ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη για Μάτι: Πρώτη απόφαση αποζημίωσης συγγενών - Ευθύνες στην Πυροσβεστική

Δίκη για Μάτι: Πρώτη απόφαση αποζημίωσης συγγενών - Ευθύνες στην Πυροσβεστική
Tο Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημίωση 300.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς μίας νεκρής 77χρονης κατοίκου της περιοχής Nέου Bουτζά Eurokinissi

Ελήφθη η πρώτη απόφαση για την αποζημίωση θυμάτων από το ελληνικό Δημόσιο, για τη φωτιά στο Μάτι, βάσει της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημίωση 300.000 ευρώ σε πέντε συγγενείς μίας νεκρής 77χρονης κατοίκου της περιοχής Nέου Bουτζά.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ευθύνη του ελληνικού Δημοσίου και μάλιστα από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το γεγονός ότι δεν πραγματοποίησε έγκαιρη εκκένωση των κατοίκων του Νέου Βουτζά, προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα.

Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικές είναι οι καταθέσεις των συγγενών των 104 νεκρών και των εγκαυματιών που έζησαν τον εφιάλτη στην εθνική τραγωδία του Ματιού.

Ο Δημήτρης Κατσουλάκης είναι ο νεαρότερος μάρτυρας που καταθέτει. Έχασε όλη του την οικογένεια σε ηλικία 17,5 χρονών. Τον 24χρονο αδερφό του, την 47χρονη μητέρα του, τον 50χρονο πατέρα του και τη γιαγιά του. ο ίδιος σώθηκε επειδή έλειπε στην Κρήτη.

«Είχα κατέβει στην Κρήτη. Ήταν τύχη που δεν ήμουν εδώ. Μου ‘ρθε χαρτί σπίτι ότι ήταν απανθράκωση. Δεν ήξερα τίποτα. Ήταν πολύ σκληρό πράγμα. Αυτό το πράγμα ήταν αδιανόητο. Μόνο ένα χαρτί, απανθράκωση. Έπρεπε να το αποδεχτώ. Δεν είχα άλλη επιλογή. Ρωτούσα άλλους ανθρώπους. Από τύχη έλειπα. Θα ‘μουν μαζί τους σήμερα. Δεν υπήρχε βοήθεια από κανέναν. Έπρεπε να κάνουν κάτι μόνοι τους. Άλλοι τα κατάφεραν. Άλλοι δεν τα κατάφεραν. Μετά έπρεπε να βρω τη δύναμη να συνεχίσω», είπε ο ο ίδιος κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο.

Νωρίτερα είχε καταθέσει η θεία του, Μαρία Αβραμίδου, που επίσης έχασε πολλά μέλη από την οικογένειά της.

«Από τη μια στιγμή στην άλλη βρεθήκαμε χωρίς την οικογένειά μας. Έμεινε ένα παιδί ορφανό το οποίο μού είπα, «τι θα κάνω». Την ημέρα της κηδείας ήταν η ημέρα των γενεθλίων του. Είχαμε μπροστά μας 4 λευκά φέρετρα», είπε η κα Αβραμίδου.

Η Ανδριανή Καλαγιαννάκη έχασε τον γιο της, τον αδελφό και τους γονείς της. Έκανε λόγο για δόλο, κυνικότητα και προσωπικές φιλοδοξίες των κατηγορουμένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ