ΕΛΛΑΔΑ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μήνυμα αγάπης εν όψει των Χριστουγέννων

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μήνυμα αγάπης εν όψει των Χριστουγέννων
Οι ευχές του Αρχιεπίσκοπου εν όψει των εορταστικών ημερών των Χριστουγέννων INTIME

Στην δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων της ΑΜΚΕ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Συνύπαρξις» στον Ασπρόπυργο, βρέθηκε την Δευτέρα 19/12 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, εν όψει των εορτών, προκειμένου να περάσει το δικό του μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας.

Στην υποδοχή του ήταν, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΜΚΕ «Συνύπαρξις - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, ο μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος Κωνσταντίνος και ο γενικός διευθυντής της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυνεφάκης.

Το παρών έδωσαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, η υφυπουργός, Σοφία Βούλτεψη, ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου, ο Ηρακλής Μοσκώφ, ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, η Μαίρη Πίνη διευθύντρια του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνόδευε ο αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο μητροπολίτης Ιλίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία, στο έργο και στις δράσεις των δομών της «Συνύπαρξις». Επιπλέον, μίλησε για τις γνώσεις που αποκτούν τα παιδιά, αλλά και για τη μέριμνα όλων των συνεργατών και συντελεστών που αισθάνονται τον χώρο σπίτι τους.

Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στην εν λόγω δομή και ευχήθηκε σε όλους υγεία, και οι συνθήκες που ζούμε να είναι ολοένα και καλύτερες. Κατόπιν, έκανε λόγο για τα προβλήματα που προκαλούν οι πόλεμοι και ο ξεριζωμός και μοιράστηκε με τα παιδιά αντίστοιχα βιώματα και στενοχώριες από όταν ήταν στην ηλικία τους.

Ακολούθως, μίλησε για τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας με την Εκκλησία, ώστε οι συνθήκες να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες και να προσφέρουν στα παιδιά εφόδια που θα τα βοηθήσουν στην πορεία τους στο μέλλον. Επίσης, κάλεσε τα παιδιά να συμβουλεύονται τους δασκάλους τους που τα αγαπούν και ευχήθηκε να είναι πάντοτε υγιή, να γεμίσουν τις καρδιές τους με υπομονή και αγωνιστικότητα και ο Θεός να τα βοηθήσει να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ύστερα, χαιρετισμό απηύθυνε η Σοφία Βούλτεψη, η οποία, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη καλή συνεργασία που έχει το υπουργείο με τη Διοικούσα Επιτροπή της «Συνύπαρξις». Ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη λειτουργία των δομών, η οποία, όπως είπε, είναι υποδειγματική, ενώ επισήμανε την ανάγκη εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, ώστε τα παιδιά να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις όποιες απαιτήσεις.

Σε αυτό το σημείο, ο π. Παντελεήμων, αναφέρθηκε στην προσπάθεια εκμάθησης της γλώσσας και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη για την ένταξη. Μάλιστα, τόνισε πως όλα τα παιδιά φοιτούν στα δημόσια σχολεία, ενώ στις δομές υπάρχουν εκπαιδευτικοί που παρέχουν ενισχυτική διδασκαλία.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Ασπροπύργου, ο οποίος έκανε λόγο για τη λειτουργία της δομής και δεσμεύτηκε ότι οι δομές του δήμου θα συμβάλλουν στο έργο της «Συνύπαρξις».

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε σύντομη εορταστική εκδήλωση και στη συνέχεια τα παιδιά προσέφεραν στον Αρχιεπίσκοπο ως δώρο έναν πίνακα που ζωγράφισε ένα από αυτά, ο οποίος απεικονίζει γυναίκα να αγναντεύει τα χιονισμένα βουνά του Αφγανιστάν και ψηλά να πετούν πουλιά-σύμβολο της ελευθερίας.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μοίρασε σε όλα τα παιδιά αναμνηστικά δώρα.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο διευθυντής της ΑΜΚΕ π. Παντελεήμων Παπασυνεφάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «είναι σημαντικό αυτά τα παιδιά να μάθουν και να συμμετέχουν στις παραδόσεις μας, εκτός από το να τους δημιουργούμε ένα περιβάλλον ασφαλείας μέσα στο οποίο μπορούν να ζήσουν».

Μετά την εκδήλωση, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε στους δημοσιογράφους για τις δομές, αλλά και για τα παιδιά που έχουν έρθει μόνα τους στη χώρα μας και τόνισε ότι «δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ούτε από πού έρχονται ούτε τι πιστεύουν. Αυτό που έχουν ανάγκη αυτήν τη στιγμή, είναι να βρουν αγάπη και ανάπαυση, και αυτό θα το κάνει η Εκκλησία χωρίς διακρίσεις.

Θα σταθεί πλάι τους. Βέβαια, όχι μόνο η Εκκλησία, αλλά και η Πολιτεία» είπε και μίλησε για τη καλή συνεργασία που υπάρχει με τους κρατικούς φορείς, ώστε και αυτά τα παιδιά να μπορούν να χαμογελάσουν. «Αυτή η κοινή προσπάθεια δίνει καρπούς», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «σε ένα τέτοιο γεγονός, πέρα από εθνικές σκέψεις και θρησκευτικές τοποθετήσεις, είναι η αγάπη. Η αγάπη που μας είπε ο Χριστός μας, που γεννιέται σε λίγες μέρες, για κάθε άνθρωπο, διότι χωρίς αγάπη δεν έχει νόημα η ζωή».

Ο φορέας έχει ως σκοπό του να συνηγορεί για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων, αιτούντων άσυλο και Ελλήνων παλιννοστούντων. Επίσης, να παρακολουθεί και να μελετά το μεταναστευτικό φαινόμενο και το άσυλο, προκειμένου να εκπονεί, να διενεργεί και να υλοποιεί προγράμματα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών (π.χ. νομική και κοινωνική συμβουλευτική και υποστήριξη) σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, σκοπός της ΑΜΚΕ είναι να καλλιεργήσει και να προωθήσει αμοιβαία διαπολιτισμική κατανόηση, καθώς και την αποδοχή και το σεβασμό της «ετερότητας», μέσω της ανάληψης δράσεων πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ