Τζανάκης: Στην Ελλάδα η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού ΧΒΒ.1.5
Στην Ελλάδα φαίνεται να έχει καταφθάσει η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, XBB.1.5, σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη.
Ειδικότερα, η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον», ΧΒΒ.1.5 που της έχει αποδοθεί ο όρος «κράκεν» εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό. Εκτιμάται δε, ότι εξαιτίας της ΧΒΒ.1.5, οι μολύνσεις στις ΗΠΑ διπλασιάζονται κάθε περίπου δύο εβδομάδες.
Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον έχει ήδη ανιχνευθεί σε 29 χώρες και πιθανώς υπάρχει σε ακόμη περισσότερες στην πραγματικότητα, ενώ ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ανέφερε ότι «και στην Ελλάδα έχουμε απλά δεν το έχουμε εντοπίσει ακόμη».
Συμπλήρωσε δε, ότι «το ΧΒΒ.1.5, έχει ιδιότητες και μεγαλύτερης διαφυγής από την ανοσία, αλλά είναι και περισσότερο μεταδοτικό από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος. Αυτή η μετάλλαξη ανήκει στην οικογένεια των στελεχών της "Ομικρον" και εικάζουμε ότι τουλάχιστον από πλευράς βαρύτητας και τοξικότητας θα είναι ότι και οι άλλες μεταλλάξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια», ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η προειδοποίηση από τον ΠΟΥ, ότι ενδεχομένως, θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων SARS-CoV-2 και στις υπόλοιπες χώρες τους επόμενους μήνες εξαιτίας αυτής της μετάλλαξης.
Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 65 ετών, οι ανεμβολίαστοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τονίζοντας ότι «προσωπικά συστήνω ενθέρμως τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο σε όλους, χρήση μάσκας και αντισηψία χεριών και επιφανειών».
Τι γνωρίζουμε για την υποπαραλλαγή «κράκεν»
- Η εν λόγω παραλλαγή φαίνεται να άρχισε να εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη στα τέλη Οκτώβρη. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αριθμός των περιπτώσεων που αφορούν «XBB.1.5» υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα. Την ώρα που γράφεται το παρόν (4/1) η μετάλλαξη αφορά σε ποσοστό 40% των μολύνσεων με COVID-19 στις ΗΠΑ.
- Η παραλλαγή εμφανίζει μια ασυνήθιστη μετάλλαξη, γνωστή ως «F486P» η οποία συμβάλλει στην εξάπλωση. Η μετάλλαξη αλλάζει το μέρος του ιού COVID-19 στο οποίο στοχεύουν τα αντισώματα των εμβολίων και προηγούμενης νόσησης.
- Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η «XBB.1.5» προκαλεί περισσότερο σοβαρές μολύνσεις από άλλες παραλλαγές της Όμικρον.
- Στις ΗΠΑ οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι η «XBB.1.5» είναι τουλάχιστον εν μέρει υπεύθυνη για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.