ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Στο «μικροσκόπιο» το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας

Κιβωτός του Κόσμου: Στο «μικροσκόπιο» το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας
ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Στο… μικροσκόπιο των αρμοδίων αρχών τίθεται και το «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας προκειμένου να διακριβωθεί αν έχει δηλώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της «Κιβωτού του Κόσμου» ή αν έχει αποκρύψει ακίνητα ή άλλα στοιχεία.

Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες», ο οποίος διατάχθηκε από τον επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, κρίθηκε απαραίτητος, καθώς η πρεσβυτέρα λόγω της ιδιότητας της ως διαχειρίστριας στην «Κιβωτό του Κόσμου» ήταν υπόχρεη να υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες».

Σημαντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι μέσω του «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας ελέγχεται έμμεσα και ο πατέρας Αντώνιος, αφού σύμφωνα με το νόμο η πρεσβυτέρα υποχρεούται να δηλώνει πέραν των δικών της περιουσιακών στοιχείων και όσα κατέχουν ο σύζυγός της και άμεσα συγγενικά της πρόσωπα.

Παράλληλα «τρέχει» η έρευνα της Αρχής, για το ενδεχόμενο νομιμοποίησης μαύρου χρήματος από τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, ενώ έχουν δεσμευτεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ζεύγους και των γονέων του πατέρα Αντωνίου.

Οκτώ χρόνια ανέπαφος ο λογαριασμός μισθοδοσίας του π. Αντώνιου

Εν τω μεταξύ, ουδεμία ανάληψη έκανε από το λογαριασμό μισθοδοσίας του ο πάτερ Αντώνιος την τελευταία οκταετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Όπως προέκυψε, ο λογαριασμός αυτός έμεινε ανέπαφος αφού δεν παρατηρήθηκαν εκροές από αυτόν, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στον ίδιο λογαριασμό εντοπίστηκαν συνολικά 120.000 ευρώ στο χρονικό αυτό διάστημα.

Ωστόσο, σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του π. Αντώνιου, της πρεσβυτέρας αλλά και της ΜΚΟ, βρέθηκε ότι έγιναν τουλάχιστον 2.000 κινήσεις ενώ αναμένονται και νέα στοιχεία.

Στο στόχαστρο της Αρχής βρίσκεται και το πόθεν έσχες της πρεσβυτέρας, η οποία είναι διαχειρίστρια κάποιων λογαριασμών.

Στο φως νέες καταγγελίες

Στις 8 Απριλίου 2016, μία μητέρα από τη Λάρισα είχε προχωρήσει σε καταγγελία σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των τριών παιδιών της, ηλικίας 7,9,12 ετών, στη δομή της Πωγωνιανής. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της ΕΡΤ, έγινε έλεγχος στην εν λόγω δομή.

«Η μητέρα ανέφερε πως της είπε ένα από τα παιδιά της ότι δεν τα φρόντιζαν, δεν τους έδιναν καλό φαγητό. Ότι κακοποιούνται από άλλα παιδιά και δεν ενδιαφερόταν το προσωπικό».

Συμφωνα με την ίδια πηγή κατα τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τα παιδιά ήταν φοβισμένα, ενώ επιβεβαίωσαν την υποχρεωτική καθημερινή συμμετοχή σε εργασίες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προκαταρκτική έρευνα έπειτα από εντολή που δόθηκε στις 25 Νοεμβρίου από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, για τη δομή στο Διμήνι, έπειτα από καταγγελίες για ξυλοδαρμούς παιδιών.

Οι αστυνομικοί προχωρούν στην αυτοψία της δομής, τη λήψη φωτογραφιών χώρων αλλά και του πράσινου κλουβιού στο οποίο φέρεται να έβαζαν παιδιά για τιμωρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ