ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές - Το κοκτέιλ ιώσεων και κορωνοϊού που ανησυχεί τους ειδικούς

Σχολεία: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές - Το κοκτέιλ ιώσεων και κορωνοϊού που ανησυχεί τους ειδικούς
Οι ειδικοί επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα σχολεία AP Photo / Martha Irvine

Λίγες ώρες πριν χτυπήσει το κουδούνι για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, διάχυτη είναι η ανησυχία για την έξαρση των ιώσεων, του κορωνοϊού και της γρίπης που έχουν οδηγήσει παιδιά σε νοσοκομεία και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες αρχίζουν ήδη να δέχονται πιέσεις.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων ασφαλείας και συστήνουν αν ένα παιδί είναι λίγο άρρωστο ή παρουσιάζει συμπτώματα ίωσης, να μείνει στο σπίτι ώστε να μη το μεταδώσει στα υπόλοιπα παιδιά στο σχολείο.

Ηχηρή ήταν και η προειδοποίηση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού η οποία μιλώντας στο CNN Greece εφέστησε την προσοχή στη μεγάλη μεταδοτικότητα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον του κορωνοϊού XBB.1.5, ή αλλιώς «Κράκεν», η οποία σαρώνει τις ΗΠΑ.

Η νέα υποπαραλλαγή- η οποία σύμφωνα με ορισμένες πηγές επιδημιολόγων έχει εμφανισθεί ήδη και στην Ελλάδα- είναι εξαιρετικά μεταδοτική και ξεφεύγει από τα εμβόλια σε ποσοστό έως και 60%. Πρόκειται για το πλέον μεταδοτικό στέλεχος της Όμικρον και όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να κολλήσουν ακόμη και οι εμβολιασμένοι, επισημαίνει η καθηγήτρια Λινού, η οποία συστήνει σε όλους μας να πραγματοποιήσουμε το δισθενές εμβόλιο, το οποίο περιέχει αντισώματα της Όμικρον 4 και 5 καθώς και αντισώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Το μοντέλο της Βοστώνης για τα σχολεία

Και με τα σχολεία που ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, τι μέλλει γενέσθαι, ρωτάμε την κυρία Λινού.

Η καθηγήτρια εκτιμά ότι οι δύο πρώτες εβδομάδες μετά την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, θα είναι προβληματικές καθώς όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων, της γρίπης και του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε το μοντέλο της Βοστώνης, που είναι εξαιρετικά αποδοτικό, σύμφωνα με την καθηγήτρια. Δηλαδή, πριν τα παιδιά πάνε στο σχολείο, πραγματοποιούν τεστ για COVID -19 και γρίπη, ενώ σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων, φορούν μάσκα, την οποία βγάζουν στο διάλειμμα. Δεν λέω ότι το μάθημα με τη μάσκα είναι εύκολο, ούτε για τους ενήλικες η χρήση της ξανά, αλλά είναι σωτήριο, επισημαίνει η συνομιλήτριά μας.

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, η κυρία Λινού υπογραμμίζει ότι το δύσκολο υγειονομικό κοκτέιλ που ζούμε, είναι υπεύθυνο και για την κάλυψη των Μονάδων μας στο ΕΣΥ, ενώ αρχίζουν να γεμίζουν και τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Για παράδειγμα μέχρι πρότινος, βλέπαμε τα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι καλυμμένα από ογκολογικά περιστατικά, κάποια τροχαία κλπ, σήμερα όμως, παρατηρούμε ότι γεμίζουν από παιδιά με λοιμώδη νοσήματα.

Λινού στο CNN Greece: Με την «Κράκεν» θα νοσήσουν και οι εμβολιασμένοι

Δύσκολη η κατάσταση στις ΜΕΘ

Στα επείγοντα των παιδιατρικών νοσοκομείων λόγω των αυξημένων προσελεύσεων η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη, η οποία πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προς το παρόν, διαχειρίσιμη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ αυξάνεται η προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία με γρίπη και βραγχιολίτιδα, με την πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας κυμαίνεται στο 50%.

Στο «Αττικό», στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστημιακό «Ηρακλείου» η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%.

Το «Αγλαΐα Κυριακού» που εφημέρευε χθες, κατέγραψε 389 προσελεύσεις, και πραγματοποιήθηκαν 32 εισαγωγές, εκ των οποίων 2 εισαγωγές με κορωνοιό και 3 με γρίπη, ενώ 5 περιστατικά επιβεβαιωμένα γρίπης νοσηλεύονται στο Αγλαία Κυριακού.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» νοσηλεύονται 6 παιδιά με γρίπη και 7 με κορονοιό και στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης νοσηλεύονται 2 παιδιά με κορονοιό και 4 με γρίπη.

Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης η κορύφωση του κύματος για αυτές τις ιώσεις και τη γρίπη αναμένεται μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και εκτιμά ότι θα έχουμε πάνω από 300.000 κρούσματα γρίπης εβδομαδιαίως.

Ανησυχία προκαλεί και ο ταχύς ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων στα παιδιά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Σε κρίσιμη κατάσταση η 11χρονη - Αεροκομομιδή από Δράμα για παιδί 2 ετών

Ως κρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζουν οι γιατροί στο νοσοκομείο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού» την κατάσταση της υγείας της 11χρονης που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με κορωνοϊό.

Το παιδί που νοσηλεύεται διασωληνωμένο μεταφέρθηκε στην Αθήνα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κορίτσι πάσχει από πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.

Οι θεράποντες γιατροί του χαρακτηρίζουν ως κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την κατάσταση και την πορεία της υγείας του.

Ακόμα ένα παιδί 2 ετών μεταφέρθηκε από τη Δράμα με λοίμωξη του αναπνευστικού στο Παίδων Αθήνας. Το παιδί εμφάνισε προβλημα στην αναπνοή και διασωληνώθηκε, αλλά δεν υπήρχε κρεβάτι σε ΜΕΘ της Δράμας μεταφέρθηκε στην Καβάλα και από εκει με αεροσκάφος του ΕΚΑΒ στην Αθήνα.

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα (9/1) μετά το κλείσιμο για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα θρανία, συνίσταται, ωστόσο, να μένουν στο σπίτι, εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN, επανέλαβε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, τονίζοντας πως υπάρχει πλαίσιο για τη δικαιολόγηση απουσιών.

«Ιώσεις έχουμε διαχρονικά, δεν είναι κάτι καινούριο», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως «προφανώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».

Μιλώντας για τις απουσίες, η κυρία Κεραμέως σημείωσε:

«Έχει εκδοθεί πιο νωρίς φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη, που προβλέπει τη δικαιολόγηση απουσιών για όσους μαθητές και μαθήτριες νοσούν από την εποχική γρίπη».

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Προαιρετική η χρήση μάσκας

Σημειώνεται πως όπως έχει ξεκαθαριστεί, η χρήση μάσκας στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο (7/1) στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία, δήλωσε πως «δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε ότι «η επιστροφή των οριζόντιων μέτρων είναι επακόλουθο της πίεσης στο σύστημα υγείας. Υπάρχει σύσταση την χρήση της μάσκας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης. Δεν διαφαίνεται η επιβολή μέτρων μέχρι στιγμής. Είμαστε μακριά από αυτό. Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ούτε προβλέπεται».

Σημείωσε δε, ότι η γρίπη είναι σε έξαρση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε αυτή τη στιγμή την έξαρση της γρίπης. Σύμφωνα με τα δικά μου μοντέλα, δεν θα υπάρξει μετέπειτα περαιτέρω κορύφωση».

Γρίπη: Τι ισχύει με τις απουσίες στα σχολεία

Εγκύκλιο για τις απουσίες των μαθητών που νοσούν με γρίπη εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Η εγκύκλιος εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας και προβλέπει οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών των μαθητών, που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 θα καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται.

Σύμφωνα με την ισχύουσα υπουργική Απόφαση, στην οποία παραπέμπει η εγκύκλιος, ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανταποκρινόμενο στην παγκόσμια έξαρση της γρίπης, απέστειλε τη φετινή οδηγία στα σχολεία μας στη βάση εισήγησης του Υπουργείου Υγείας νωρίτερα από άλλες χρονιές, συμπεριλαμβάνοντας ένα ευρύ χρονικό διάστημα για τη μη προσμέτρηση απουσιών.

Συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ