ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Προθεσμία έλαβε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο - Τι υποστήριξε

Θεσσαλονίκη: Προθεσμία έλαβε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο - Τι υποστήριξε
Στιγμιότυπο από τις διαμαρτυρίες Ρομά έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Προθεσμία να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο στη  Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια καταδίωξης. 

Νωρίτερα την Τρίτη (6/12) ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (η πρώτη πράξη σε βαθμό κακουργήματος και η δεύτερη πλημμεληματικού χαρακτήρα).

Μετά την προθεσμία, ο 32χρονος αστυνομικός οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος από συναδέλφους του στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος -διά του συνηγόρου του- αρνείται την κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο.

Φέρεται να υποστήριξε ότι πυροβόλησε, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν οι συνάδελφοί του και ειδικότερα οι αναβάτες της προπορευόμενης μηχανής.

Κατά πληροφορίες, είπε ότι πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό», ενώ για τον δεύτερο πυροβολισμό που έπληξε τον 16χρονο στο κεφάλι, φέρεται να ισχυρίστηκε πως πυροβόλησε «ενστικτωδώς προς τα κάτω, στοχεύοντας στα λάστιχα του αυτοκινήτου», και περιγράφοντας στη συνέχεια τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξε πυρ, ανέφερε πως η μηχανή στην οποία επέβαινε κινούνταν με ταχύτητα και λόγω του οδοστρώματος είχε συχνές αναπηδήσεις.

Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού

Ο 34χρονος αστυνομικός κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε βαθμό κακουργήματος και εκτέλεση παράνομη πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης.

Ο αστυνομικός, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα ενώ εναντίον του έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Την ίδια ώρα ο 16χρονος Ρομά, που είναι και πατέρας ενός μωρού 1,5 ετών, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, με τους θεράποντες ιατρούς να κρίνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Επεισόδια και προσαγωγές

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό του τραυματισμού του 16χρονου Ρομά χθες, ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την αστυνομία να προχωράει σε έξι προσαγωγές. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και σήμερα Τρίτη, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης όπου οδηγήθηκε ο αστυνομικός.

Χθες, ομάδα ατόμων Ρομά, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, πυρπόλησε κάδους στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, διαμαρτυρόμενοι για τον σοβαρό τραυματισμό ενός 16χρονου ομόφυλού τους από αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Η αστυνομία τους επιτηρούσε από απόσταση για να μην προκληθούν νέα επεισόδια. Οι συγκεντρωθέντες αποχώρησαν στις εννιά το βράδυ, ενώ άνδρες της πυροσβεστικής με υπηρεσιακό όχημα έσβησαν τις φωτιές στους κάδους απορριμμάτων, τους οποίους είχαν αναποδογυρίσει και πυρπολήσει διαδηλωτές επάνω στο οδόστρωμα.

Πετροπόλεμος στα Δικαστήρια

Επεισόδια σημειώθηκαν και σήμερα Τρίτη, έξω από τα Δικαστήρια στη Θεσσαλονίκη, όπου νωρίτερα έφτασε ο 34χρονος αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε 16χρονο, τραυματίζοντάς τον σοβαρά.

Ρομά, συγγενείς και αλληλέγγυοι στον 16χρονο που δέχθηκε πυροβολισμό βρίσκονται στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στο σημείο καθώς υπήρξε πετροπόλεμος, με τα ΜΑΤ να απωθούν τους συγκεντρωμένους πιο ψηλά προς την Εγνατία.

Οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ πετώντας ξύλινα δοκάρια και άλλα αντικείμενα, ενώ αναποδογύρισαν κάδο απορριμμάτων και τον πυρπόλησαν επί της οδού 26ης Οκτωβρίου η οποία παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, ενώ προχώρησαν και σε μία προσαγωγή.

Στη συγκέντρωση των Ρομά συμμετείχαν και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, σύμφωνα με τη τοπική ιστοσελίδα thestival.gr

Λίγο αργότερα, οι ομάδες Ρομά επέστρεψαν στο αρχικό σημείο συγκέντρωσης, όπου παρέμειναν φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ