ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στη Μυτιλήνη - Λέκκας: Πώς εξηγείται η περίεργη βοή που τρόμαξε τους κατοίκους

Σεισμός στη Μυτιλήνη - Λέκκας: Πώς εξηγείται η περίεργη βοή που τρόμαξε τους κατοίκους
«Είμαστε πιθανότατα σε μετασεισμική ακολουθία», εκτίμησε για τον σημερινό σεισμό στη Μυτιλήνη ο κ. Λέκκας EUROKINISSI / ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Στην ισχυρή σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη Μυτιλήνηλίγο πριν τις 10 το πρωί της Τρίτης (10/01), αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε τις διαφορές από τον προηγούμενο σεισμό, αλλά και τα αίτια της περίεργης βοής που τρόμαξε τους κατοίκους.

Αρχικά ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο OPEN, έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν μπορούν εύκολα να χαρτογραφήσουν και να «διαβάσουν» οι επιστήμονες.

«Το σημερινό φαινόμενο θεωρώ ότι εκτονώνει την όλη κατάσταση είμαστε πιθανότατα σε μετασεισμική ακολουθία, όμως κρατάμε μια ισχυρή επιφύλαξη γιατί στην περιοχή είχαμε έναν ισχυρό σεισμό πριν από 150 χρόνια, το 1867. Με βάση το δυσμενές παρελθόν κρατάμε επιφύλαξη που είναι κρίσιμη και για την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα. Οι πιθανότητες όμως είναι πάρα πολύ μικρές να γίνει μεγαλύτερος σεισμός», αναφέρει αρχικά ο κ. Λέκκας και σημειώνει πως:

«Ο σημερινός σεισμός έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον σεισμό του Σαββάτου. Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι και οι φορείς, είχε περισσότερη βοή, πράγμα που σημαίνει πως έγινε σε πιο μικρό βάθος. Τα πετρώματα ευνοούν αυτή τη βοή, τον ήχο που ακούν οι κάτοικοι, ενώ σε ορισμένες περιοχές έγινε πιο έντονος και σε άλλες δεν ήταν τόσο».

«Τα δεδομένα τείνουν πως εισερχόμαστε σε μια σεισμική ακολουθία αλλά μπορεί σε ακραία περίπτωση αυτό να μην ισχύει», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα: «Έχουμε γνώση της περιοχής σε σχέση με τα πετρώματα και τα ρήγματα. Είναι μια περιοχή που δεν αποκαλύπτεται εύκολα στους επιστήμονες. Είναι ένα πολύπλοκο σύστημα ρηγμάτων. Είναι πρόκληση για μας να παρακολουθήσουμε επιστημονικά την περιοχή».

Τέλος, απηύθυνε συστάσεις στους κατοίκους να μην κατοικηθούν τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα από την πρώτη αυτοψία καθώς και τα σπίτια που ενδεχομένως έχουν ζημιές ή ρωγμές από τον δεύτερο σεισμό. Επίσης να μην διέρχονται από αυτά ενώ μεγάλη προσοχή θέλει και στο οδικό δίκτυο, να αποφεύγουν σημεία που γίνονται κατολισθήσεις.

Σημειώνεται πως στην περιοχή σημειώθηκαν αναφορές για μικροζημιές και κατολισθήσεις ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί πάνω από 100 μετασεισμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ