ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμός 16χρονου: Στα δικαστήρια ο πατέρας - Δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής

Πυροβολισμός 16χρονου: Στα δικαστήρια ο πατέρας - Δηλώνει παράσταση πολιτικής αγωγής
INTIME / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης μετέβη προκειμένου να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, ο πατέρας του 16χρονου που νοσηλεύεται τραυματισμένος από τα πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. 

Ο πατέρας και η μητέρα του 16χρονου, έφθασαν στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης το πρωί της Τετάρτης (7/12) συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους.

Αυτή την ώρα δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής στρεφόμενοι κατά του αστυνομικού που πυροβόλησε το παιδί του.

«Ζητάμε δικαιοσύνη», ανέφεραν οι γονείς του 16χρονου.

«Δεν έπρεπε να γίνει αυτό που έγινε. Ζητάμε συγγνώμη για αυτό που έκανε το παιδί...», τόνισε σε δηλώσεις του ο πατέρας του ανήλικου, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του γιου του είπε χαρακτηριστικά πως «χαροπαλεύει».

«Θέλουμε δικαίωση. Ήταν το καλύτερο παιδί», συμπλήρωσε, ενώ η μητέρα του 16χρονου είπε μόνο πως «ο Κώστας είναι χάλια, ζητάμε δικαιοσύνη».

Σχολιάζοντας τον πυροβολισμό που δέχθηκε ο ανήλικος, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, έκανε λόγο για «ευθεία βολή που βρίσκει τον Κώστα στο πίσω μέρος του κεφαλιού». Καταλόγισε στην ΕΛ.ΑΣ. «απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης», ενώ για την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για το αιματηρό επεισόδιο, τόνισε πως «το μόνο που αναφέρεται είναι η προσπάθεια εμβολισμού και δεν αναφέρεται το γεγονός ότι το παιδί τραυματίστηκε συνεπεία του πυροβολισμού».

Ο 16χρονος Ρομά, που είναι και πατέρας ενός μωρού 1,5 ετών, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, με τους θεράποντες ιατρούς να κρίνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Να σημειωθεί ότι σε βάρος του αστυνομικού, χθες Τρίτη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (η πρώτη πράξη σε βαθμό κακουργήματος και η δεύτερη πλημμεληματικού χαρακτήρα).

Μετά την προθεσμία, ο 32χρονος αστυνομικός οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος από συναδέλφους του στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο κατηγορούμενος -διά του συνηγόρου του- αρνείται την κατηγορία, τονίζοντας ότι δεν ενήργησε με ανθρωποκτόνο δόλο.

Φέρεται να υποστήριξε ότι πυροβόλησε, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν οι συνάδελφοί του και ειδικότερα οι αναβάτες της προπορευόμενης μηχανής.

Κατά πληροφορίες, είπε ότι πυροβόλησε «μία φορά στον αέρα για εκφοβισμό», ενώ για τον δεύτερο πυροβολισμό που έπληξε τον 16χρονο στο κεφάλι, φέρεται να ισχυρίστηκε πως πυροβόλησε «ενστικτωδώς προς τα κάτω, στοχεύοντας στα λάστιχα του αυτοκινήτου», και περιγράφοντας στη συνέχεια τις συνθήκες υπό τις οποίες άνοιξε πυρ, ανέφερε πως η μηχανή στην οποία επέβαινε κινούνταν με ταχύτητα και λόγω του οδοστρώματος είχε συχνές αναπηδήσεις.

Πεδίο μάχης για δεύτερη νύχτα η Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, πεδίο μαχών με μολότοφ, οδοφράγματα, φωτιές και πετροπόλεμο μεταξύ Ρομά και αστυνομικών δυνάμεων έγινε για δεύτερη νύχτα η Θεσσαλονίκη με αφορμή τον βαρύτατο τραυματισμό του 16χρονου από πυρά αστυνομικού.

Ένταση διαρκείας σημειώθηκε στο κτήριο της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, στη Μενεμένη, όπου από τις 10 το βράδυ και ανά διαστήματα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, εκδηλώθηκαν επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών, άλλοτε με αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ κι άλλοτε με πέτρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. Στην περιοχή στήθηκαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων που παραδόθηκαν στις φλόγες.

Μία δεύτερη εστία έντασης εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα στην οδό Λαγκαδά, μετά την πεζογέφυρα της Σταυρούπολης. Στο σημείο αυτό, οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν για δύο ώρες το οδόστρωμα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, βάζοντας φωτιές σε κάδους με σκουπίδια, ενώ πετούσαν αντικείμενα σε αστυνομικούς που κλήθηκαν επί τόπου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις απαντούσαν με ρίψεις χημικών στις επιθέσεις που δέχονταν, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση φλεγομένων κάδων απορριμάτων.

Να σημειωθεί ότι σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος και την Τρίτη στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκε ο αστυνομικός που πυροβόλησε εναντίον του ανήλικου. Επεισόδια σημειώθηκαν και στην Αθήνα, στη Λεωφόρο Μεσογείων όπου συγκεντρωμένοι Ρομά έκαψαν κάδους και επιτέθηκαν με πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

Ένταση στη διαμαρτυρία Ρομά στη Μεσογείων: Πετροπόλεμος και φωτιές σε κάδους

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μπροστά από τα Δικαστήρια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ