ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός Πέμπτης: Πού και πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Άριελ

Καιρός Πέμπτης: Πού και πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία Άριελ
Βροχές και καταιγίδες αύριο σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν έως το βράδυ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Έως το βράδυ της Πέμπτης (01/12) θα συνεχίσει η κακοκαιρία Άριελ να επηρεάζει τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια στα ορεινά της βόρειας χώρας.

Τα έντονα φαινόμενα συνεχίζονται το βράδυ της Τετάρτης, ενώ μήνυμα από το 112 έχουν λάβει ήδη από νωρίς το απόγευμα οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας στην Περιφερειακή ενότητα της Πιερίας, καθώς και στην Χαλκιδική.

Η Πολιτική Προστασία προειδοποιεί για πολύ επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, καλώντας τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μήνυμα από την Πολιτική Προστασία στάλθηκε σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, εν όψει της περαιτέρω επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές καταιγίδες να πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας.

Λαγουβάρδος για Άριελ: «Επικίνδυνη κακοκαιρία - Μπορεί να προκαλέσει έντονες πλημμύρες»

«Η κακοκαιρία “ARIEL” είναι αρκετά επικίνδυνη και κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (πολύ σημαντική). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς το ύψος της βροχής μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες πλημμύρες», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Λαγουβάρδο, θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα φαινόμενα θα επιδεινωθούν και πάλι αργά τη νύχτα της Τετάρτης. Εκτός από την Αττική άλλες περιοχές που θα πλήξει η κακοκαιρία την Τετάρτη είναι, το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλονίκη, ανατολικά ηπειρωτικά και οι Κυκλάδες».

Όσον αφορά την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, «τα έντονα φαινόμενα θα επιμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέχρι το μεσημέρι και οι βροχοπτώσεις θα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν στην υπόλοιπη χώρα».

Πού και πότε θα χτυπήσει η Άριελ την Πέμπτη

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά αύριο τις προμεσημβρινές ώρες σε Ιόνιο, Πελοπόννησο, δυτική και ανατολική Στερεά, Εύβοια και δυτική και νότια Κρήτη.

Μέχρι το μεσημέρι η Άριελ θα φτάσει στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Έως το βράδυ, τα έντονα φαινόμενα θα πλήξουν την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στην Αττική. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες και στη Θεσσαλονίκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 09 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για αύριο Πέμπτη

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά:
α. στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες
β. στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες μέχρι το μεσημέρι και
γ. στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας χώρας.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, στην κεντρική Μακεδονία μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, όμως από τις προμεσημβρινές ώρες στα νότια και αργότερα στα υπόλοιπα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική και νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είιναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ