ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία: Ανοίγουν αύριο, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου - Πώς δικαιολογούνται οι απουσίες

Σχολεία: Ανοίγουν αύριο, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου - Πώς δικαιολογούνται οι απουσίες
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως επανέλαβε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, τονίζοντας πως υπάρχει πλαίσιο για τη δικαιολόγηση απουσιών EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα (9/1) μετά το κλείσιμο για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα θρανία, συνίσταται, ωστόσο, να μένουν στο σπίτι, εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο OPEN, επανέλαβε πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, τονίζοντας πως υπάρχει πλαίσιο για τη δικαιολόγηση απουσιών.

«Ιώσεις έχουμε διαχρονικά, δεν είναι κάτι καινούριο», τόνισε η υπουργός, προσθέτοντας πως «προφανώς οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο εφόσον έχουν συμπτώματα».

Μιλώντας για τις απουσίες, η κυρία Κεραμέως σημείωσε:

«Έχει εκδοθεί πιο νωρίς φέτος η εγκύκλιος για τη γρίπη, που προβλέπει τη δικαιολόγηση απουσιών για όσους μαθητές και μαθήτριες νοσούν από την εποχική γρίπη».

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας καταχωρίζονται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών που οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023. Ο Σύλλογος Διδασκόντων, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης, αποφασίζει να καταχωρίζει αλλά να μην προσμετρά τις εν λόγω απουσίες, με την προσκόμιση από τους ενδιαφερόμενους μαθητές πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι απουσίες αυτές είναι πέραν του προβλεπόμενου από τις γενικότερες ή ειδικότερες διατάξεις αριθμού απουσιών.

Συστήνεται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Προαιρετική η χρήση μάσκας

Σημειώνεται πως όπως έχει ξεκαθαριστεί, η χρήση μάσκας στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο (7/1) στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89, στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να επιστρέψουν οι μάσκες στα σχολεία, δήλωσε πως «δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε ότι «η επιστροφή των οριζόντιων μέτρων είναι επακόλουθο της πίεσης στο σύστημα υγείας. Υπάρχει σύσταση την χρήση της μάσκας, στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης. Δεν διαφαίνεται η επιβολή μέτρων μέχρι στιγμής. Είμαστε μακριά από αυτό. Δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, ούτε προβλέπεται».

Σημείωσε δε, ότι η γρίπη είναι σε έξαρση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «βιώνουμε αυτή τη στιγμή την έξαρση της γρίπης. Σύμφωνα με τα δικά μου μοντέλα, δεν θα υπάρξει μετέπειτα περαιτέρω κορύφωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ