ΕΛΛΑΔΑ

«Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων

«Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» για την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων
Η προστασία των λιμνών μέσω της προστασίας της βιοποικιλότητας και της διατήρησης των οικοσυστημάτων είναι ένας από τους βασικούς στόχους του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» Eurokinissi / ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Η προστασία των λιμνών μέσω της προστασίας της βιοποικιλότητας και της διατήρησης των οικοσυστημάτων και των παρυδάτιων συστημάτων των περιοχών, είναι ένας από τους βασικούς στόχους του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες».

Πρόκειται για ένα Δίκτυο που παρέστη στην Thessaly Expo '22 στην Καρδίτσα που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα για να ενημερωθούν οι πολίτες για το έργο του. Έδρα του Δικτύου είναι ο δήμος Δωρίδος, εκεί όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας πόσιμου νερού στην Ελλάδα, ο ταμιευτήρας του Μόρνου.

Το Δίκτυο αριθμεί έως σήμερα 45 μέλη από Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία, Βουλγαρία και Αλβανία. Πρόσφατα μάλιστα πήρε σάρκα και οστά η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας, μεταξύ του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, και του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κοινές δράσεις έρευνας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, δικτύωσης, υλοποίησης μελετών και έργων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, κοινωνικής οικονομίας, κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας, ορεινής οικονομίας και καινοτομίας, με αφετηρία την υλοποίηση πρότυπου και καινοτόμου έργου διαχείρισης της βιομάζας, που παρασύρεται και συσσωρεύεται μετά από ένα πλημμυρικό φαινόμενο, δρομολογούνται με την υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας.

Σημείο αναφοράς αποτελεί, στο πλαίσιο του παραπάνω Συμφώνου, η υλοποίηση του πρώτου στην Ελλάδα έργου συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης φερτών υλών από φυσικές καταστροφές στο δήμο Αργιθέας.

Το συγκεκριμένο έργο, όπως γίνεται γνωστό, θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής του «Ιανού» εισάγοντας παράλληλα κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων.

Υλοποιήθηκε και ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις με τους Πολίτες», του Πράσινου Ταμείου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το δήμο Αργιθέας και το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, με στόχο να αποτελέσει πιλοτική δράση, που θα μπορέσουν να εφαρμόσουν όλοι οι δήμοι – μέλη του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Ξεχωριστή δράση του Δικτύου επίσης, είναι η υποστήριξη του Συμφώνου των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, που φέρνει κοντά, όπως ανακοινώθηκε δήμους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεσμεύονται να εφαρμόσουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής. Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες έχει γίνει Υποστηρικτής του Παγκοσμίου Συμφώνου Δημάρχων και είναι στη θέση να υποστηρίξει τα μέλη του/υπογράφοντες το Σύμφωνο, στην εφαρμογή συγκεκριμένων και μακροπρόθεσμων μέτρων για ένα υγιές, κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο περιβάλλον. Το 2020 το Δίκτυο έλαβε Πιστοποιητικό Διαχειριστικής και Τεχνικής Επάρκειας ISO -9001-2015, μέσω του οποίου είναι στη θέση να διαχειρίζεται έργα, να παρέχει διάφορες υπηρεσίες στους Δήμους – μέλη του, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες για συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.

Ο ρόλος του Δικτύου είναι συντονιστικός και οι δήμοι – μέλη του διατηρούν την αυτονομία τους ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

O Γιώργος Καπεντζώνης, πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και δήμαρχος Δωρίδος δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι:

«Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο πάντα παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις ανάγκες της κοινωνίας, βοηθώντας με κάθε τρόπο να προσαρμοστούν οι δήμοι-μέλη του και κατ’ επέκταση οι τοπικές τους κοινωνίες στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Έχουμε στην Ευρώπη την νέα περιβαλλοντική νομοθεσία και στην Ελλάδα τον Νέο Κλιματικό Νόμο. Έχουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα για δράσεις, όπως το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, κλπ. Το Δίκτυο προσπαθεί να βοηθήσει στην προσπάθεια των Δήμων να χρησιμοποιήσουν μέσα και πόρους και όσο γίνεται πιο έγκαιρα, προκειμένου να προσαρμοστούμε όλοι στις νέες απαιτήσεις των υψηλών στόχων για την ραγδαία μείωση των ρύπων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια του μέλους μας δήμου Αργιθέας και του Δημάρχου κ. Ανδρέα Στεργίου, με το Έργο "Προσαρμογή στην Νέα Πραγματικότητα. Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή", του πρώτου στην Ελλάδα έργου συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης φερτών υλών από φυσικές καταστροφές». Για να καταλήξει ο ίδιος τονίζοντας:

«Βασικός Στόχος του Έργου είναι ο σχεδιασμός, αξιολόγηση, κοστολόγηση και πιλοτική εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης φερτών υλικών και μπαζών από τους δήμους, τα οποία προκύπτουν από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και παράλληλα, ο υπολογισμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της λύσης αυτής. Η λύση θα οδηγήσει στην ορθή και αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων, ανακτώντας πολύτιμα υλικά, συμβάλλοντας στην αποδοτικότητα των πόρων και την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες με εξωστρέφεια, διοργάνωση και συμμετοχή σε Συνέδρια και Εκθέσεις μεταδίδει την ενημέρωση προς κάθε κατεύθυνση. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το Πράσινο Ταμείο και τον πρόεδρο, κ. Στάθη Σταθόπουλο, για την πολύτιμη συνεργασία και αρωγή σε αυτή μας την προσπάθεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ