, ενώ τμία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στη δομή της ΜΚΟ στη Χίο, κατόπιν εντολής της οικονομικής αστυνομίας.

Από «κόσκινο» η περιουσία του πατέρα Αντωνίου

Σήμερα όπως έγινε γνωστό, η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας επεκτάθηκε σε όλες τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» ενώ στο επίκεντρο των ελέγχων, έχουν μπει 15 άτομα που διοικούσαν την οργάνωση, ανάμεσα στα οποία ο πατήρ Αντώνιος, η μητέρα του και η πρεσβυτέρα.

Όπως ανέφερε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι έρευνες στις περιφερειακές δομές της ΜΚΟ πραγματοποιούνται από τις τοπικές υπηρεσίες Ασφάλειας, μετά από παραγγελία της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά, που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της «Κιβωτού», σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Βέβαια όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνταν και ελέγχονταν από το λογιστήριο της οργάνωσης στον Κολωνό, όπου επικεντρώνεται η έρευνα από την Οικονομική Αστυνομία, που έκανε «έφοδο» την περασμένη Τρίτη.

Τα στελέχη της υπηρεσίας παρέλαβαν, σε άψογη συνεργασία με τον λογιστή της οργάνωσης, όπως λένε, όλα τα βιβλία και στοιχεία που υπήρχαν, προκειμένου να μελετηθεί και διευκρινιστεί κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής διαχείρισης και πού πήγαιναν τα χρήματα, τα οποία προέρχονταν κυρίως από δωρεές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομική πηγή, όπως προκύπτει από την μέχρι στιγμής μελέτη των στοιχείων, στα ταμεία της «Κιβωτού του Κόσμου», από το 2014 μέχρι σήμερα, έμπαιναν περίπου πέντε με έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από δωρεές. Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και δωρεές ακινήτων.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί, με όσο γίνεται ταχύτερο ρυθμό, έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν, ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές, που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Καλαμάτα: Έφοδος της αστυνομίας στη δομή

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στην δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα, βρέθηκαν αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.

Σημειώνεται πως αντίστοιχη έρευνα έγινε την Πέμπτη στη δομή της ΜΚΟ στη Χίο, κατόπιν εντολής της οικονομικής αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού ελέγχου βρίσκονται τα βιβλία εσόδων-εξόδων, δωρεές, χορηγίες, παραστατικά δαπανών, αλλά και το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022, κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, που την περασμένη Τετάρτη πήραν όλα τα οικονομικά στοιχεία από το λογιστήριο της ΜΚΟ στον Κολωνό, από την πρώτη εικόνα διαπιστώνουν ότι οι εισροές χρημάτων από το 2014 έως σήμερα, ήταν περίπου 5.000.000-6.000.000 ευρώ, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της δομής, σύμφωνα με πληροφορίες η Οικονομική Αστυνομία έχει φτάσει σε στοιχεία που αποδεικνύουν η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο ποσοστό (50%) είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντωνίου.

Τρεις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Την ίδια ώρα η Εισαγγελέα Ανηλίκων ερευνά ακόμη τρεις περιπτώσεις παιδιών για να διαπιστωθεί αν έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Πρόκειται για ανήλικους τα ονόματα των οποίων σύμφωνα με την ΕΡΤ αναφέρθηκαν μέσα από μαρτυρίες στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Ήδη γίνεται προσπάθεια να πειστούν τα παιδιά προκειμένου να λύσουν τη σιωπή τους, να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μιλήσουν για όσα έχουν βιώσει.

Μέχρι στιγμής, έχουν καταθέσει 12 μάρτυρες, ενώ οι εισαγγελείς ανηλίκων αναμένεται να ζητήσουν τους απόρρητες αναφορές κοινωνικών λειτουργών για τα παιδιά ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν καταγγείλει κακοποίηση αλλά και όσα υπάρχει υποψία ότι πιθανώς έχουν κακοποιηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ