ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός: Συνεδρίασε η Επιτροπή - Τα συμπεράσματα για τις δονήσεις σε τέσσερις περιοχές

Σεισμός: Συνεδρίασε η Επιτροπή - Τα συμπεράσματα για τις δονήσεις σε τέσσερις περιοχές
Στην Εύβοια καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα αναφέρει το πόρισμα της Επιτροπής ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πόρισμα της για τις σεισμικές δονήσεις του τελευταίου διαστήματος σε Εύβοια, Μυτιλήνη, Κρήτη και Θήβα, δημοσιοποίησε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα των μελών της Επιτροπής:

1. Η σεισμική διακινδύνευση στην Ανατολική Κρήτη είναι εξαιρετικά μικρή, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.

2. Στις περιοχές της Θήβας και της Εύβοιας καταγράφονται και αξιολογούνται τα νεότερα δεδομένα, με στόχο την πληρέστερη παρακολούθηση των σεισμικών ακολουθιών.

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη βόρεια Μυτιλήνη είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται. Δεν υπάρχουν στοιχεία ενεργοποίησης παρακείμενων ρηξιγενών ζωνών.

Συστάσεις στους κατοίκους της Μυτιλήνης

Ειδικά για τους πολίτες της Μυτιλήνης συστήνεται:

  • να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτήρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Η Μόνιμη Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμηση Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ συνεδρίασε απόψε (12/1) μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Προέδρου του ΟΑΣΠ και Προέδρου της, Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, για να εξετάσει όλα τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη χώρα.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε όπως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου παραμείνει σε επιφυλακή και να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις προκειμένου να συγκληθεί και πάλι αν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε ετοιμότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ