ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Απογοητευμένοι οι συγγενείς του 16χρονου για τη μη προφυλάκιση του αστυνομικού

Θεσσαλονίκη: Απογοητευμένοι οι συγγενείς του 16χρονου για τη μη προφυλάκιση του αστυνομικού
Στιγμιότυπο από τον οικισμό Αγία Σοφία, την ημέρα της κηδείας του 16χρονου Ρομά Eurokinissi / ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Απογοητευμένοι είναι οι συγγενείς του 16χρονου Ρομά που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έπειτα από καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του, με την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να αφεθεί ελεύθερος ο 34χρονος, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια του 16χρονου έχει σκοπό να ορίσει ακόμη έναν δικηγόρο και να κάνει προσφυγή κατά της απόφασης της δικαιοσύνης που αποφάσισε την αποφυλάκιση του 34χρονου αστυνομικού μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που έκανε δεκτή την απόφαση του ανακριτή ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, στον οικισμό Αγία Σοφία όπου διαμένει η οικογένεια του 16χρονου, επικρατεί οργή.

Σύμφωνα με το thesstoday.gr, ο Παναγιώτης Σαμπάνης, Πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας σχολιάζοντας την απόφαση ανέφερε: «Μάθαμε πως ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους. Οι γονείς στεναχωρέθηκαν πάρα πολύ με αυτή την απόφαση. Οι γονείς θα κινηθούν νομικά ώστε να γίνει ένσταση της απόφασης και η υπόθεση να φτάσει στον Άρειο Πάγο».

Ο ίδιος συνεχίζοντας, τόνισε ότι «οι γονείς είναι πολύ στεναχωρεμενοι, έχασαν το παιδί τους. Αν είχαμε κάνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο αστυνομικός ήδη θα είμαστε πίσω από τα κάγκελα».

Τέλος, οι Ρομά ετοιμάζουν πορεία «ειρηνικού» όπως αναφέρουν χαρακτήρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός ημερών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, προς το Δικαστικό Μέγαρο και με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι αστυνομικοί προχώρησαν σε καταδίωξη αφού ο 16χρονος αρνήθηκε να σταματήσει στο σήμα που του έκαναν. Νωρίτερα είχε βάλει βενζίνη στο όχημά του και έφυγε χωρίς να πληρώσει στο βενζινάδικο. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ξεκίνησε η καταδίωξη του 16χρονου Ρομά.

Οι αστυνομικοί μετά τον πυροβολισμό, κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για το συμβάν.

Οι ίδιοι είπαν σε συναδέλφους τους ότι ο16χρονος «επιχείρησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό όχημα και οδηγούσε επικίνδυνα θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Αρχικά, ο 16χρονος Ρομά, πατέρας ενός μωρού 1,5 ετών, νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό του τραυματισμού του 16χρονου Ρομά, ξεκίνησαν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την αστυνομία να προχωράει αρχικά σε έξι προσαγωγές. Τις επόμενες ημέρες σημειώθηκαν επεισόδια και εντάσεις σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως στη δυτική Αττική και τη Θεσσαλονίκη από τους Ρομά, διαμαρτυρόμενοι για τον πυροβολισμό του 16χρονου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ