ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Τι απαντά για τη χρήση μάσκας στα σχολεία

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Τι απαντά για τη χρήση μάσκας στα σχολεία
Σημείωσε δε, ότι η γρίπη είναι σε έξαρση IN TIME (ΑΡΧΕΙΟ)

Αναφορικά με τη νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον, XBB.1.5, στην οποία έχει αποδοθεί ο όρος «κράκεν» και τη χρήση μάσκας στα σχολεία τοποθετήθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης το Σάββατο (7/1) σε συνέντευξη που παραχώρησε στον  ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.

Ειδικότερα, ο καθηγητής ανέφερε ότι «τα μόνα στοιχεία, που έχουμε είναι αυτά από τις ΗΠΑ. Αρχικά λεγόταν ότι η εξάπλωση θα φτάσει το 40% μέχρι το Δεκέμβρη και χθες υποβαθμίστηκε στο 28% σύμφωνα με το CDC. Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία, για να πούμε ότι θα επικρατήσει αυτή η παραλλαγή. Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ. Δεν φαίνεται ότι θα χρειαστούν μέτρα».

Η χρήση μάσκας στα σχολεία: Υποχρεωτική ή προαιρετική;

Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία, δήλωσε πως «δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε ότι «η επιστροφή των οριζόντιων μέτρων είναι επακόλουθο της πίεσης στο σύστημα υγείας. Υπάρχει σύσταση την χρήση της μάσκας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης. Δεν διαφαίνεται η επιβολή μέτρων μέχρι στιγμής. Είμαστε μακριά από αυτό. Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ούτε προβλέπεται».

Σημείωσε δε, ότι η γρίπη είναι σε έξαρση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε αυτή τη στιγμή την έξαρση της γρίπης. Σύμφωνα με τα δικά μου μοντέλα, δεν θα υπάρξει μετέπειτα περαιτέρω κορύφωση».

Τι γνωρίζουμε για τη μεταδοτικότητα της υποπαραλλαγής «Κράκεν»

Σχετικά με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης, σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, αλλά τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν τους πολίτες.

«Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις για τη μεταδοτικότητα της νέας μεταλλάξης, μπορεί να μην είναι στο 20% η μεταδοτικότητα, αλλά να φτάνει το 50 - 60%, αλλά δεν έχουμε επαρκή στοιχεία». «Δεν φαίνεται να επηρεάζεται η προστασία από τα εμβόλια σχετικά με τη σοβαρή νόσηση και την πρόκληση θανάτου. Εν γένει, αν κάποιος κολλήσει σχετικά πρόσφατα, υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητας να κολλήσει και πάλι σύντομα, χωρίς να αποκλείεται. Είναι, όμως, εξαιρετικά απίθανο», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ