ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις απολύσεις από τον στενό κύκλο του πατέρα Αντώνιου

Κιβωτός του Κόσμου: Τρεις απολύσεις από τον στενό κύκλο του πατέρα Αντώνιου
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τα οικονομικά στοιχεία των δομών της «Κιβωτού» INTIME/ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου» προχώρησε στην απόλυση τριών εργαζομένων της οργάνωσης, πρόσωπα του στενού κύκλου επαφών του ιδρυτή της ΜΚΟ, πατέρα Αντώνιου.

Πρόκειται για έναν 35χρονο παιδαγωγό της δομής στη Πωγωνιανή και τη σύζυγό του που εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός και κατείχε θέση στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της οργάνωσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega.

Για τη δομή Πωγωγιανής έχουν δει το φως της δημοσιότητας πλήθος καταγγελιών από πρώην φιλοξενούμενους και εργαζόμενους σχετικά με βίαιες και κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Ενδεικτικά, μιλώντας προ ημερών στην ΕΡΤ Ιωαννίνων φιλοξενούμενος στην Πωγωνιανή, 18 ετών σήμερα, κατήγγειλε ότι στέλεχος της δομής τον είχε χτυπήσει για ασήμαντη αφορμή και, σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο στέλεχος είχε χτυπήσει κι άλλα παιδιά από την δομή. Όπως υποστήριξε, ο άνθρωπος αυτός τον κλείδωσε σε αποθήκη και τον χτύπησε ζητώντας του να παραδεχτεί ότι κάπνιζε.

Στην καταγγελία του, ο 18χρονος είχε κάνει λόγο για δύο στελέχη της «Κιβωτού» που είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή και είναι αυτοί που καταγγέλονται για σωματική βία σε βάρος ανηλίκων.

Ο τρίτος εργαζόμενος για τον οποίο αποφασίστηκε η απόλυσή του, είναι ένας 35χρονος, με καταγωγή από το Ιράκ, που κατείχε θέση γενικού διευθυντή. Πρόκειται επίσης για πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην φιλοξενούμενο της «Κιβωτού», ο οποίος απέκτησε το 2017 την ελληνική ιθαγένεια, καθώς είχε ολοκληρώσει την παρακολούθηση έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου, το 2006.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τα οικονομικά στοιχεία των δομών της «Κιβωτού»

Το προανακριτικό υλικό που συγκέντρωσε η Οικονομική Αστυνομία κατά τη διάρκεια των ερευνών της στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» έχει παραδοθεί από χθες, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι Αρχές διερευνούν, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο αδικαιολόγητου πλουτισμού και τυχόν νομιμοποίησης μαύρου χρήματος από τον πάτερ Αντώνιο και την πρεσβυτέρα Σταματία, ενώ έχουν δεσμευτεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ζεύγους και ελέγχονται τα πόθεν έσχες τους.

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ και η σύζυγός του -μέχρι πρότινος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου- φέρονται να αγόρασαν σπίτι στην περιοχή της Βραυρώνας το 2006, έναντι 67.000 ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega και της εκπομπής Live News, η κατοικία ήταν ημιτελής όταν έγινε η αγορά της και αφού ολοκληρώθηκε, πάτερ Αντώνιος και πρεσβυτέρα μεταβίβασαν το ακίνητο στη μητέρα ενός από τους έμπιστους ανθρώπους του ζεύγους που είχε μεγαλώσει στη δομή. Στη συνέχεια η μητέρα το παραχωρεί στο παιδί της, το οποίο το έχει παντρέψει κιόλας ο πάτερ Αντώνιος.

Έναν χρόνο αργότερα, προχώρησε σε ακόμα μία αγορά ακινήτου, μιας πολυτελούς μεζονέτας στη Ραφήνα, κύρια κατοικία του ζεύγους -κατά δήλωσή τους- μέχρι και σήμερα. Η εν λόγω κατοικία είχε αντικειμενική αξία 126.159,55 ευρώ και πωλήθηκε 295.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια που επικαλείται το Mega, το αντίτιμο προέρχονταν από λεφτά της «Κιβωτού του Κόσμου» και όχι από την προσωπική περιουσία του ζεύγους, ενώ τυπικά το ακίνητο συμπεριλαμβάνεται στο χαρτοφυλάκιο της ΜΚΟ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως τα συμβόλαια αναγράφουν το όνομα του ανθρώπου που το πούλησε και της Οργάνωσης, παρότι επρόκειτο για την κύρια κατοικία του ζευγαριού.

Αίσθηση προκαλεί πως το ποσό συμφωνήθηκε και πληρώθηκε σε μετρητά πριν την υπογραφή του συμβολαίου και εκτός γραφείου όπως ρητά δήλωσαν στον συμβολαιογράφο οι εμπλεκόμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ