ΕΛΛΑΔΑ

Η FAZ αποδομεί ρεπορτάζ του Spiegel για το θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο

Η FAZ αποδομεί ρεπορτάζ του Spiegel για το θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο
Δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναδεικνύει τα σοβαρά κενά και την έλλειψη αποδείξεων που χαρακτήριζαν τις ανταποκρίσεις του «Der Spiegel» για τον φερόμενο θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο Eurokinissi / Αρχείο

Η FAZ τονίζει ότι το ρεπορτάζ στηρίχτηκε στους ισχυρισμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων χωρίς να γίνει στο σημείο αυτοψία και έρευνα για τη διασταύρωση των στοιχείων που αφορούσαν το θάνατο ενός 5χρονου στον Έβρο.

Ειδικότερα, δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναδεικνύει τα σοβαρά κενά και την έλλειψη αποδείξεων που χαρακτήριζαν τις ανταποκρίσεις του «Der Spiegel» για τον φερόμενο θάνατο της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με νεότερο δημοσίευμα της FAZ, το «Der Spiegel» ήταν το πρώτο μεγάλο μέσο ενημέρωσης που υιοθέτησε τους ισχυρισμούς μη κυβερνητικών οργανώσεων για τον φερόμενο θάνατο του 5χρονου κοριτσιού, «παρόλο που δεν ήταν ουσιαστικά δυνατή μια αυτοψία στο σημείο για την ανεξάρτητη επαλήθευση της υπόθεσης στην έντονα στρατιωτικοποιημένη ελληνοτουρκική συνοριακή περιοχή του Έβρου».

Επίσης, τονίζεται ότι «είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά». Μάλιστα, στο δημοσίευμα παρατίθεται και ρεπορτάζ από τον Έβρο, σύμφωνα με το οποίο οι γονείς του φερόμενου νεκρού παιδιού δεν είχαν κρατήσει κάποιο από τα υπάρχοντά του, δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν το σημείο που ήταν θαμμένο στη νησίδα και ούτε επιθυμούσαν την εκταφή του.

«Αν υπήρχε πέμπτο παιδί και είχε πεθάνει, όπως ισχυρίζεται το SPIEGEL, θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία, στα οποία βασίζεται αυτός ο ισχυρισμός, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό. Όταν ένα παιδί χάνει τη ζωή του, θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες. Είναι σημαντικό το ότι στο τέλος νίκησε η αλήθεια», ανέφερε η συντάκτρια που έκανε την έρευνα στον Έβρο, στην εφημερίδα FAZ.

Αξίζει να ανφερθεί ότι τα ρεπορτάζ του «Spiegel» με θέμα το μεταναστευτικό, έχουν αποσυρθεί από το site του περιοδικού «έως ότου ελεγχθούν», υπογράφονται από τον ανταποκριτή του στη Ελλάδα, Γιώργο Χρηστίδη.

Ένα μεγάλο μέρος του ρεπορτάζ της FAZ είναι αφιερωμένο σε μία πρόσφατη εμφάνιση του Γ. Χρηστίδη κατά την οποία ουσιαστικά παραδέχθηκε πως η δουλειά του δεν χαρακτηρίζεται από αμερόληπτη και αντικειμενική παρουσίαση των δεδομένων.

«Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο Χρηστίδης έδωσε μία εικόνα για τη συναισθηματική του κατάσταση την περασμένη Τρίτη και είπε και πώς ερμηνεύει την έννοια της αλήθειας. Σε μια ζωντανή διάλεξή του μέσω YouTube για την “Ερευνητική Δημοσιογραφία σε περιόδους κρίσης”, δήλωσε: “Το πρώτο καθήκον της δημοσιογραφίας είναι να δείχνει την αλήθεια, αλλά προσοχή: τη δημοσιογραφική αλήθεια. Δεν είμαστε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, ούτε αστυνομικοί... Το κριτήριο της δημοσιογραφικής αλήθειας δεν πρέπει να συγχέεται με το κριτήριο της εγκυρότητας των αποδείξεων ενώπιον δικαστηρίου”», είπε, αναφέρει η FAZ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ