ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Ψάχνουν ακόμα και offshore - Στον Άρειο Πάγο οι συνήγοροι του π. Αντωνίου

Κιβωτός του Κόσμου: Ψάχνουν ακόμα και offshore - Στον Άρειο Πάγο οι συνήγοροι του π. Αντωνίου
Σύμφωνα με πληροφρίες παιδιά που έκαναν καταγγελίες δέχονται απειλητικά μηνύματα INTIME / ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Διαδοχικές είναι οι αποκαλύψεις γύρω από την «Κιβωτό του Κόσμου, όπου οι αρχές εξακολουθούν να κάνουν φύλλο και φτερό τα οικονομικά του οργανισμού αναζητώντας ακόμα και την ύπαρξη offshore εταιρειών.

Την ίδια ώρα νέες καταγγελίες παιδιών για την κακοποίησή τους στη δομή αλλά και απειλές σε βάρος τους, έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την Real News της Κυριακής, όσα παιδιά έκαναν καταγγελίες δέχονται απειλητικά μηνύματα: «Κοιτάξτε τον ουρανό θα του κάνετε παρέα εσείς οι ψευδομάρτυρες», αναφέρουν.

Στο δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται ότι ο 19χρονος που κατήγγειλε την σεξουαλική του κακοποίηση από στέλεχος της δομής, στην συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε στις Αρχές πρότεινε μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες του, ενώ υποστήριξε επίσης ότι ακόμα 3 ή 4 παιδιά έχουν κακοποιηθεί.

Φύλλο και φτερό τα οικονομικά της δομής

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» οι εισαγγελικές και διωκτικές αρχές, που ερευνούν τα οικονομικά της «Κιβωτού του Κόσμου» θα αναζητήσουν offshore εταιρείες σε φορολογικούς «παραδείσους», ακόμη και καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Με τη συνδρομή διεθνούς ιδιωτικού οργανισμού, το επόμενο διάστημα θα γίνει ενδελεχής έρευνα, για να διαπιστωθεί εάν ο πατέρας Αντώνιος, η σύζυγός του ή ενδεχομένως κάποιο άλλο πρόσωπο εμπιστοσύνης από το στενό τους περιβάλλον και το Δ.Σ. συνδέεται με ύποπτες ροές χρημάτων προς το εξωτερικό, αναφέρει το δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα οι αρχές εξετάζουν σε πρώτο στάδιο αν υπάρχουν μεγάλες καταθέσεις σε λογαριασμούς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εκτός Ελλάδος, που πιθανότατα συνδέονται με τα έσοδα της ΜΚΟ από δωρεές και χορηγίες, ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν ενδεχόμενη «εικονική» δραστηριότητα σε οικονομικό κέντρο με χαμηλό επίπεδο φόρων από πρόσωπα που είχαν εμπλοκή στη διοίκηση της «Κιβωτού». Από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, προκύπτει ότι οι δωρεές και χορηγίες προς τη ΜΚΟ, την τελευταία 5ετία, ανέρχονται σε 40.000.000 ευρώ, την ώρα που σε τραπεζικούς λογαριασμούς της εντοπίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, περίπου 15.000.000 ευρώ, άρα «λείπουν» περίπου 25.000.000 ευρώ, μείον τα έξοδα λειτουργίας των δομών.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και τα «μαύρα» χρήματα από τα «μαγικά κουτιά» της «Κιβωτού», που εδώ και αρκετά χρόνια έπαιρναν θέση σε κηδείες, μνημόσυνα, γάμους, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα. Ηδη οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι 347.000 που έβγαλε -λίγες μέρες πριν- από τραπεζική θυρίδα η πρεσβυτέρα, που εντοπίστηκαν σε κρύπτη στο σπίτι του ζευγαριού στον Κολωνό, να προήλθαν από τα κουτιά της «Κιβωτού».

Στην αντεπίθεση ο πατέρας Αντώνιος

Στον εισαγγελεα Αρείου Πάγου αναμένονται την Δευτέρα (5/13) οι νομικοί εκπρόσωποι του πατήρ Αντωνίου.

Θα τον ενημερώσουν για την «παράνομη» - όπως υποστηρίζουν αλλαγή κλειδαριών από τον κοιτώνα στη δομή του Κολωνού όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν αποκλείεται να υποβάλλουν μηνύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας Αντώνιος η πρεσβυτέρα και ο 11χρονος γιος του φιλοξενούνται σε συγγενικό σπίτι, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται σε συνενόηση με το νέο Δ.Σ μεταφορική εταιρεία για να πάρει τα πραγματά του από τη δομή.

Κιβωτός του Κόσμου: Στην αντεπίθεση ο π. Αντώνιος - Ετοιμάζει μηνύσεις κατά της νέας διοίκησης

Ποιες ήταν οι «συνέπειες» για τα παιδιά της Κιβωτού

Σε έγγραφο το οποίο μοιραζόταν στους παιδαγωγούς της Κιβωτού του Κόσμου περιγράφεται πώς θα αντιμετωπίζεται η παραβατική συμπεριφορά των μικρών τροφίμων.

Στο έγγραφο που αποκαλύπτει η ΕΡΤ περιγραφόταν η «γραμμή» που έπρεπε να ακολουθηθεί, αναφέροντας:

«Η Κιβωτός του Κόσμου είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη, χάρη στον ιδρυτή της, πατέρα Αντώνιο, με τον πνευματικό τρόπο ζωής. Είναι σημαντικό όλοι οι παιδαγωγοί να ακολουθούν τη γραμμή της Κιβωτού απέναντι στα παιδιά, ώστε να μην υπάρχουν διακρίσεις»

Ένα από τα ξεχωριστά κεφάλαια στα έντυπα οδηγιών είχε τίτλο «συνέπειες» και περιέγραφε τι έπρεπε να κάνουν οι παιδαγωγοί όταν τα παιδία παρεκτρέπονταν, σημειώνοντας:

«Σε μικρές συνέπειες το παιδί θα απομονώνεται σε μια γωνιά προκειμένου να σκεφτεί το λάθος του, να ζητήσει συγνώμη και να το διορθώσει. Σύμφωνα με την ηλικία του κάθεται και τα ανάλογα λεπτά (5 ετών=5 λεπτά). Σε μεγαλύτερες συνέπειες το παιδί θα στερηθεί κάτι που του αρέσει (δραστηριότητα, παιχνίδι) ή θα διορθώσει το λάθος του με κάποιες εργασίες»

Στη συνέχεια, διευκρινίζεται ότι τα παιδιά είναι αυτά που αποφασίζουν:

«Ουσιαστικά δεν είναι ο παιδαγωγός αυτός που βάζει την συνέπεια αλλά το ίδιο το παιδί στον εαυτό του. Όταν το παιδί γνωρίζει, μέσα από τα όρια που οι παιδαγωγοί βάζουν, ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι και επιλέγει τη λάθος συμπεριφορά, γνωρίζοντας τις συνέπειες, είναι σαν να τη διαλέγει το ίδιο» αναφέρεται.

«Τα παιδιά που δεν έχουν όρια, παιδιά που προέρχονται από πάρα πολύ δύσκολες οικογένειες και πολλές φορές συγκρουόμαστε για να τα βοηθήσουμε, να πάνε στο σχολείο, να κάνουν πράγματα της ηλικίας τους, να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι σε πράγματα που δεν αρμόζουν» είχε αναφέρει την 18η Νοεμβρίου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο πατέρας Αντώνιος.

Νέα καταγγελία για διπλή κακοποίηση 14χρονου αγοριού από τέσσερις παιδαγωγούς

Ένα 14χρονο αγόρι, το οποίο παραμένει στη δομή του Βόλου, αναμένεται να καταθέσει πολύ σύντομα και για δεύτερη φορά σωματική κακοποίηση από «παιδαγωγούς» της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, πρώην εργαζόμενος στη Δομή, αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο παιδί είχε ξυλοκοπηθεί τον Μάρτιο του 2022 από τέσσερις «παιδαγωγούς». Λίγους μήνες μετά, τον Ιούλιο του 2022, απομάκρυναν το παιδί από τη δομή, το ξυλοκόπησαν για δεύτερη φορά και το επέστρεψαν πίσω.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις τελευταίες ώρες, καταβάλλονται προσπάθειες από παιδοψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, να «ανοιχτεί» το παιδί και να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ώστε να αποκαλυφθεί η δράση των «παιδαγωγών» και να κληθούν για εξηγήσεις από τη δικαιοσύνη.

Άλλαξε ονομασία και λογότυπο στα social media

Από «Κιβωτός του Κόσμου» μετονομάζεται προσωρινά σε «Υποστηρικτές της Κιβωτού», όπως ενημέρωσαν με σχετική ανακοίνωση οι διαχειριστές της σελίδας της δομής.

«Η ονομασία και το λογότυπο της ομάδος μόλις άλλαξε προσωρινά διότι η συγκεκριμένη σελίδα δεν έχει καμία σχέση με το προσωρινό Δ.Σ. της Κιβωτού του Κόσμου αλλά εμείς οι άνθρωποι που είμαστε πίσω από αυτήν τόσα χρόνια, την φτιάξαμε για να υποστηρίξουμε το έργο του πατρός Αντωνίου και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και όταν επιστρέψουν τα πράγματα όπως ήταν θα την ονομάσουμε και πάλι ΚτΚ. Ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση!»

Σύμφωνα με τους διαχειριστές, σκοπός της ανάρτησης είναι «να ενημερώσουμε ότι είμαστε με τα παιδιά και με το έργο που γινόταν εδώ και 25 χρόνια. Εδώ και μερικές ημέρες έχουν αλλάξει διοίκηση και έχουν αλλάξει τα πράγματα γενικά. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και να αναδείξουμε το έργο και όχι να δικάσουμε τον κόσμο. Θα υπάρχει ενημέρωση σχετικά με όλα τα νέα όπου μαθαίνουμε!» αναφέρεται στην ανακοίνωση και προσθέτουν ότι θα διαγράφονται οποιαδήποτε σχόλια που θα είναι προσβλητικά προς την ομάδα αλλά και προς τρίτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ