ΕΛΛΑΔΑ

Επιστρέφουν σήμερα 1.700 μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία

Επιστρέφουν σήμερα 1.700 μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία
Επιστρέφουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, 1.700 υγειονομικοί που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού Eurokinissi / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Επιστρέφουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, 1.700 υγειονομικοί που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Η επιστροφή τους στα πόστα τους γίνεται έπειτα από 16 μήνες απουσίας. 

Πρόκειται για 170 γιατρούς και 800 νοσηλευτές ενώ οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι.

Η επιστροφή τους αποφασίστηκε έπειτα από την προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ, το Γ´ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας (νοσοκομεία), από τις 14/4 και έως τις 31/12 του 2022.

Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν, η επιστροφή των γιατρών να γίνει καταρχάς με τον ίδιο τρόπο όπως θα γίνει για τους νοσηλευτές, όπως αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Την Κυριακή, 1η Ιανουαρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων, με θέμα τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά της Covid-19.

Πώς θα γίνει η επιστροφή τους

Οι γιατροί θα υποχρεούνται σε δυο τεστ την εβδομάδα εφαρμογή μάσκα υψηλής προστασίας. Επιπλέον, όμως, η Επιτροπή εισηγείται οι ανεμβολίαστοι γιατροί να μην τοποθετηθούν σε μονάδες με ευάλωτους ασθενείς όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συγκεκριμένα, το ιατρικό πρωτόκολλο επιστροφής προβλέπει:

  • Δύο τεστ την εβδομάδα και μάσκα υψηλής προστασίας
  • Να μην τοποθετηθούν σε μονάδας με ευάλωτους ασθενείς, όπως μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και μονάδες όπου νοσηλεύονται ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ