ΕΛΛΑΔΑ

Απέναντι σε δύο δύσκολα μέτωπα θα βρεθεί σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου

Απέναντι σε δύο δύσκολα μέτωπα θα βρεθεί σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Η 34χρονη κατηγορουμένη καλείται από τη μια να αντικρούσει το βαρύ «κατηγορώ» της 35ης τακτικής ανακρίτριας Αθηνών, ενώπιον της οποίας θα απολογηθεί για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, Μαλένας και Ίριδας

Και από την άλλη αναμένεται να αντιμετωπίσει την παγερή στάση του εν διαστάσει συζύγου της Μάνου Δασκαλάκη, από το βήμα του μάρτυρα στη δίκη για την υπόθεση ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης τους Τζωρτζίνας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα οδηγηθεί πρώτα ενώπιον της ανακρίτριας Ευγενίας Τζωρτζάτου προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τους δυσεξήγητους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της, της 3,5 ετών Μαλένας και της μόλις 6 μηνών Ίριδας και κατόπιν θα πρέπει να οδηγηθεί στις 12 το μεσημέρι στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας με την κατάθεση ως πρώτου μάρτυρα, του Μάνου Δασκαλάκη.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου με πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα αλλά και διά ζώσης εξηγήσεις θα επιχειρήσει να πείσει την ανακρίτρια ότι δεν ευθύνεται η ίδια για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας βάλοντας κατά του πορίσματος, που συνυπογράφουν ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας σύμφωνα με το οποίο οι θάνατοι των δυο κοριτσιών οφείλονται σε ασφυξία.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο επιστήμονες στο «δια ταύτα» του πορίσματός τους ανέφεραν:

Για την περίπτωση της 3,5 ετών Μαλένας: «Συμπερασματικά για τον θάνατο της Μαρίας-Ελένης τόσο κατά τον νεκροψιακό-νεκροτομικό έλεγχο όσο και από τις δύο παθολογοανατομικές εξετάσεις από δύο διαφορετικούς παθολογοανατόμους αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διά αποκλεισμού διάγνωση, η οποία από μόνη της είναι επαρκής, ώστε να τεθεί ο ασφυκτικός μηχανισμός ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα, τον νεκροψιακό φωτογραφικό έλεγχο και οδηγεί τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δι’ αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών».

Για την περίπτωση της 6 μηνών Ίριδας: «Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτουν κακώσεις κατά τον στοματικό βλεννογόνο - άνω χείλος του στόματος, αριστερά της μεσότητας, ενώ δίνεται η εντύπωση δύο εκδορών στη βάση του αριστερού ρώθωνα. Οι ως άνω κακώσεις παρέχουν χαρακτήρες αιμορραγικής διήθησης, δηλαδή είναι εν ζωή γενόμενες κακώσεις. [...] Το πανάκι που μας απεστάλη και έχει βρεθεί στην κούνια του βρέφους έφερε ευμεγέθεις κηλίδες βιολογικού υλικού, απεστάλη για ανάλυση DNA, έφερε κηλίδες αίματος, ενώ διαπιστώθηκε και η παρουσία σιέλου. Η παρουσία ικανής ποσότητας συνδέεται ευθέως με το ανευρεθέν τραύμα στο βλεννογόνο του στόματος και συνηγορεί υπέρ προηγηθείσας άσκησης ισχυρής πίεσης με αυτό. […] Με βάση τη μεθοδολογία, κατά πάγια τακτική ακολουθείται και ακολουθήσαμε και εμείς στη συγκεκριμένη περίπτωση, οδηγούμαστε στη διάγνωση βίαιου - στερητικού μηχανισμού θανάτου (ασφυκτικού)».

Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα επιμείνει ωστόσο ότι και τα δύο κορίτσια αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας και συγκεκριμένα η μεν Μαλένα με το ήπαρ, η δε Ίριδα με την καρδιά της.

Ο Μάνος Δασκαλάκης

Η Ρούλα Πισπιρίγκου, αμέσως μετά και σε περίπτωση που δεν διακόψει εκ νέου τη συνεδρίαση του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, θα ακούσει από το εδώλιο της κατηγορούμενης τα όσα έχει να εξιστορήσει ο Μάνος Δασκαλάκης. Ο εν διαστάσει σύζυγός της θα σταθεί απέναντι της και αναμένεται να επαναλάβει τα όσα κατέθεσε τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης ενώπιον της ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα.

Τότε ο Μάνος Δασκαλάκης αναφερόμενος στο θάνατο της πρωτότοκης κόρης τους Τζωρτζίνας είχε αναφέρει:

«Μέχρι το μοιραίο περιστατικό δεν ήμουν στο νοσοκομείο και έμαθα για την απώλεια της κόρης μου ενώ ήμουν εντός του λεωφορείου από Πάτρα για Αθήνα. Το χρονικό διάστημα που νοσηλευόταν το παιδί στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού επικοινωνούσα με το παιδί μέσω βίντεο κλήσεων που έκανα στη μητέρα του. Την ώρα που μου ανήγγειλαν την απώλεια της μικρής ήμουν στο λεωφορείο στην περιοχή του Κιάτου...Φθάνω στην Αθήνα, με παραλαμβάνει το αφεντικό μου και πήγαμε κατευθείαν στο νοσοκομείο. Εκεί βλέπω τη Ρούλα καθισμένη σε μια καρέκλα έξω από το δωμάτιο. Της μίλαγα αλλά δεν απαντούσε. Ήταν σε κατάσταση σοκ και μετά από λίγο βγήκαν οι νοσηλεύτριες από το δωμάτιο και μας είπαν να μπούμε μέσα να δούμε το παιδί. Μόλις μπήκαμε, η Ρούλα αγκάλιασε το παιδί και ξέσπασε σε κλάματα και λυγμούς. Το ίδιο και εγώ, μη μπορώντας να καταλάβω τι είχε συμβεί».

Ωστόσο, λίγο καιρό μετά, σύμφωνα με τον Μάνο Δασκαλάκη, η συμπεριφορά της 34χρονης είχε αρχίσει να τον... ξενίζει και να του γεννά ερωτήματα, καθώς, όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει ενώπιον της ανακρίτριας, «Διαπίστωσα ότι είχε μια ανησυχία και βρισκόταν συνεχώς στα τηλεοπτικά μέσα εκθέτοντας τις δικές της απόψεις και έχοντας συνεχώς το νου της αν θα πουν κάτι σχετικά με το θάνατο της Τζωρτζίνας ή αν έχουν ανακαλύψει κάτι. Ο τρόπος αυτός δεν μου άρεσε και μάλιστα της έλεγα για ποιο λόγο είχε απορροφηθεί τόσο πολύ και είναι συνεχώς εκτεθειμένη σε τηλεοπτικές εκπομπές μιλώντας για τα αίτια θανάτου του παιδιού μας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ