ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικός Τύπος για Έβρο: «Το νεκρό κορίτσι μπορεί να μην υπήρχε»

Γερμανικός Τύπος για Έβρο: «Το νεκρό κορίτσι μπορεί να μην υπήρχε»
Στα δημοσιεύματα αναφέρονται αμφιβολίες ως προς τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Έβρο το καλοκαίρι του 2022 (AP Photo/Michael Probst)

Τέσσερα δημοσιεύματα αποσύρει το Spiegel για το φερόμενο θάνατο 5χρονης μετανάστριας στον Έβρο το προηγούμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung

Η εφημερίδα επιγράφει το ρεπορτάζ με τον τίτλο: «Το νεκρό κορίτσι μπορεί να μην υπήρχε», αναφέρει η DW σε δημοσίευμά της.

Σύμφωνα με τη FAZ, αφού απευθύνθηκε στο Spiegel, κατέληξε στο εξής: «Τι λέει το Spiegel; Οι απαντήσεις στα ερωτήματά μας δηλώνουν ότι αποσύρθηκαν. Πρόκειται για «αρκετά άρθρα, συμπεριλαμβανομένων και ειδησεογραφικών που αφορούν την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχουν «αμφιβολίες για την μέχρι τώρα παρουσίαση των γεγονότων εκείνης της περιόδου». Πρόκειται «κυρίως για την υποψία ότι οι πρόσφυγες εξαιτίας της ανάγκης στην οποία βρίσκονταν θα μπορούσαν να έχουν εφεύρει τον θάνατο μιας κοπέλας. Μερικά από τα πρώτα άρθρα είχαν αποδεχθεί ως πραγματικά γεγονότα τις περιγραφές των προσφύγων, οι οποίοι μέχρι σήμερα εμμένουν στο θάνατο του κοριτσιού».

Και το δημοσίευμα συνεχίζει: «Μας ελέχθη ότι εξετάζουν τα άρθρα και αφού ολοκληρωθούν οι έρευνες θα αποφασίσουν εάν θα δημοσιευθούν ξανά σε διορθωμένη και ανανεωμένη μορφή. Η εξέταση προτάθηκε από μια εσωτερική υπηρεσία διαμεσολάβησης που συστήθηκε το 2020. Τέτοιες ενδείξεις υπήρχαν στα social media και σε επιστολή του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης».

Κι άλλο μέσο αμφισβητεί τα γεγονότα

Για το ίδιο θέμα δημοσιεύει σχετικό ρεπορτάζ και η Süddeutsche Zeitung και στο δημοσίευμα αναφέρει ότι:

«Εκτός από το Spiegel, και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού Channel 4 και της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, αναφέρθηκαν σε αυτά τα γεγονότα. Το περιοδικό αναφέρει πως δεν έχει διωχθεί νομικά για τα δημοσιεύματα. Του επέστησαν την προσοχή "εξωτερικές αναφορές" καθώς και επιστολή του Έλληνα υπουργού Μετανάστευσης. Μετά από αυτό, δραστηριοποιήθηκε η υπηρεσία διαμεσολάβησης του περιοδικού που είχε συσταθεί μετά την υπόθεση Ρελότιους (σ.σ. Σκάνδαλο με δημοσιογράφο του περιοδικού για ψευδή δημοσιεύματα). Οι μηχανισμοί ελέγχου του περιοδικού απέτυχαν ξανά; (…) Στο Αμβούργο, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, πιθανότατα τον Δεκέμβριο, θα ληφθεί απόφαση εάν τα άρθρα θα δημοσιευθούν ξανά σε διορθωμένη και επικαιροποιημένη μορφή» καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ