ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλική Βουτζαλή: Λονδίνο - Αθήνα με ποδήλατο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Βασιλική Βουτζαλή: Λονδίνο - Αθήνα με ποδήλατο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Όταν πέρασε από το μυαλό της Βασιλικής Βουτζαλή για πρώτη φορά η ιδέα να κάνει με ποδήλατο τη διαδρομή από το Λονδίνο ως την Αθήνα, επρόκειτο για μία «περιπέτεια» μεταξύ φίλων, που μάλιστα, είχαν ξανακάνει παρόμοια εγχειρήματα στο παρελθόν.

Καθώς η σκέψη ωρίμαζε, όμως, και ενώ το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα επανερχόταν δυναμικά στην επικαιρότητα, η ιδέα μετουσιώθηκε σε κάτι μεγαλύτερο: Αυτή η διαδρομή, από το Λονδίνο στην Αθήνα, να γίνει η διαδρομή από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει η διαδρομή που θέλουμε όλοι, να κάνουν πράγματι και όσο πιο σύντομα γίνεται, τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ευχαριστούμε το Μουσείο Ακρόπολης για την άδεια βιντεοσκόπησης της συνέντευξης στον προαύλιο χώρο του

Τελικά, σχηματίστηκε μια πενταμελής ομάδα, από τη Βασιλική Βούτζαλη, τον Στέφεν Στράιχ, τον Γιάννη Ευθυμίου, τον Βασίλη Κόρδα και τον Σταύρο Σούμα, που με το σύνθημα «Bring Them Back», ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου του περασμένου καλοκαιριού από το Λονδίνο, από την είσοδο του Βρετανικού Μουσείου, να ποδηλατεί προς την Αθήνα. Συνολικά διάνυσαν περίπου 3.000 χιλιόμετρα, περνώντας από τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και από ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Ελλάδας, όπου τους συνόδευσε συμβολικά ο αθλητής ΑμεΑ Χρήστος Κορομηλάς: «Σε κάθε τερματισμό έχουμε το ειδικό ποδήλατο για να κάνει μαζί μας πετάλι και ο κ. Κορομηλάς γιατί και τα Άτομα με Αναπηρία είναι μέλη αυτής της εκδήλωσης και είναι πολύ όμορφο που κάνουμε κάτι όλοι μαζί», αναφέρουν σχετικά.

Πράγματι, η ομάδα εκπλήρωσε τον στόχο της και την Κυριακή, 28 Αυγούστου ολοκλήρωσε το τελευταίο μέρος της αποστολής, από το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας μέχρι το Μουσείο της Ακρόπολης, συνοδεία δεκάδων ποδηλατών που συγκινήθηκαν από την προσπάθειά τους.

Μιλώντας στο CNN Greece, η ομάδα περιέγραψε με δέος το πώς συνειδητοποίησε ότι αυτή η αυθόρμητη ιδέα θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε κίνημα για την επιστροφή των Γλυπτών, αφυπνίζοντας πολίτες από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Περιγράφουν ακόμη πώς, πράγματι, οι πολίτες ενδιαφέρονταν να μάθουν ποιοι ήταν και τι εκπροσωπούσαν, ενώ ειδικά κατά την πορεία τους επί ελληνικού εδάφους, έζησαν σκηνές ιδιαίτερα συγκινητικές.

«Είμαστε πέντε διαφορετικά άτομα, με διαφορετικές νοοτροπίες και από διαφορετικούς χώρους», δηλώνει η Βασιλική Βουτζαλή, τονίζοντας πως κανένας τους δεν είναι επαγγελματίας αθλητής ποδηλασίας. «Μας αρέσει η περιπέτεια, το ταξίδι και το ποδήλατο, οπότε αποφασίσαμε να ‘ξοδέψουμε’ τις καλοκαιρινές μας διακοπές για να κάνουμε αυτή τη διαδρομή, η οποία ήταν αφιερωμένη σε τρεις φίλους μας που έχουν φύγει από τη ζωή», συμπληρώνει.

Μεταξύ των μελών της ομάδας είναι και ο Στέφεν Στράιχ, ένας Γερμανός που δηλώνει φιλέλληνας και ζει εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα, με μεγάλη εμπειρία στους αγώνες, που βοηθά και συντονίζει τους υπόλοιπους.

«Όταν ξεκινήσαμε από το Βρετανικό Μουσείο, ο ενθουσιασμός μας δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Η χαρά μας και ακόμα και το άγνωστο, ότι δεν ξέραμε τι μας περιμένει ακριβώς, ήταν συναρπαστικό», συμπληρώνει η Βασιλική. Η ομάδα πέρασε από τη Μάγχη, διέσχισε τη Γαλλία σε δύο μέρες, μπήκε στη Βασιλεία, περνώντας τα σύνορα της Ελβετίας, ενώ έφτασε και στο υψηλότερο πέρασμα που μπορεί να ανέβει αυτοκίνητο στη Ευρώπη, στις Άλπεις, όπου σε έναν μεγάλο πίνακα οι ποδηλάτες άφησαν και το δικό τους αυτοκόλλητο με το σύνθημα «Bring Τhem Back».

«Κάναμε περίπου 240 χιλιόμετρα την ημέρα, συναντώντας όλες τις καιρικές συνθήκες. Όταν αντικρύσαμε την πρώτη ελληνική σημαία, πραγματικά συγκινηθήκαμε πολύ. Αν και ήταν Αύγουστος, στη Βόρεια Ελλάδα συναντήσαμε και βροχή και χαλάζι. Κι όμως, παντού βρίσκονταν συμπολίτες μας, που μας περίμεναν να μας υποδεχτούν και να φωνάξουμε όλοι μαζί bring them back. Όλοι θυμόμαστε μια πολύ συγκινητική στιγμή, έξω από τα Φάρσαλα, όπου ένας ηλικιωμένος κύριος περίμενε να μας δει και με δάκρυα στα μάτια του, μας είπε ‘σας ευχαριστώ γι’ αυτό που κάνετε’. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή για εμάς».

«Κανένας μας δεν είναι επαγγελματίας ποδηλάτης. Εγώ είμαι νοσηλεύτρια σε μια αγγειοχειρουργική κλινική στο Κολωνάκι, όλα τα παιδιά είναι εργαζόμενοι που έχουμε το ποδήλατο ως μέσο διασκέδασης, κοινωνικοποίησης και άσκησης ή και μετακίνησης. Δεν πληρωνόμαστε από αυτό, είμαστε απλά λάτρεις του ποδηλάτου. Είναι ένας ειρηνικός και όμορφος τρόπος να γίνει ένα κίνημα για το ζήτημα των Γλυπτών που απασχολεί την κοινωνία», τονίζει η Βασιλική Βουτζαλή.

Η ομάδα συνεχίζει τις δράσεις της συμμετέχοντας σε διάφορους αγώνες, χωρίς να ξεχνά τον σκοπό της: «Είναι όμορφο που βάλαμε ένα λιθαράκι, μικρό, για τη συνέχεια όλης αυτής της ιστορίας».

Δείτε εδώ τα Πρόσωπα 2022 του CNN Greece

Παραγωγή: DPG Digital Media
Premium Content Manager: Σοφία Μαυραντζά | Σκηνοθεσία: Σεραφείμ Ντούσιας | Κάμερα: Νικόλας Κόρνφορντ, Στάθης Κεφάλας, Γιώργος Αποστολόπουλος | Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης | Μοντάζ: Νίκη Μαλλιωτάκη, Σταύρος Λογοθέτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ