ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Φιλιππίδη: «Δεν χόρτασαν πια; Θέλουν να τον δουν στην αγχόνη;»

Δίκη Φιλιππίδη: «Δεν χόρτασαν πια; Θέλουν να τον δουν στην αγχόνη;»
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Ως ένα άτομο «συγκροτημένο, ευαίσθητο, με ενσυναίσθηση που δεν ήταν τύραννος ούτε τρελός» περιέγραψαν τον Πέτρο Φιλιππίδη, μάρτυρες υπεράσπισής του καταθέτοντας σήμερα στη δίκη του απόντος λόγω ασθένειας κατηγορουμένου για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Μάλιστα νυν στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου καταθέτοντας στο δικαστήριο όχι μόνο υπερασπίστηκε τον Πέτρο Φιλιππίδη αλλά εξαπέλυσε πρωτοφανή επίθεση τόσο στις καταγγέλλουσες όσο και στον τρόπο που καλύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης η υπόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά:

"Αποκαθηλώνουν έναν άνθρωπο, τον φυλακίσανε, θέλουν να τον δουνε στην αγχόνη; Γιατί; Δεν χόρτασαν πια; Η συγχώρεση δεν υπάρχει καθόλου;"

Όπως η ίδια κατέθεσε "δεν άνοιξε ποτέ μύτη. Όλη την ώρα είχαμε επαφές με τις πρόβες, δεν υπήρχαν διαμαρτυρίες ή παράπονα. Κάποιες εντάσεις μόνο στα πλαίσια της δουλειάς. Όλο αυτό που γίνεται όλο αυτό τον καιρό έχει και μια άλλη οπτική. Μόλις πάει κάποιος να πει κάτι θετικό για τον Φιλιππίδη στην τηλεόραση, τον κόβουνε στον αέρα..."

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο κατέθεσε και μια ραδιοφωνική παραγωγός, η οποία, όπως ανέφερε, είχε ερωτική σχέση για πέντε χρόνια με τον κατηγορούμενο, όταν ο τελευταίος ήταν φοιτητής στο θέατρο Τέχνης.

"Δεν σταματήσαμε ποτέ να είμαστε φίλοι" ανέφερε η μάρτυρας, η οποία περιέγραψε "έναν άνθρωπο με συγκρότηση, ένα χαρακτήρα ευαίσθητο, με ενσυναίσθηση".

Σύμφωνα με τη μάρτυρα, κατά τη διάρκεια της σχέσης τους ο Π.Φιλιππίδης "ήταν πάρα πολύ τρυφερός και δοτικός, δεν ήταν επιθετικός, δεν ήταν καν νευρικός".

"Εγώ γνώρισα ένα νέο παιδί, φοιτητή στο θέατρο τέχνης. Είχε μεγάλο πάθος για κάθε τι, εμένα που δεν είμαι ηθοποιός μου μετέδιδε τη μαγεία του θεάτρου. Μου έκανε εντύπωση αυτό το ταλέντο, αυτή η σπίθα. Όταν είδα τις καταγγελίες αισθάνθηκα τεράστιο σοκ. Είμαι υπέρ του metoo, είμαι υπέρ των καταγγελιών. Θα έπρεπε όλη η κοινωνία να είναι έτσι και να μην είναι απλώς ένα κίνημα".

Συνήγορος Υπεράσπισης: Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Δέχομαι ότι αν τώρα μπορεί κάποιος να μιλήσει, ας μιλήσει. Το σέβομαι. Αλλά αν το πεις επιτόπου, θα σωθεί και καποιος αλλος. Μετά από 10 χρόνια δεν ξέρω τι νόημα έχει.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Τόσες καταγγελίες πώς τις εξηγείτε;

Μάρτυρας: Μπορεί να μην έχει φανεί το κινητρο. Μπορεί να μην είναι και κοινό το κινητρο της κάθε καταγγέλλουσας.

Συνήγορος Υπεράσπισης: Εσάς αν σας βίαζαν, θα το ξεχνάγατε;

Μάρτυρας: Εγω δεν ξεχνάω ούτε τις παρενοχλησεις που έχω υποστεί.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και μία συνταξιούχος που εργαζόταν ως στέλεχος στο Εθνικό Θέατρο.

"Πάντα η συνεργασία μας ήταν άψογη. Ποτέ δεν έδωσε λαβή για κάτι. Δεν είχε ακουστεί ποτέ τίποτα. Πιστεύω δεν είχε ακουστεί γιατί δεν είχε συμβεί τίποτα. Δεν είχε ποτέ βίαιη συμπεριφορά ο Πέτρος, δεν ξέφυγε ποτέ από το μετρό. Δεν ήταν τύραννος ούτε τρελός", κατέθεσε.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε μάλιστα και στην κατάθεση της ηθοποιού Εβελίνας Παπούλια. "Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπε. Περιέγραψε κάτι και είπε ότι δεν την ενόχλησε αυτό, συνεχισε τη συνεργασία. Την πείραξε που την πρόσβαλε σε μια σχολή υποκριτικής. Μα είναι δυνατον;"

Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ