ΕΛΛΑΔΑ

Ένταση και επεισόδια μετά την αθώωση του 40χρονου αστυνομικού για το «trafficking της Ηλιούπολης»

Ένταση και επεισόδια μετά την αθώωση του 40χρονου αστυνομικού για το «trafficking της Ηλιούπολης»
Με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τον 40χρονο, τον οποίο κατήγγειλαν μία 19χρονη και μία 25χρονη για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευσή τους, παρευρισκόμενοι στη δικαστική αίθουσα άρχισαν να φωνάζουν «ντροπή σας σκουπίδια» Screen Grab / Twitter Video

Οξεία ένταση για την οποία χρειάστηκε μέχρι και η επέμβαση ανδρών των ΜΑΤ προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα πυροδότησε η αθώωση από τα περισσότερα κακουργήματα του 40χρονου αστυνομικού, ο οποίος ήταν ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση του αποκαλούμενου «trafficking της Ηλιούπολης».

Δικαστές και ένορκοι αν και καταδίκασαν σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών και έξι μηνών για σωματεμπορία αναγνώρισαν στον 40χρονο αστυνομικό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ του χορήγησαν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, γεγονός που οδηγεί στην αποφυλάκισή του.

Η ανασταλτική δύναμη στην έφεση χορηγήθηκε στον αστυνομικό, με τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισής του κάθε 15 μέρες σε αστυνομικό τμήμα. Ακόμη, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξη 12 ετών και 10 ημερών στον σύντροφο της 19χρονης καταγγέλουσας καθώς και χρηματική ποινή, ενώ στον πατέρα της 19χρονης επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μήνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ.

Ειδικότερα ο αστυνομικός κρίθηκε αθώος για όλα τα κακουργήματα στην υπόθεση της 25χρονης καταγγέλλουσας και αθώος για τα περισσότερα αδικήματα στην υπόθεση της 19χρονης. Κρίθηκε ένοχος μόνο για «εμπορία ανθρώπων κατ’ επάγγελμα προς τέλεση γενετήσιων πράξεων, τελεσθείσα κατά συρροή», με οριακή πλειοψηφία 4-3. Ήταν προσωρινά κρατούμενος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση

Με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τον 40χρονο, τον οποίο κατήγγειλαν μία 19χρονη και μία 25χρονη για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευσή τους, παρευρισκόμενοι στη δικαστική αίθουσα άρχισαν να φωνάζουν «ντροπή σας σκουπίδια».

Η διαδικασία διακόπηκε και υπήρξε ένταση με ΜΑΤ να εισβάλουν στο χώρο και να βγάζουν με τη βία έξω το εξαγριωμένο κοινό. Αθώος κρίθηκε και ο πατέρας της κοπέλας.

Την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων είχε προτείνει στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι, «η καταγγέλλουσα μπορούσε να πράξει διαφορετικά και να πάρει άλλο δρόμο στη ζωή της…».

Οι κατηγορίες για μαστροπεία και βιασμό »δεν αποδείχθηκαν, ούτε για τον αστυνομικό, ούτε για τον πατέρα της» συμπέρανε ο ίδιος προσθέτοντας πως ούτε το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων θεμελιώνεται.

«Χρειαζόμασταν πλήρεις αποδείξεις και δεν τις είχαμε. Οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται με ιδεοληψίες», είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελικός λειτουργός.

Αναφορικά με τη σχέση της κοπέλας με τον κατηγορούμενο αστυνομικό, ο εισαγγελέας τόνισε ότι από τα video της κοινής του συνύπαρξης προκύπτει «μία σχέση που την απολάμβαναν μαζί». «Υπήρξε και επικοινωνία με τη μητέρα της έτσι ώστε να ξεματιαστεί ο καταπιεστής της» τόνισε ο εισαγγελέας αναφερόμενος σε σχετικό μήνυμα που είχε αποστείλει η κοπέλα στη μητέρα της.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η καταγγέλλουσα «ήταν σε θέση να διαπραγματεύεται μόνη της τα ποσά τα οποία εισέπραττε από τις αισθησιακές ταινίες στις οποίες έπαιρνε μέρος», βασιζόμενος σ' αυτό στην κατάθεση του γνωστού παραγωγού ερωτικών ταινιών Δημήτρη Σειρηνάκη.

«Ο κ. Σειρηνάκης κατέθεσε με παρρησία και μας είπε ότι τελικά η κοπέλα προτάθηκε ακόμα και για βραβείο για τη συμμετοχή της στις ταινίες αυτές», είπε.

Για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τον Ιουλίου του 2012, που τελικά κατέληξε στην αποκάλυψη της υπόθεσης, όταν η νεαρή κοπέλα ζήτησε βοήθεια από σερβιτόρα παρακείμενης καφετέριας στην Ηλιούπολη ο εισαγγελέας τόνισε: «Πράγματι ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι χτύπησε την καταγγέλλουσα. Δεν αποδείχθηκε όμως ο βιασμός της, όπως βεβαίωσαν οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, ούτε προηγούμενη βία».

«Η έννοια που μάς απασχολεί εδώ», κατέληξε ο εισαγγελέας «είναι η έννοια του ευάλωτου. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Μπορούσε η καταγγέλλουσα να πράξει διαφορετικά και να πάρει άλλο δρόμο στη ζωή της; Εγώ απαντώ ότι ναι, μπορούσε».

Ο εισαγγελέας τόνισε ακόμη ότι οι καταγγελίες και της δεύτερης παθούσας, που δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, επίσης δεν αποδείχθηκαν κατά την κρίση του.

Για την κατηγορία του βιασμού σε βάρος του πατέρα της νεαρής ο εισαγγελέας τόνισε ότι η καταγγέλλουσα εξετάστηκε από γυναικολόγο το 2018 χωρίς να εντοπιστούν σχετικά ευρήματα.

Κατά τον εισαγγελέα, παρά το γεγονός ότι η καταγγέλλουσα αλλά και ο αδερφός της με τη μητέρα περιέγραψαν τον πατέρα ως μέθυσο και τεμπέλη, αποδείχθηκε ότι ο κατηγορούμενος (πατέρας) τους παρείχε τα πάντα σε ότι αφορά τα υλικά αγαθά.

«Θα μπορούσε όμως», όπως είπε «να έχει καλύτερη εποπτεία της οικογένειάς του».

Αναφερόμενος στην κατηγορία της μαστροπείας, ο εισαγγελέας είπε ότι «αυτή δεν μπορεί να σταθεί».

Συμπέρανε μάλιστα ότι οι φωτογραφίες της καταγγέλλουσας με τον τρίτο κατηγορούμενο έδιναν την εικόνα δύο ανθρώπων «που μοιράζονται κοινές επιδιώξεις κάτι που προκύπτει και από τη μεταξύ τους επικοινωνία». «Άρα», όπως τόνισε στη συγκεκριμένη σχέση «δεν ζορίστηκε κανείς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ