ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Μαρτυρία για τον 35χρονο - Έρευνα από την Εισαγγελία

Πάτρα: Μαρτυρία για τον 35χρονο - Έρευνα από την Εισαγγελία
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών για την υπόθεση του 35χρονου Ρομά pelop.gr

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών για την υπόθεση του 35χρονου Ρομά που οι δράστες τον ανάγκασαν να πει γονατιστός τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά. 

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει μήνυση για το περιστατικό, που το χαρακτήρισε ως «αστείο», οι Αρχές έχουν αντίθετη γνώμη καθώς οι δράστες του έβαλαν φωτιά, ρίχνοντας στο παντελόνι του εύφλεκτο υλικό, ενώ ήταν γονατιστός για να πει τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς.

Από την πλευρά της Εισαγγελίας Πατρών θα διερευνηθεί η όλη υπόθεση σε βάθος, τόσο ως προς τη διάσταση της επικίνδυνης σωματικής βλάβης στον 35χρονο, όσο και ως προς το ενδεχόμενο ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα, στοιχεία, ο 35χρονος φαίνεται πως επισκεπτόταν τακτικά την εν λόγω επιχείρηση, για να παίρνει σίδερα.

Ο ίδιος σύμφωνα με την κατάθεσή του, φαίνεται ότι καλύψει τους δράστες αφού αποδίδει το περιστατικό σε ... πλάκα και υποστήριξε πως οι παριστάμενοι του έδωσαν 20 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους Ρομά από τη γειτονιά του, την ημέρα του περιστατικού, ισχυρίζονται ότι ο 35χρονος δεν έλεγε τα ίδια με όσα κατέθεσε λίγη ώρα αργότερα στην Ασφάλεια Πατρών.

Η κατάθεση

Το πρωί της Τρίτης, ο Ρομά προσήχθη στην Ασφάλεια Πάτρας, όπου φέρεται να είπε: «Πήγα να πω τα κάλαντα και ήθελα εγώ να τα πω καθισμένος στα γόνατα. Δεν μου είπαν οι άνθρωποι, κάτι. Εγώ το ήθελα κι επειδή με γνωρίζουν, από καλαμπούρι, έπαιξα. Τα παιδιά μετά μου έβαλαν φωτιά για το καλαμπούρι. Κι αυτοί έκαναν καλαμπούρι κι εγώ. Τα πόδια μου δεν έχουν καεί καθόλου. Η φωτιά έσβησε απότομα κι όλο αυτό έγινε για πλάκα. Τους ανθρώπους τους ξέρω πολλά χρόνια».

Σε ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ξεκαθάρισε: «Το άτομο ταυτοποιήθηκε και προσήλθε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, η οποία χειρίστηκε προανακριτικά την υπόθεση. Το υλικό, που συγκεντρώθηκε, υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών».

Η κινητοποίηση της τοπικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για το περιστατικό, ήταν πάντως άμεση, με τον ίδιο τον υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο, να δίνει εντολή για διερεύνηση.

Σχετικά με τα όσα συνέβησαν σε βάρος του 35χρονου, μίλησε ο εκπρόσωπος των Ρομά στην Πάτρα, Μάριος Κουτρουμπάνος στην εφημερίδα «Πελοπόννησο». O ίδιος, μαζί με άλλους, συναντήθηκαν με τους «βιντεολήπτες» στο κατάστημα του συμβάντος, και όταν ζήτησε εξηγήσεις εκείνοι του απάντησαν:

«Τί σε ενδιαφέρει από την στιγμή που ο Σταύρος λέει πως, δεν μας κάνει μήνυση και πως το όλο σκηνικό ήταν πλάκα».

Ανακοίνωση του «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

Η Συνοσπονδία ρομ στην Ελλάδα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδίκασε το γεγονός και ανέφερε: «Φρικτή η είδηση. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ. Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο,με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων. Εχουμε πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, στηρίζοντας όσες κι όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας».

«Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του»

Άμεση ήταν και η αντίδραση της δημοτικής αρχής, με τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη να δηλώνει: «Το ρατσιστικό περιστατικό, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων. Η πολιτική που υπαγορεύει, πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ