ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική αμηχανία για τη Λιβύη: Ο εκνευρισμός Τσαβούσογλου, η αντίδραση της Αθήνας

Τουρκική αμηχανία για τη Λιβύη: Ο εκνευρισμός Τσαβούσογλου, η αντίδραση της Αθήνας
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάντως, δεν κατάφερε να κρύψει τον εκνευρισμό του όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τρίπολης Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi

Προβληματισμό και αμηχανία προκαλεί στην Άγκυρα η αλλαγή πλεύσης σημαντικής μερίδας Λίβυων αξιωματούχων, οι οποίοι δείχνουν να αναθεωρούν τη στάση τους, κρατώντας αποστάσεις από το πλέγμα των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας.

Τα «νέα» για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τρίπολης αλλά και η απόρριψη του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου» από τον υπουργό Πετρελαίου της προσωρινής κυβέρνησης, Μοχάμεντ Ουν, προκάλεσαν την οργή του τουρκικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από τον «εκλεκτό» της και προσωρινό πρωθυπουργό, Αμπντέλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά, ο οποίος έσπευσε καθησυχάσει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας την «πίστη» του στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν και κατόπιν διεθνών πιέσεων, η Τρίπολη στρέφεται όλο και περισσότερο προς μια λογική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που έχει με την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Ανησυχεί η Άγκυρα

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάντως, δεν κατάφερε να κρύψει τον εκνευρισμό του όταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου της Τρίπολης, με την οποία αναστέλλεται η τουρκολιβυκή συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι «το δικαστήριο αποφάσισε την αναστολή της συμφωνίας αλλά αυτή είναι απλώς μια απόφαση, όχι μια οριστική ετυμηγορία» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «η λιβυκή κυβέρνηση μας ενημέρωσε για την προσήλωση της στο μνημόνιο και είπε ότι το παρακολουθεί στενά».

Ο Τσαβούσογλου μάλιστα, προσπάθησε να υποβαθμίσει το βασικό επιχείρημα που οδήγησε στην απόφαση του λιβυκού δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές «είναι ένα μνημόνιο κατανόησης, όπως αυτά που έχει υπογράψει η Λιβύη με άλλες χώρες και δεν χρειάζεται να περάσει από το κοινοβούλιο της χώρας».

Η αντίδραση της Αθήνας

Η ελληνική πλευρά απάντησε μέσω του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Αφρική. Από τη Γκάνα, ο Νίκος Δένδιας τοποθετήθηκε για τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu σχετικά με την επικοινωνία Ντμπεϊμπά – Τσαβούσογλου. «Μια προσωρινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αυτό τουλάχιστον ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Και, μάλιστα, σε μια υπόθεση η οποία επίσης κρίνεται από ένα Ανώτερο Δικαστήριο» διεμήνυσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Εκτός από την Ελλάδα πάντως, έντονες πιέσεις στη Λιβύη ώστε να επιστρέψει στη νομιμότητα και τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, φαίνεται πως ασκούν τόσο η Αίγυπτος όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τον διευθυντής της CIA να πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη χώρα από το 2012. Ο Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά και την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ-Μανγκούς ενώ δεν αποκλείεται να οριστεί συνάντηση και με τον Στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Επιχείρηση «IRINI»

Την ίδια ώρα, ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η ευρωπαϊκή επιχείρηση «IRINI» που επιτηρεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ. Από τον Μάρτιο του 2020 οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή, έχουν πραγματοποιηθεί 25 νηοψίες σε ύποπτα σκάφη και σε τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκε παράνομο φορτίο που παραβίαζε το εμπάργκο όπλων. Σημειώνεται μάλιστα, πως η Τουρκία, σε εννέα περιπτώσεις, αρνήθηκε τον έλεγχο πλοίων της, που θεωρούνταν ύποπτα για τη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ