ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέο χτύπημα στην Άγκυρα μέσω Λιβύης - «Ράπισμα» και από ΗΠΑ

Νέο χτύπημα στην Άγκυρα μέσω Λιβύης - «Ράπισμα» και από ΗΠΑ
Οι εξελίξεις στη Λιβύη βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αθήνας, η οποία διακηρύσσει την ετοιμότητα της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη διενέργεια εκλογών AP Photo/J. Scott Applewhite

Τη χαριστική βολή στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» ρίχνει ανώτατος αξιωματούχος της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης. Ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Ουν, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του «πρωθυπουργού» Αμπντέλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά, όχι μόνο υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα της Αθήνας αλλά ακυρώνει στην πράξη το αναθεωρητικό σχέδιο της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την απόφαση του Διοικητικού δικαστηρίου της Τρίπολης για «αναστολή» του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν τον περασμένο Οκτώβριο Τουρκία και Λιβύη, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή και προκαλεί την οργή της Άγκυρας.

Δεν είναι τυχαίο πάντως, ότι φορείς και όργανα εξουσίας που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του εκλεκτού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντέλ Χαμίτ Ντμπεϊμπά, απομακρύνονται από το επεκτατικό αφήγημα της Τουρκίας και ενστερνίζονται τη νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο.

«Άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου, απορρίπτοντας πλήρως την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας και τις μεθοδεύσεις της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, τάχθηκε υπέρ της «φιλικής» οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο, τονίζοντας στο Al Jazeera ότι «ο κόσμος πλέον καταφεύγει σε λογικές λύσεις οριοθέτησης, είτε μέσω φιλικών διακανονισμών, είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου» ενώ εξαπέλυσε αιχμές για την Τουρκία, λέγοντας ότι «ορισμένες χώρες έχουν καταφύγει σε μονομερείς λύσεις αντί για διάλογο και συναίνεση».

Πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο Μοχάμεντ Ουν φαίνεται να αναγνωρίζει ως σημείο υπολογισμού τα 12 ναυτικά μίλια και τον κανόνα της μέσης γραμμής για τον καθορισμό ΑΟΖ, θέτοντας εν αμφιβόλω το παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» και τις ανυπόστατες αξιώσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Ιανουαρίου, ο υπουργός Πετρελαίου Μοχάμεντ Ουν, συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, ζητώντας του να μεσολαβήσει ώστε να επιστρέψουν οι αμερικανικές εταιρείες υδρογονανθράκων στη Λιβύη.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αθήνας, η οποία διακηρύσσει την ετοιμότητα της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη νόμιμη λιβυκή κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τη διενέργεια εκλογών, με σκοπό την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Ράπισμα» από τις ΗΠΑ

Εκτός από τη Λιβύη, η Τουρκία φαίνεται να χάνει έδαφος και στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως περιγράφεται στην ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας Μελετών του Κογκρέσου.

Οι συντάκτες της έκθεσης, διαπιστώνουν ότι «ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» τονίζοντας ότι η προσέγγιση αυτή αντανακλά «την τάση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσουν την Τουρκία σε απόσταση μέχρι τις εκλογές του 2023».

Στην έκθεση γίνεται και εκτενής αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, ενώ στο «στόχαστρο» του Κογκρέσου μπαίνουν οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά. «Οι διαφωνίες Τουρκίας – Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν το 2022 και απασχόλησαν το Κογκρέσο» ενώ αμέσως μετά, υπενθυμίζεται η δήλωση ρητής καταδίκης των παράνομων τουρκικών ενεργειών, η οποία μάλιστα εντάχθηκε στο κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ: «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις έναντι άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Τέλος, επισημαίνεται ο επεκτατικός ρόλος της Άγκυρας με ανάπτυξη δυνάμεων στο Νότιο Καύκασο, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και τονίζεται ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ