ΕΛΛΑΔΑ

Πολλαπλό βιβλίο: Τι αλλαγές φέρνει - Ποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης αφορά

Πολλαπλό βιβλίο: Τι αλλαγές φέρνει - Ποιες βαθμίδες της εκπαίδευσης αφορά
Το καθεστώς του «πολλαπλού βιβλίου» θα προορίζεται για όλες τις τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου AP Photo/Steve Helber

Νέες δυνατότητες φαίνεται να διανοίγονται για την εκπαιδευτική διαδικασία με το καθεστώς του «πολλαπλού βιβλίου», το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης.  

Ειδικότερα, με το «πολλαπλό βιβλίο» οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ένα βιβλίο από το οποίο επιθυμούν να διδάξουν στην τάξη, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που θα περιλαμβάνονται σε ένα Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων.

Ταυτόχρονα, όλα τα εγκεκριμένα βιβλία του Μητρώου θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να μπορούν να συνδυάσουν πηγές και να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κριτική τους σκέψη.

Σημειώνεται ότι, αντίστοιχου τύπου πολιτική εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες μελών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το «πολλαπλό βιβλίο» θα προορίζεται για όλες τις τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου και χαρακτήρισαν την εν λόγω μεταρρύθμιση ως μία «εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη στην υλοποίησή της». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπολογίζεται όλα τα εγκεκριμένα βιβλία για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες θα είναι διαθέσιμα ψηφιακά το φθινόπωρο του 2024, με ορισμένα από αυτά να είναι έτοιμα και σε έντυπη μορφή.

Σε τι στοχεύει;

Στόχος της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι η σταδιακή απομάκρυνση από την αποστήθιση, μέσα από περισσότερα του ενός βιβλία ανά γνωστικό αντικείμενο, καθώς και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων διδακτικών εργαλείων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούν να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους με το κατάλληλο διδακτικό βιβλίο.

Προς το παρόν, για την υλοποίηση της εν λόγω μεταρρύθμισης, έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν από τη μία τη δημιουργία, συγκρότηση, λειτουργία και τεχνική υποστήριξη του Μητρώου Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ) και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Διδακτικών Βιβλίων (ΨΒΔΒ) και από την άλλη, τη διαδικασία κοστολόγησης του όλου εγχειρήματος. Από πλευράς ΙΕΠ, τα εν λόγω θεσμικά βήματα χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά για την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Τα επόμενα βήματα

Επόμενα βήματα στη διαδικασία υλοποίησης του πολλαπλού βιβλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι:

  1. η έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος,
  2. η διαδικασία συγγραφής, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα, ενώσεις φυσικών προσώπων, νομικά πρόσωπα ή ενώσεις νομικών προσώπων, καθώς επίσης και
  3. η αξιολόγηση των βιβλίων προς ένταξη στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων από επιστημονικές επιτροπές ανά γνωστικό αντικείμενο, με κριτήρια ποιότητας και χαρακτηριστικά επιστημονικής και παιδαγωγικής καταλληλότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ